Сладките картофи се славят със своите здравословни ползи (те са пълни с антиоксиданти, витамини и микроелементи като калий), така че се замисли дали да не ги включваш често в менюто си. Тази салата ще е страхотно начало, защото е лесна, вкусна и здравословна.
Порции: 4
Време за приготвяне: 30 минути
Съставки
За салатата:
- 2 средно големи сладки картофа, разполовени (около 0,5 кг)
- 2 големи яйца
- 4 парченца бекон
- 1/3 ч. червен лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. бял оцет
- 1/4 ч. л. червен пипер
- 2 с. л. пресен босилек, нарязан
- сол
За авокадовия дресинг:
- 1/4 ч. ч. авокадо, смачкано ( 60 г или половин малко авокадо)
- 1 ч. л. чесън, пресован или нарязан на много ситно
- 1/4 с. л. сол
- Пипер
- 1/2 ч. свеж босилек
- 1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Сложи картофите в тенджера със подсолена вода и ги изчакай да заврат. Когато водата заври намали малко температурата и ги остави за около 15-20 минути, докато омекнат.
- Изсипи водата и ги остави да се охладят.
- Докато чакаш картофите да заврят, свари яйцата и после също ги остави да се охладят.
- Затопли един тиган на средна температура и постави в него бекона. Изпечи го докато стане хрупкав и златист. После го сложи на кухненска хартия, която да попие излишната мазнина, пусната от бекона.
- В още топлия тиган сложи малко зехтин и червения лук. Остави го докато стане златист – около 1 минути. Сложи го при бекона или върху друга кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.
- Когато картофите са охладени, обели ги и ги нарежи на кубчета. Постави ги в купа заедно с бекона и лука.
- Обели яйцата и ги нарежи, добави ги към картофите.
- В кухненски чопър сложи авокадото, чесъна, солта, пипера и босилека. Сместа трябва да е гладка и кремообразна.
- Добави зехтина и спри чопъра, когато всички продукти са добре смесени.
- Сложи готовото песто в купата с картофите и разбъркай. Добави оцета, червения пипер и босилека. Ако е нужно – добави сол и пипер.
- Остави я в хладилника за един час и е готова!