Тази година екипът ни реши да експериментира и да ви предложи една много интересна рецепта за Великден - суров хляб или сурова версия на добре познатия и обичан от всички козунак. Този хляб няма нищо общо като съставки, консистенция и полезност с традиционния, но е чудесна веган алтернатива, без глутен, без лактоза и без захар. Ще са ви необходими единствено около 15 минути, за да го приготвите и след това около 8-12 часа сушене. И макар и на пръв поглед този хляб да изглежда сложен, въобще не е така. Убедете се сами. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
  • 2 банана
  • 2 чаши бадемов пулп
  • ½ чаша кокосов пулп /стърготини/
  • ½ чаша овесени ядки /по възможност сурови и бузглутенови/
  • 6 с.л ленено семе /смляно и накиснато във ½ чаша вода за 5-10 минути/
  • 5-6 фурми
  • 1 ч.л. канела
  • 1 шушулка ванилия
  • 50 грама сурови орехи /нарязани на едро/
  • 50 грама стафиди
Начин на приготвяне:


Първо сложете бананите в кухненския робот и ги пасирайте. След това добавете бадемовия и кокосов пулп, овесените ядки, желираното ленено семе, фурмите и подправките и смелете всичко много добре докато се получи тесто. Добавете и почти всички орехи и стафиди и разбъркайте много добре с лъжица. Прехвърлете тестото в тавичка с хартия за печене и оформете хлебче. Маркирайте разрези /на около 1,5 см/ с нож и поръсете с останалите орехи. След това го сложете във фурната /дехидратора/ на 60 градуса, за да се изсуши за 2-3 часа,  докато се образува коричка. След като се е поизсушил, нарежете хляба на филии, като спазвате маркираните разрези. Филиите хляб се подреждат в тавичката и процеса на сушене продължава още 6-10 часа докато се изсушат добре, но не и да станат абсолютно сухи, а да са и леко меки.

И ето, вашият първи веган празничен козунак е вече готов! Вкусен е, нали?

Източник: Desilifestyle.net