На 4 декември християнската църква почита света великомъченица Варвара, посечена от своя баща заради християнската си вяра и нежеланието си да се откаже от нея. А на 5 декември отбелязваме деня на Св.Сава.
Света Варвара е родена в края на 3 век. Баща й Диоскор бил езичник. Смята се, че родното място на светицата е някъде в днешно Разложко. Според едно от вярванията, след смъртта на майка й, бащата й издигнал висока кула, в която затворил дъщеря си, за да е далеч от очите на обикновените хора, които според него били недостойни да гледат изключителната красота на момичето. То израснало в размишления за света, който не познава, и за Бога. Когато станало време да се омъжи, баща й разрешил да излезе, за да си намери жених. Така тя се запознала с много хора, които я "запознали" отблизо с Христовата вяра и не след дълго Варвара решила да приеме светото кръщение.
Когато обаче баща й научил за това, се отрекъл от нея и наредил да бъде измъчвана и бичувана. Въпреки това наказание и всичките мъчения света Варвара не се отказала от вярата си. Диоскор поискал и получил съгласието на управителя на града да я осъди на смърт. Смята се, че той собственоръчно посякъл и обезглавил дъщеря си през 305 или 306 година. Поверието разказва още, че на мястото, където Варвара била убита, бликнала топла вода. Затова всяка година в деня за почит на великомъченицата на топлия извор се събират много хора, защото се вярва, че водата е лековита.
Православният календар е отредил този ден на света Варвара, за да ни припомни за нейния подвиг. Малка част от нейните кости се намират в църквата „Свето Преображение” в квартал Лозенец, София.
За българския народ светицата е повелителка на шарката и детските болести, както и на плодородието и на домашните птици. Смята се, че тя и св. Сава (която се почита на 05.12) са сестри на свети Никола, а по-старите българи казват: „Варвара вари, Сава пече, а Никола иде с голямата лъжица и гости гощава” – защото от днес започват три последователни празника. Св. Варвара и св. Сава се свързват с грижата за здравето на децата и двете светици дори се считат за орисници на детската съдба.
На 5 декември, Савинден, още преди изгрев слънце, младите момичета трябва да пресеят брашно с обърнато наопаки сито в присъствието на по-възрастна жена (майка, баба, свекърва), с която да водят обреден диалог. По-възрастната се смята за по-мъдра и учи момичето как да си намери добър мъж и как да създаде щастлив брак и семейство. Хората вярват, че на този ден всички благопожелания за здраве, късмет и щастие, ще се сбъднат. Денят предхожда Никулден и затова се подготвя празничната трапеза за следващия ден. Вари се жито, което се носи на гробищата и се дава за „Бог да прости”.
На тези два дни празнуват: Варвара, Варадин, Сава, Савина, Събка, Елисавета, Сабина, Славка, Славчо.
Предлагаме 5 от традиционните ястия за тези два празника: питка с мед, пълнени чушки с булгур и ориз,баница с праз, пълнена скумрия и варено жито.
Питка с мед
Необходими продукти:
• 3 ½ ч.ч. брашно (около 700-800 грама)
• 2 яйца
• 1 кофичка кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 бакпулвер
• 1 ч.л. сол
• мед
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбока купа и по средата се прави „кладенче”. Киселото мляко се разбърква заедно със содата и бакпулвера и се изсипва в „кладенчето”. Добавя се едно цяло яйце и белтъка на другото, прибавя се солта и всичко се замесва добре. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което се слага в намаслена тавичка (кръгла), отгоре се намазва с разбития жълтък и се пече в предварително силно загрята фурна. Поднася се с меда.
Пълнени чушки с булгур и ориз
Необходими продукти:
• 10-12 чушки
• 150 грама булгур
• 150 грама ориз
• 150 грама олио
• 1 глава кромид лук
• 1 стрък праз
• 2 моркова
• 200-250 грама белени домати (консервирани)
• магданоз
• джоджен, червен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и празът се нарязват на шайби и се запържват в половината мазнина. Прибавят се булгурът, оризът, ситно нарязаният магданоз и моркови и всички подправки. Добавя се една чаена чаша хладка вода и когато остане само мазнина, сосът се сваля от огъня. С получената смес се пълнят предварително измитите и подготвени чушки. Накрая може да ги "запечатате" с коричка хляб, за да не се разтече плънката. Нареждат се в тавичка, изсипват се доматите и останалата мазнина и се пекат на умерена фурна, докато чушките получат коричка.
Баница с праз
Необходими продукти:
За тестото:
• 500 грама брашно
• 250 мл. хладка вода
• ½ ч.л. сол
Или
• 1 пакет готови кори
За плънката:
• 5-6 стръка праз
• 1 кафена чаша олио
• черен пипер и сол на вкус
• 3-4 яйца по желание
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва и се оставя да втаса за 20-30 минути, покрито с кърпа. След това се разделя на 5 топки, които се разточват с големина, колкото тавата. Ако ползвате готови кори, ги разделете също на 5 части. Празът се нарязва на ситно и се смесва с олиото. Така получената плънка трябва да е студена и да се раздели на 4 части. Реди се кора, плънка, кора, плънка и т.н. Върху най-горната кора се слага само мазнина или по желание няколко разбити яйца. Пече се в умерена фурна.
Пълнена скумрия
Необходими продукти:
• около 1 килограм скумрия – 4 броя
• 400 грама консервирани белени домати
• 2 глави кромид лук
• 1 кафена чаша олио
• 2-3 дафинови листа
• черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на шайби и се запържва в част от сгорещеното олио, добавят се половината домати и се оставят да врят за 10-15 минути на тих огън. Рибата се почиства и измива, овкусява се с черен пипер и сол. Пълнят се с готовия сос и се нареждат в тавичка една до друга. Върху тях слагаме останалите домати и олио, както и дафиновия лист. Пекат се на по-слаба фурна (160-180 градуса) за приблизително 45 минути.
Варено жито
Необходими продукти:
• 2 ч.ч. жито
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. ситно смлени орехи
• 1 ч.л. сол
• мед по желание
Начин на приготвяне:
Житото се почиства, измива се, прибавя се солта, налива се около 1 ½ литър вода и се вари на слаб огън, докато поеме водата. След като изстине, се слагат захарта и орехите. По желание може да се добави и мед.