Пристрастяването към захарта е до 8 пъти по-силно от кокаиновото, а това от своя страна – доста шокиращо. В действителност, хората бавно се самоубиват, без да го осъзнават. 

Много експерти по храненето твърдят, че зависимостта от сладки и нишестени храни не е емоционално хранително разстройство, а биологично. Управлява се от хормони и невротрансмитери, гориво за които са захарта и въглехидратите. В резултат се получава безконтролно потребление на захар и преяждане. За съжаление бисквитите, кифлите, газираните напитки, купените сосове (например кетчуп), са част от обичайното хранене на много съвременни хора и в действителност са най-опасни. Юлия Корнева, експерт по здравословния начин на живот и основател на проекта „Живей!” обяснява как да се отървете от тази опасна зависимост.

За да се отървете от зависимостта към захар се придържайте към нашия план за детоксикация. Като начало опитайте само 10 дни, за да свикнете и възстановите тялото си!

Откажете се рязко от сладкото

За съжаление, няма друг начин да се справите с физиологичната зависимост, освен с пълен отказ. Откажете се рязко от всички форми на захар, всички изделия съдържащи брашно, както и всички изкуствени подсладители. Изхвърлете всичко, което съдържа транс или хидрогенирани мазнини и глутамат натрий. За пълна детоксикация на 10 дни откажете всички видове зърнени култури.

Не приемайте много калории

Течните форми на захар са далеч по-вредни, отколкото твърдата храна със захар или с брашно. Представете си, че сладките напитки отиват директно в черния дроб. Чувство за ситост в този случай не се получава, ядете все повече и повече и искате повече захар и въглехидрати.

Сладките напитки като газирано, подсладен чай или кафе, сокове, както и спортни напитки са най-големият източник на захар и калории в храната на човек. Не забравяйте, че половин литър газирано съдържа 15 супени лъжици захар. Една безалкохолна напитка на ден увеличава риска от затлъстяване при дете до 60%, а при жените - риска от развитие на диабет тип II се увеличава с 80%.

Включете в диетата си повече протеини

Яжте протеинови храни при всяко хранене, особено на закуска – това е ключът към балансирането на захарта и инсулина. Яжте ядки, семена, яйца, риба. Ако не сте се отказали от животинските продукти, изберете качествено месо от домашни птици или от животни, отгледани с растителна храна, без използване на антибиотици и хормони.

Яжте правилните въглехидрати в неограничени количества

Използвайте в неограничено количество зеленчуци без скорбяла, като зеле (карфиол, броколи, брюкселско зеле и т.н.), аспержи, зелен фасул, лук, тиквички, домати, копър, патладжани, краставици, моркови, чушки и т.н. Изключете картофи, тиква и червено цвекло.

Включете повече мазнини

Причина за наднорменото тегло не са мазнините, а захарта. Приеманите мазнини са необходими за хранене на клетките, а също така помагат да се балансира нивото на кръвната захар. Включете здравословни мазнини, заедно с протеини на всяко хранене, например ядки и семена, зехтин, кокосово масло, авокадо и продукти с омега-3.

Бъдете готови за извънредни ситуации

Важно е да бъдете подготвени за ситуации, в които пада нивото на кръвната захар, а вие в този момент сте на летището или в офиса. Непременно обмислете вашата диета за детоксикация и предварително се заредете с: бадеми, орехи, тиквено семе, плодове и зеленчуци.

Спрете възпалителния процес

Проучванията показват, че възпалението причинява дисбаланс в кръвната захар, преддиабетни състояния и диабет тип II. Най-често източник на възпаление са захарта, брашното и ненаситените мазнини, а също и скритата непоносимост към някои продукти. Откажете се за десет дни от най-честите виновници - глутен и млечни продукти. Това няма да е лесно, но след два - три дни без тях, ще почувствате прилив на енергия, ще се отървете от тежестта и много нездравословни симптоми ще изчезнат.

Спете достатъчно

Липсата на сън провокира желание за захар и въглехидрати. След проведените изследвания при студенти, които са били лишени само от два часа сън (при препоръчителни - осем) значително нараства количеството на хормоните на глада, намаляват хормоните, които потискат апетита и се засилва желанието за захар и прости въглехидрати. Когато човек не се наспи, той не разполага с достатъчно енергия, така че консумира повече лесноусвоими захари. Сънят е най-добрият начин за борба с преяждането. Можете буквално със сън да преодолеете своя глад за въглехидрати и съответно наднорменото тегло.

Десерти без захар

Плодове в суров вид или преработени у дома: плодови салати, плодово смути, пестил от естествени плодове, сок, сушени плодове. Много важен момент е плодовете да не се консумират веднага след друга храна, трябва да се изчака 1-2 часа, в противен случай ще ферментират. Може да си хапвате ръчно изработени сладкиши или бонбони от органични компоненти.  Друг полезен десерт е натуралния черен шоколад, но със 70% съдържание на какао и без захар.