Първият дзен будистки мастер, заминал за САЩ, е Соян Шаку. По това време другите дзен последователи вярвали, че е под нивото им да разпространяват ученията си в напреднала страна като Щатите, тъй като в Япония гледали на западния свят като варварски. Шаку обаче приел поканата и отишъл на първото официално събиране на световни религии в Чикаго през 1893 година, за да представлява дзен свещениците. Там той споделил своите десет правила, които е следвал до последния си ден и вдъхновил мнозина да последват примера му. Вижте кои са те:

1. Бъдете безстрашни като герои, но любящи като деца

Има много хора, които гледат на Дзен религията като прагматична несвързаност и състояние на апатия. Това обаче не е толкова вярно, колкото си мислите. Дзен вярва във важността на това да съществуваш в настоящия момент и да бъдеш наясно със сегашното си Аз. Това означава да правим най-доброто от миговете, които имаме, в това число взаимодействието ни с останалите и отношението ни към света като цяло.

Не бива да се заблуждаваме, когато животът показва лошата ни глава, нито да оставяме сърцата си да изстинат и да се втвърдят от преживяванията ни. Трябва да сме наясно с важността на взаимодействията ни, независимо дали това означава да се намесим в проблем, или да помогнем на други с нашата доброта. Важно е да бъдем безстрашни като герои и толкова любящи, колкото малките деца, да разбираме както смелостта, така и състраданието и кога кое от двете е необходимо да приложим.

2. Не казвайте „не“ на възможностите, но винаги обмисляйте добре, преди да действате

Шаку вярвал в значението на това да не позволяваме на живота да премине покрай нас. Никога не знаем кога ще се появи възможност, затова когато това се случи, трябва добре да я обмислим. Ще добави ли стойност към това кои сме като личност? Или пък ще нарани останалите хора в живота ни?

3. Отнасяйте се с гостите така, както бихте се държали, ако сте сами

Често сменяме лицето или личността си, когато има други в нашия дом. Може би се втвърдяваме или се крием и действаме по различен начин. В много отношения ставаме неестествени поради чуждото присъствие. Но Шаку вярвал, че трябва да намерим баланса, при който да даваме на гостите пълното си присъствие, което имаме, когато сме сами. Също така е важно да дадем на самите си себе си същото внимание и грижовност, което отадаваме на гостите, когато сме сами.

4. Създайте си режим на сън

Макар и да изглежда простичко, Шаку смята, че е от голямо значение човек да има редовен и отговорен режим на сън. Макар да сме интелигентни същества, все пак сме управлявани от физиологичните си органи и трябва да уважаваме ограниченията на нашето тяло. Правилното спане е ключов фактор за това колко енергия ще имаме - както психическа, така и физическа. Лягайки в нормален час всеки ден, пораждаме у себе си чувство за дисциплина и даваме на ума и тялото си необходимото, за да се справяме оптимално през деня.

5. Всяка сутрин, преди всичко останало, запалете ароматна пръчица и медитирайте

Медитацията трябва да е най-първото нещо, което правите всяка сутрин, според Шаку. Както и да запалите ароматна пръчица - доказано е, че миризмата им намалява стреса и ни дава спокойствие. Създаването на този ритуал дава всяка сутрин на ума и тялото нещо ново и релаксиращо, което да очакваме всеки ден и да ни помага да се справим с хаоса на света.

6. Не страдайте за миналото – работете за бъдещето

Макар и Дзен монасите да проповядват значението на настоящето повече от всичко друго, бъдещето все пак трябва да бъде взимано предвид. Шаку вярва, че задържането в миналото няма да донесе нищо освен токсичност в живота ни. Вместо това трябва да очакваме бъдещето и да се стремим към напредъка, който искаме.

7. Останете верни на думите си

Дзен мастер Шаку има две мнения по отношение на това послание. Когато казва, че трябва да останете верни на думата си, това означава, че трябва да внимавате какво казвате: не губете думите си в празнословие и клюки, защото те са много по-важни отколкото мнозина от нас осъзнават. Думите са започвали войни, разбивали са сърца и са разрушавали животи и когато изговаряме думите си, не виждаме теглото им до много по-късен момент. Но когато кажете нещо, трябва да му останете верни. Задръжте се за словата си и запазете достойнство, вършейки това, което казвате. Ако успеете да се придържате към това, ще намерите мир в себе си.

8. Яжте за да живеете, не живейте, за да ядете

Шаку вярвал в значението на умереното хранене. Трябва да ядем само докато вече не сме гладни. За съжаление много от нас сме се научили да ядем толкова, колкото искаме, дотолкова, че да ни заболят стомасите от болка. Но яденето за удоволствие не носи нищо освен стрес, а Шаку знаел, че ако просто внимаваме какво и колко ядем, можем да станем много по-здрави физически и умствено.

9. Спете, сякаш ще ви е за последен път

И...

10. Будете се, сякаш повече няма да се събудите

Какво означават тези две точки? Просто казано, Шаку вярвал, че трябва да правим всичко с пълна отдаденост. Да живеем умно във всяко действие, което вършим, дори и да е простичко нещо като лягане или ставане. Не губете време чрез разсейване или объркване, легнете да спите и се събудете с цел, дори да не сте съвсем сигурни каква е целта. Защото след известно време ще я откриете.