На света има хиляди езици, но думата "мама" звучи почти еднакво на всички тях. Това е така, защото бебетата са я "избрали". Оказва се, че поради артикулацията на хората и речевите особености, звуците "м" и "а" са най-лесните за произнасяне, затова "мама" е първата дума, която децата обикновено казват. Между другото, знаеш ли защо се опитват да сложат всичко в устата си?

Днес ще откроим 10 любопитни факта за новородените и тези, които още са в коремчето на мама.

Защо бебетата плачат през нощта, ако не искат да ядат и се чувстват добре?

Вярва се, че бебетата плачат през нощта, за да пречат на братята и сестрите си. Дейвид Хайг, авторът на тази теория, предполага, че тази "способност" се развива по време на еволюцията, защото бебето има повече шансове да оцелее, ако майката няма други деца. Нещо повече, Хайг смята, че някои гени, наследени от майката или бащата, "карат" бебето да плаче през нощта. С други думи, ако бебето наследи гените на майката, ще се интересува от друга бременност и няма да смущава родителите си през нощта, а ако наследи гените на бащата, ще бъде обратното, защото бащите нямат гаранция, че следващото бебе също ще бъде тяхно. Мъжете и гените им вероятно не се интересуват от повтарянето на овулацията.

Как се развива мозъкът?

След раждането мозъкът расте много бързо - достига половината от размера си в рамките на 3 месеца. Нещо повече - в утробата бебето вече може да изследва света. Учените смятат, че плодът вижда ярки светлини, разпознава гласа на майка си и дори любимата си песен.

Защо не можем да си спомним всичко от ранното си детство?

Детската амнезия е явление, заради което не можем да си припомним събитията, случили се през първите години от живота ни. Учените не знаят защо се случва, но едно изследване показва, че процесът на ново производство на мозъчни клетки при децата е по-бърз, отколкото при възрастните, и тези нови клетки изместват старите, които съхраняват ранните ни спомени.

Как кърмачетата намират зърното сами, ако са поставени на корема на майката?

Ако сложиш бебе на корема на майка му в първия час от живота му, ще намери зърното ѝ. Това е така, защото зърната миришат като амниотичната течност, в която бебето е живяло в продължение на 9 месеца. Между другото, вкусовете започват да се развиват именно в утробата, а учените предполагат, че амниотичната течност може да приеме вкуса на лук, ако майката е яла този зеленчук. Освен това, когато бебето започне да яде храни за "възрастни", може би му допадат такива, които майка му е консумирала, докато е била бременна.

Как новородените виждат света?

Новородените виждат света в черно, бяло и сиво. Освен това не виждат неща, които са на разстояние повече от 30 сантиметра. Ако разстоянието е по-голямо, обектите стават твърде неясни. Най-добре различават лицата и предметите, които са на 25 сантиметра (това е приблизителното разстояние между бебето и майката по време на кърмене.) Това се случва, защото бинокуларното зрение, способността да се смесват 2 изображения, получени от мозъка от двете очи, е в процес на развитие.

Децата могат да останат в телата на майките си завинаги

Децата могат буквално да живеят в мозъка на своите майки. Учените са проучили мозъците на 59 жени, починали на възраст между 32 и 101 години и в 37 са открити следи от мъжката Y хромозома, която може да се появи само по време на бременност, след като плодът е споделил новите си клетки. Този интересен феномен се нарича микрохимеризъм. Клетките на плода влизат в тялото на майката, създават свои копия и остават там в продължение на години. Най-възрастната жена, която има хромозома Y е на 94 години.

Бебето може да излекува сърцето на майката

Изследване, използващо мишки, е помогнало за едно важно откритие: стволовите клетки на плода са в състояние да възстановят сърцето на майката след сърдечен удар. Хина Чаудри, ученият, който е извършил изследването, смята, че плодът лекува тялото на майка си, за да увеличи шансовете си за оцеляване. Все още не е доказано, че човешките същества имат еднакви способности, но като се има предвид фактът, че плодът споделя клетките си с майка си, можем да приемем, че тази теория е вярна.

Защо децата слагат всичко в устата си?

През първите 7 месеца децата не могат да открият света със своите пръсти: фините им двигателни умения не са достатъчно развити, за да трият или натискат предмети. Но използват устните и езика си перфектно, за да изследват нещата около себе си.

Защо новородените спят много?

Мозъкът на бебето използва повече от 50% от глюкозата от храните, които консумира, докато мозъкът на възрастните използва само 20%. Учените казват, че това е причината, поради която бебетата се нуждаят от толкова много сън - когато спят, глюкозата се абсорбира по-бързо и по-добре.

Защо новородените ядат често?

Стомахът на бебето е голям колкото лешник, когато се роди, поради което малките деца ядат толкова често. В него няма място за по-големи порции. Но този орган расте бързо - само за 2 седмици е голям колкото яйце. Важно е обаче бебето да се храни често през първите 6 месеца.