Някои казват, че мъжете не плачат, но това не е вярно. Ние, жените, със сигурност сме по-емоционални от мъжете, но това не означава, че другата половината от човечеството не може да бъде чувствителна и да си поплаче. Дори и най-коравите мъже биха се трогнали от тези 10 филма.

1. Хачико: Историята на едно куче

Историята във филма е вдъхновена от истински събития, случили се в Япония през 20-те години на миналия век. Във филма Ричард Гиър е преподавател по музика и един ден на гарата вижда изоставено кученце. Той го прибира у дома, без да подозира колко здраво ще е приятелството им. В реалния случай кучето, от породата акита ину, в продължение на много години, всеки ден изпраща и посреща стопанина си на гарата, докато той отива и се връща от работа.

Един ден собственикът му умира внезапно, но Хачико продължава да го чака. В продължение на 9 години, всеки ден, точно в 5 часа Хачико отива на гарата, за да чака господаря си да слезе от влака. След като кучето умира, японците издигат паметник на мястото, където верният другар е чакал господаря си. Истинската история е пример за огромната отдаденост на кучетата към стопаните им, а филмът няма как да не ви просълзи.

2. Да почукаш на райските врати

Двамата главни герои се срещат в болница, докато делят една и съща стая. И двамата са нелечимо болни, затова решават, че не си заслужава да прекарат последните си дни в скука. Те бягат от болницата и още по пижами открадват първата кола, която им се изпречва на пътя, за нещастие, тази кола принадлежи на група гангстери, които са решени да си я върнат обратно. По този начин главните герои тръгват на последното си пътешествие към морето, забърквайки се в забавни и опасни ситуации. Култов филм за живота, смъртта, съдбоносните мечти и вечността.

3. Зеленият път

Джон Кофи е обвинен в убийството на две малки момиченца и е осъден на смърт. Въпреки огромния си ръст и ужасяващите престъпления, заради които е затворен, Кофи се държи по-скоро като невинно дете, отколкото като закоравял бандит. Скоро част от надзирателите откриват, че Кофи има невероятни способности и по някакъв чудат умее да лекува чуждите болежки. Тези негови умения напълно объркват надзирателите относно вероятността точно Кофи да е извършил приписваните му убийства. Дълбок, философски и тежък филм, който определено е една от най-добрите екранизации по Стивън Кинг.

4. Казвам се Кхан

Индийските филми обикновено са пълни с песни и танци, но не и този път. Този филм е изненадващо драматичен и разказва историята на Ризван Кхан, който страда от Синдрома на Аспергер. Той предприема дълго пътуване из Америка, за да си върне любовта. Съпругата му го напуска след атаките от 11 септември 2001 г., когато отношението към мюсюлманите се променя. По време на своето пътешествие той впечатлява хората, с които се среща, със своята доброта, миролюбивост и искреност.

5. Списъкът на Шиндлер

„Списъкът на Шиндлер“ разказва невероятната и истинска история на Оскар Шиндлер – успешен бизнесмен и член на Нацистката партия. Въпреки своето обществено положение, той спасява живота на повече от 1000 евреи по време на Втората световна война. Филмът показва неговите смели дела по майсторски начин, който ще ви разтърси със своята дълбочина и суров реализъм.

6. Копнеж за танц

Целият живот на Майкъл, който страда от церебрална парализа, се променя, когато в хосписа за хора с увреждания пристига нов пациент – Рори. Новото момче може да движи само дясната си ръка и е завинаги приковано към инвалидната количка заради мускулна дистрофия. Рори обаче не хаби времето си в оплаквания, а показва пламенно желание за живот. Скоро той заразява и Майкъл със своя оптимизъм. Двамата бързо се сприятеляват, а Рори помага на Майкъл да открие цял нов свят отвъд стените на хосписа. Този прекрасен филм ни кара да преосмислим възгледите ни за живота и да благодарим за това, което имаме, а често приемаме за даденост.

7. Животът е прекрасен

По време на Втората световна война Гуидо и неговият син попадат в концентрационен лагер. Бащата използва своя хумор и въображение, за да помогне на сина си да оцелее в концентрационния лагер. Той го лъже, че всичко, което се случва, е просто игра, а наградата е истински танк. За да спечели, малкото момче не трябва да позволява на пазачите да го видят. Момчето вярва в историята на баща си и започва умело да се крие от пазачите. Този силен филм ще ви накара и да плачете, и да се смеете.

8. Седем души

Бен Томас не може да забрави автомобилния инцидент, при който загиват 7 души, включително и годеницата му. За катастрофата е отговорен той и вината още го преследва. Той решава да поправи стореното, като дари органите си на седем смъртно болни непознати. Всичко се обърква, когато среща Емили – красива жена, която има проблем със сърцето, и се влюбва в нея. Гледайки душевните терзания на главния герой, никой не може да сдържи сълзите си.

9. Момиче за милиони

Маги мечтае за боксова кариера, а Франки Дън е треньор, обрулен от живота. Той не е особено ентусиазиран от факта, че ще обучава новото момиче, но вижда у нея плам и решителност, затова се съгласява да я вземе под крилото си. Двамата стават много близки, а един важен турнир ги очаква съвсем скоро. Маги има големи шансове за победа, но съдбата решава да ѝ изиграе лоша шега. Филм за вътрешна борба и устременост към осъществяването на мечтите на всяка цена.

10. Гладиатор

Великият воин Максимус е влиятелен римски генерал, обичан от народа и от застаряващия император Марк Аврелий. Преди смъртта си императорът избира Максимус за свой наследник, вместо сина си Комодус, който не може да остави нещата така. Комодус осъжда Максимус и семейството му на смърт. Генералът се спасява по чудо от смъртта и става гладиатор. Единственото, което го крепи, е възможността да стигне до върха, за да може да отмъсти на мъжа, убил семейството му. Играта на Ръсел Кроу във филма е забележителна, а кулминацията ще ви накара да заплачете.