Писателите и сценаристите обичат да пишат за свръхчовеци, които оцеляват в екстремни ситуации, като Робинзон Крузо или Рамбо, но дали използваните от тях методи са правилни и безопасни?

Мит №1: Пещерата е идеалното място, за да накладете огън.

Ако сте в пустошта, е близко до ума да откриете пещера и да запалите огън в нея, за да се стоплите, но топлината от огъня кара камъните да се разширяват и чупят, което може да е опасно. Най-добре е да запалите огън на открито или пещерата трябва да е наистина просторна и широка, за да запалите огън в нея.

Мит №2: Можете да ядете сурова риба, която тъкмо сте уловили, все пак хората ядат суши постоянно.

Всъщност всякакво сурово месо може да причини стомашни проблеми заради бактериите и микроорганизмите, които живеят в него. Със сигурност е по-добре да сготвите рибата, която сте уловили.

Колкото до сушито – повечето видове суши се приготвят със сготвено месо, а сашими са парченца прясна сурова риба, които се смятат за голям деликатес в Япония. Въпреки че има строги регулации за използването на сурова риба от ресторантите, риск все пак съществува.

Мит №3: Можете да махнете предпазния пръстен на граната със зъби.

По филмите предпазния пръстен на гранатите може да се махне по много иновативни начини, но най-тежкарският определено е със зъби. В реалността първо трябва да завъртите пръстена на гранатата в определено положение и после трябва да го дръпнете много силно. Ако пробвате със зъби, след това ще ви трябва час при стоматолог.

Другият голям мит е, че в много филми гранатите предизвикват големи огнени експлозии, но всъщност реалното избухване на граната не е особено впечатляващо визуално.

Мит №4: Ако ви ранят, трябва да направите турникет.

Ако ви ранят в ръката, най-доброто, което можете да направите, е да вземете един колан и да направите турникет над раната, нали? Не, всъщност това може да е опасно. Изключително тесният възел може дори да причини инфаркт или да повреди тъканите под турникета, защото до тях не достига кръв. В някои случаи дори се стига до ампутация на крайник, който е можел да бъде спасен, ако не е бил направен турникет.

Ако сте ранени, най-добре е да превържете раната и да я притискате, за да не изтече много кръв. Турникет се прави само ако кървенето е наистина много силно и само така може да се спаси животът на човека.

Мит №5: Телевизионните предавания за оцеляване в екстремни ситуации могат да ви подготвят за реалността.

Тези предавания са много интересни, но обикновеният почитател на Беър Грилс няма особен шанс в пустошта. И нека не забравяме, че зад такива предавания стоят десетки, дори стотици души екип, които никога не виждате на екрана. Те са винаги готови да дадат съвет на водещия, да проверят как се прави нещо или да изрежат гафовете.

Мит №6: Преварената вода е винаги годна за пиене.

На филм сякаш е достатъчно да кипнете водата, за да я направите безопасна за пиене, но високата температура убива микробите и бактериите, не и останалите опасни елементи. Например няма значение колко дълго ще варите калната вода – никога няма да стане годна за пиене. Преди да пиете вода в дивото, трябва да я филтрирате през ситен плат (кърпа или риза например) и да оставите водата да престои малко, за да се утаи останалата мръсотия. След това я прехвърляте в друг съд (без утайката) и я кипвате. И не е нужно да я оставяте да ври 10-20 минути, 1 минута е достатъчна.

Мит №7: Ако сте се изгубили, тръгнете по поречието на близката река и рано или късно ще намерите хора.

Да, рано или късно можете да откриете хора, но може да е доста късно. Разбира се, първите градове са били издигнати по поречието на големи реки, но днес може да ви отнеме дни, дори седмици, преди да стигнете град, ако се намирате в обезлюдена територия. Освен това по-важното е да сте на сигурно и топло място.

Първото правило при изгубване е да стоите на едно място. Така спасителният екип ще ви намери по-лесно. Освен това е по-лесно да оцелеете на едно място, отколкото ако обикаляте из пустошта.

Мит №8: По-добре мокри дрехи, отколкото без дрехи.

Невинаги. И двете могат да бъдат опасни при ниски температури, защото тялото ще изразходва много енергия, за да затопли и изсуши дрехите.Ако се намокрите в студено време, например ако паднете в ледена вода, по-добре свалете дрехите и ги изсушете на огън.

Мит №9: Първото нещо, което трябва да направите в пустинята, е да намерите източник на вода.

Не, първото, което трябва да направите, е да откриете сянка и да изчакате слънцето да залезе, защото горещината много бързо ще ви изтощи и по този начин ще изхабите запасите на вода в тялото ви. Когато стане по-хладно, можете да потърсите вода и хора.

Мит №10: Трябва да си пазите вода за по-късно.

Ако сте жадни, трябва да седнете на сянка, да пиете и да изчакате тялото ви да се охлади. Ако сте изложени на горещото слънце и потискате желанието ви да пиете вода, можете да загубите съзнание или да получите топлинен удар.