Много родители преживяват неприятната ситуация, в която осъзнават, че поведението на децата им се е променило, но не могат да разберат откъде произлиза проблема.

Ние открихме някои отговори, които са 10 важни урока за всеки родител.

1. Ако детето ви е потайно и ви няма доверие, това може да се дължи на прекалена раздразнителност от ваша страна.

2. Ако детето ви е прекалено срамежливо и нерешително, може би е защото му помагате за неща, с които без проблем би могло да се справи и само.

3. Ако му купувате всичко, което поиска, но продължава да взима играчките на другите деца, това означава, че не давате на детето си правото да избира.

4. Ако детето ви често показва завист и ревност, може би прекалено често го сравнявате с други хлапета.

5. Ако детето ви е грубо и агресивно, може би следва примера на някой член на семейството ви.

6. Ако едно дете е раздразнително, може би страда от липса на внимание. То просто не знае как да бъде забелязано по друг начин.

7. Ако детето ви ви лъже, вероятно някой път сте реагирали прекалено остро на негова грешка и се опитва да избегне подобен случай.

8. Ако детето ви не уважава другите, може би вие му казвате какво да прави, без да взимате под внимание чувствата му.

9. Ако детето ви не може да отстоява позицията си в трудни ситуации, може би е защото често му се карате пред други хора. Никога не бива да го правите – дори и пред братчетата и сестричките му.

10. Важно е да позволите на детето си да бъде уникално и да взимате предвид желанията му. В противен случай то ще бъде пасивно и трудно ще се справя в живота.