Можеш да правиш каквото си пожелаеш.

В ранните ми 20, плановете ми за уикендите бяха многобройни. Мисията ми бе да направя всяка една от 52-те съботи в годината запомняща се. Ако уикенда ми не включваше събиране с приятели в някой бар, рожден ден или концерт, чувствах, че съм изгубила свободното си време.

Но с годините помъдряваме, както казват хората. В късните ми 20, когато премина „парти фазата”, осъзнах всички предимства на това да прекарваш време сама. Всъщност, с нетърпение чакам да остана сама. Сега се наслаждавам на липсата на планове за уикенда и на свободата да прекарам цели 48 часа, както пожелая. Ето няколко неща, които доказват, че животът става по-хубав, когато се научиш да обичаш това, че си сама:

1. Чувстваш се по-енергична

Да водиш разговор е изтощаващо, особено когато си навън с група непознати и се надвиквате в претъпкан бар. Ако пропуснеш това, имаш цяла нощ за себе си, да презаредиш батериите и да не бъдеш уморена с събота.

2. Не ти се налага да правиш компромиси

Само помисли колко е трудно да се разбереш с приятелите си в кой бар или ресторант да отидете, така че всички да са доволни. Или с половинката ти да решите какво ще гледате по телевизията в събота вечер. Когато си сама, тези караници ги няма. Можеш да гледаш каквото си пожелаеш, не е нужно да се съобразяваш с плановете на някого и можеш да ядеш каквото искаш ти, без да те интересуват капризите на някой.

3. Цениш връзките си повече

Когато обичаш да си сама, да правиш планове с другите означава да се откажеш от ценното време, което прекарваш сама. Това те кара да избираш с кого да се видиш и да прецениш кой заслужава да се откажеш от свободното си време в неделя.

4. Разговорите са по-добри

Тъй като не правиш планове за правенето на планове, имаш повече неща, които да си кажеш с хората, когато наистина се срещнете. Вместо да се срещаш със същите хора, с които си се срещала последните 4 дни и да няма какво да си кажете.

5. Ставаш по-продуктивна

Отделянето на време да правиш нищо, сама, е свързано с повишаването на продуктивността. Когато се освободим от негативните мисли и си почиваме, позволяваме на мозъка да „презареди”. Така, когато се върнеш на работа и имаш хиляди задачи, ще си по-концентрирана и ще се справяш по-добре.

6. Опознаваш себе си

Може би мислиш, че имаш ясна представа за това, коя си. Но ако игнорираш чуждите мнения, ще разбереш какво наистина обичаш да правиш и какво толерираш, само защото на другите им харесва.

Може би отиваш да гледаш най-новия филм със супер герои с приятелите си, но когато си сама предпочиташ документални филми. Или се съгласяваш да потичаш с приятелите си, но когато имаш свободен следобед предпочиташ да тренираш на боксовия ринг.

7. Чувстваш се по-малко осъждан

Когато предлагаш на приятелите си да посетите някое място или да правите нещо, често получаваш упреци и подигравки. Ако обичаш времето, което прекарваш сама, няма да се нуждаеш от нечие одобрение за да посетиш изложбата на скулптури, за която всеки говори или да гледаш филма на Дисни, за който „си прекалено възрастна”.

8. Ходиш на по-хубави срещи

Когато обичаш да си сама, идеята да се откажеш от вечер, посветена на теб самата, за да прекараш няколко часа в бар, опознавайки непознат, ти се струва абсурдна. Така че ако решиш да излезеш на среща, няма да кажеш „да” на всеки, който те покани.

Разбира се, не можеш да избегнеш всички лоши срещи. Но след като подбираш на кого да дадеш свободното си време имаш по-голям шанс за успешна първа среща.

9. Чувстваш се по-уверена

Не трябва да чакаш някой да одобри плановете ти или да се съгласява с това как ще прекараш времето си. Това те прави по-уверена и за другите решения в живота ти. Не се изненадвай ако започнеш да говориш на бизнес срещи или да изказваш мнението си пред шефовете. Когато спреш да се нуждаеш от одобрението на другите ти, увереността се покачва до небето.

10. Имаш повече свобода

Ще спреш да гледаш на свободното време като на нещо, което трябва да бъде запълнено с планове и ще е разбереш, че е пълно с възможности. Няма го стреса от това с кой ще прекараш събота вечер. Когато обичаш да си сама, не си обвързана с ничии идеи за забавление. Това ти дава свободата да прекараш времето си както ти харесва.