На 6 юли 1910 година е родена актрисата Глория Стюарт. Нейният житейски път приключва на 26 септември 2010 година. За да почетем паметта ѝ, подбрахме 11 факта за филма "Титаник", в който тя играе ролята на възрастната Роуз.

Други актьори трябвало да изиграя Роуз и Джак

Невъзможно е да си представим филма без Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, но според слуховете те не са първият избор за героите им. Оказва се, че Гуинет Полтроу и Матю Макконъхи са били в преговори с режисьора.

"Нито ще потвърдя, нито ще отрека. Просто не мисля, че е добре да говорим за актьори, които или са избрали да не го правят, или не са били на разположение", заявява Джеймс Камерън в интервю.

Мечтата на Кейт да участва във филма

За да си осигури главната роля, Уинслет се обажда на режисьора Джеймс Камерън и му заявява, че трябва да е напълно луд, за да откаже да ѝ даде ролята. Благодарение на настойчивостта си режисьорът я избира за ролята и определено не бърка.

Леонардо ди Каприо едва издържа снимките

14-часовите работни дни, заедно с опасните сцени с наводнението и дима едва не отказват Лео от ролята. В един момент актьорът просто си казва, че всичко това е пълна глупост, но все пак успява да изиграе Джак и днес не съжалява за това.

Противоречието за вратата в последните сцени

В последната част от филма Роуз е на плаваща врата, а Джак остава потопен в ледената вода. Моментът предизвиква ожесточен дебат през годините защо просто не се редуват или дали няма място и за него. 

"Причината е много, много проста. Прочетете страница 147 от сценария и там се казва, че Джак ѝ отстъпва мястото си, за да може да оцелее. Толкова е просто", заявява Камерън. 

Ако режисьорът каже, че е така, значи така ще бъде.

Дж. Доусън е истински

Джак Доусън е бил измислен герой, но се оказва, че на борда на истинския кораб наистина има Дж. Доусън. Съвпадение е, че двамата са с еднакви фамилии, защото Камерън разбира за това едва след завършването на филма. 

Възможността Линдзи Лоън участва във филма

Звездата от "Капан за родители", която по това време е на 8 години, получава сравнително голяма роля, но Камерън решава, че червената ѝ коса прилича прекалено много на тази на Роуз и майка ѝ.

Робърт де Ниро с роля във филма

Актьорът получава изиграе ролята на капитан Смит, но в последствие я отказва, заради заболяване.

Песента на Селин Дион не е част от саундтрака

За саундтрака към филма Камерън иска само песни без текст. Нещата се променят, когато композиторът Джеймс Хорнър се свърза с текстописеца Уил Дженингс и певицата Селин Дион, за да създаде тайно демо за "My Heart Will Go On", в което Камерън се влюбва.

"Титаник" държи уникален рекорд

В наши дни филмите обикновено спират да се прожектират след месец и половина. "Титаник" е пуснат в САЩ на 19 декември 1997 година и все още е по кината, когато излиза и на касета на 1 септември 1998 година. Това е първият и вероятно единствен филм, постигнал подобен успех.

Джак има двойник

Една от най-известните сцени във филма е тази, в която Джак рисува Роуз. Оказва се, че Камерън решава да наеме истински художник, който да прави скиците, тъй като Леонардо не може да рисува. Така всичко изглежда по-автентично.