Домашните любимци не просто са приятна компания, те са част от семейството. Ние искаме най-доброто за тях, но понякога се оказва, че им вредим повече, отколкото им помагаме.

Има митове относно отглеждането на домашни любимци, които са грешни, но които всички знаят:

Топлият нос означава, че кучето не се чувства добре

Всъщност няма доказателства, че температурата на носа на вашето куче може да има значение. Температурата може да варира поради различни причини: прегряване и колебания на температурата през деня.

Трябва да обръщаме внимание на тяхното поведение, начина на хранене, пиене, уриниране и дефекация.

Пораснало куче не може да се превъзпита

Всъщност кучетата могат да бъдат обучени на всяка възраст, ако имаме достатъчно търпение и се упражняваме често.

Човешката храна не може да навреди на домашния ни любимец

Има някои продукти, които могат да бъдат полезни - месо, задушени или ситно нарязани зеленчуци и плодове.

Храни, които са напълно здравословни за хората, могат да причинят тежки чревни увреждания, като например, грозде, авокадо, лук и чесън.

Кучетата и котките трябва да бъдат ваксинирани всяка година

Ваксинациите наистина са важни за здравето на питомниците ни. Въпреки това те не се нуждаят от ежегодно подсилване на имунната система. Изследванията показват, че една ваксинация срещу парвовирус, смущение и панлевкопения води до дългосрочна защита от болестите.

Много прост кръвен тест може да открие дали домашния ни любимец има достатъчно антитела, за да устои на инфекцията. 

Когато животните ближат раните си, те заздравяват по-бързо

Близането забавя процеса на оздравяване, вместо да го ускори. Всъщност има голям риск раната да се раздразни или дори да се възпали.

Ветеринарите съветват да се използват антисептични спрейове или измивания в случай на малки рани.

Не е проблем да държим риба в малък аквариум

Въпреки факта, че стъклените сфери са много популярни за рибки, те са изключително неудобни за животните. Те са малки, не побират достатъчно вода и не осигуряват достатъчно кислород.

Ако искаме да имаме риба за домашен любимец, правоъгълен или квадратен аквариум би бил по-добър вариант, тъй като те имат по-голяма площ.

Всеки папагал може да говори

Повечето папагали наистина могат да се научат да говорят. Има обаче някои видове, които нямат тези умения. Затова е много важно да проверим дали домашният ни любимец изобщо може да говори. Все пак някои папагали могат да научат само няколко думи, докато други ще говорят през целия ден и ще имат богат речник.

Промяната на храната е лоша за стомаха на домашния ни любимец

Представете си да ядем една и съща храна всеки ден? Няма да ни хареса. Същото важи и за домашния ни любимец. Промяната на храната е здравословна и осигурява разнообразие, стига продуктите да са висококачествени. 

Ветеринарните лекари казват, че даването на една и съща храна многократно може да доведе до развитието на свръхчувствителност

Котките имат нужда от прясно мляко

Противно на общоприетото схващане, котките не могат да усвояват лактозата, която се съдържа в стандартното краве мляко. За тях консумацията му може да причини повръщане, диария и други чревни проблеми. Освен това ветеринарите обясняват, че млякото съдържа повече калории от нужния дневен прием.

Не е здравословно да спим в едно легло с домашния ни любимец

Ако ние и домашният ни любимец сме здрави, няма никакъв  да спим в едно и също легло. Освен това проучванията показват, че е полезно за здравето и  помага да се отпуснем.