Шампоанът не е част от принадлежностите за баня до началото на 20-ти век. Преди това хората са използвали различни продукти, с които да поддържат косата си. Оказва се, че шампоанът има някои недостатъци и има много по-добри опции.

Ние насърчаваме здравословния начин на живот и вярваме, че можем да подобрим живота си с малки промени. Една от тях е замяната на шампоана с някаква алтернатива.

Представяме ви 10 от тях, които ще съживят косата.

1. Сода за хляб

Содата за хляб е естествен ексфолиант, който почиства мъртвата кожа и мръсотията. Тя намалява мазното в косата и я детоксикира.

Рецепта: Добавете една супена лъжица от содата в 1 чаша вода. Гъстата и къдрава коса може да се нуждае от повече сода, докато тънката и суха от по-малко. Изсипете сместа в бутилка и я разклатете добре. Навлажнете пръстите и втрийте от корените надолу. След това измийте.

2. Ябълков оцет

Заради киселинността на оцета косопадът намалява. Той помага на косата да си набави минерали и витамини за блясък, сила и мекота.

Рецепта: Смесете една супена лъжица оцет с чаша вода в бутилка. Разклатете. Полейте косата с течността и измийте. Срешете косата.

3. Жълтък

Яйцата са богати на протеини и витамини, които косата обича. Те почистват мръсотията и се грижат за нея. Могат да се използват и за балсам за суха коса. 

Рецепта: Разклатете до разбиване на яйцето в бутилка. Полейте мократа коса. Оставете за няколко минути и измийте не с топла, а със студена вода.

4. Алое вера

Алое вера има антибактериални свойства. Хидратира кожата, прави косата по-силна и се грижи за дължината ѝ.

Рецепта: Можете да добавите гел, който е без мирис и други частици. Смесете, а след това намажете косата. Срешете косата. Оставете маската за 30 минути и измийте.

5. Лимонов сок

Лимонът е най-евтиният и лесен заместител на шампоана. Ако се опитвате да се отървете от пърхота, той е за вас. Той може и да изсветли косата.

Рецепта: Изстискайте една супена лъжица лимонов сок в 2 чаши вода. Разклатете бутилката. Изсипете върху косата и масажирайте за няколко минути. Измийте.

6. Кокосово масло

Кокосовото масло има много приложения в козметиката. То е пълно с витамини, стимулира растежа на косата и я предпазва от изсушаване. 

Рецепта: Поставете кокосово малко върху суха коса. Обвийте я с хавлия и стойте така за 20-30 минути.

7. Чай

С помощта на кофеина в чая той се използва за по-добро кръвообращение, хидратация на кожата, растеж на косата и против косопад.

Рецепта: Направете чай. Оставете го да изстине и залейте главата си. Внимавайте! Той не бива да е горещ!

8. Зехтин

Зехтинът е овлажнител, прави косата по-мека и устойчива. Той е подходящ за суха, гъста коса с накъсани краища.

Рецепта: Количеството зависи от дължината на косата. За къса коса е достатъчна и една супена лъжица топъл зехтин, докато за дълга - ¼ чаша. Намажете по косата и в скалпа. Стойте така за 15 минути и изплакнете.

9. Масло от чаено дърво

То се бори с бактериите и инфекциите, включително и пърхота. Премахва мъртвите клетки и прекаленото омазняване. То помага и на кожата да диша.

Рецепта: Винаги смесвайте с други масла в отношение 1 към 10. С него може и да се плакнете, като добавите 4-5 капки във водата.

10. Семена от сминдух

Той е богат на витамини, протеини и киселини, които действат положително на растежа на косата. Те се борят с бактериите и лекуват суха кожа и пърхот.

Рецепта: Накиснете семената за една вечер. Смесете 1-2 лъжици и 2 чаши гореща вода. Масажирайте косата със сместа и оставете за 20 минути. Изплакнете.

Бонус: Защо да не използваме шампоан?

Тялото и скалпът сами произвеждат някои важни масла и витамини за косата и кожата. Шампоаните имат детергенти, които нарушават или намаляват продукцията им.

Шампоаните съдържат химикали, които не са полезни за кожата. Те не се абсорбират от кожата и я покриват, което образува и мръсотия.

Употребата на шампоан изисква и тази на други продукти, които също влияят негативно върху скалпа и кожата.