Независимо дали става въпрос за приятел, или любим човек, добрите взаимоотношения винаги се крепят на взаимно доверие и уважение. В зависимост от човека и ситуацията "изграждането на доверие" може да е лесна задача или да изисква много внимание и усилия. Например, човек с добро сърце, който никога не е преживял предателство, е много по-вероятно да се довери лесно на някого, в сравнение с друг, който често страда от некоректни отношения. Има обаче една почти абсолютна истина: определени поведения изграждат доверие по-бързо от други. Вижте 10 начина да изградите доверие:

1. Признайте грешките си

Всеки прави грешки, но не всеки си го признава, а още повече навреме. Ако целта ви е да изградите доверие, признаването едва след като вече сте направили всичко възможно да покриете грешката си не е опция. Поемете отговорността веднага! Не се спотайвайте, с надеждата да ви се размине.

2. Правете това, което сте обещали

Последователното и надеждно поведение е един от най-бързите начини за спечелване на доверие. Ако направите обещание, спазете думата си и изпълнете обещаното, давайки максимално от себе си, а не колкото да отбиете номера – ще си проличи! Смятате, че вероятността да поискате да се скатаете, щом дойде време за изпълнение е голяма? По-добре откажете навреме, отколкото да разчитат на вас до последно и да ги оставите с излъгани надежди.

3. Доверете се и вие

В случай, че искате да ви вярват, ще трябва и вие да демонстрирате същото поведение насреща. Дали разговаряте с приятел, или любим човек, отношението ви трябва да показва, че им вярвате, независимо дали знаете цялата информация за конкретната ситуация. Избягвайте да искате обяснения и да разпитвате за всичко сякаш се съмнявате в преценката на човека отсреща и търсите къде греши. Откажете се от индиректните обвинения и провокиращи съмнение въпроси – не разговаряте с престъпник, а с ваш доверен човек!

4. Слушайте внимателно

Слушайте внимателно и не осъждайте. Задавайте въпроси, адекватни на информацията, която получавате, без да я изкривявате през собствената ви призма и лични изживявания. И запомнете: не е нужно вие да намерите решението на проблема! Проявете разбиране към емоционалното състояние на човека отсреща и се опитайте да му задавате правилните въпроси, така че сам да направи своите изводи. 

5. Покажете интерес

Демонстрирането на интерес към живота на другите, тяхното емоционално, психично или физическо състояние спомага за изграждането на отношения и укрепването на доверието помежду ви. Не се насилвайте и бъдете искрени. И най-важното - не разпитвайте, ако не ви се слуша.

6. Бъдете осъзнати

Твърде често хората не осъзнават посланията, които изпращат техните действия. Признайте пред себе си слабостите на собствения си характер. Бъдете наясно с чувствата, мотивите и желанията си. Погледнете реалистично на начина, по който изразявате себе си – разбират ли ви наистина или изпращате грешни послания, очаквайки отсреща да ви разберат? Осъзнайте и коригирайте поведението си, за да сте сигурни, че комуникирате това, което искате.

7. Бъдете организирани

Ако сред навиците ви е лошото управление на собственото ви време, със сигурност този ваш недостатък ще се прояви и във взаимоотношенията ви с другите. Дори да не ви се случва често, ако сте създали впечатление у другите на вятърничав и безотговорен човек, всяко ваше закъснение например, ще се приеме като знак за неуважение и незачитане ценното време на другите. Планирайте времето и задачите си и бъдете съобразителни, когато ангажирате някого.

8. Комуникирайте открито

Понякога да сте твърде открити и честни може да ви причини известна доза дискомфорт, особено ако сте от хората, които умишлено избягват конфликтите. Това не означава да нападате грозно всеки, който има мнение, различно от вашето. Бъдете отворени за комуникация, действайте любезно, слушайте внимателно всяка гледна точка и изразете себе си искрено и без да се налагате.

9. Разрешете бързо конфликта

Научете се да разрешавате конфликтите бързо и ефективно. Не е необходимо да подхождате с нападки или да се опитвате да убедите някого в правотата си. Следващия път, в който попаднете в подобна ситуация, опитайте се да се усмихнете учтиво и да покажете разбиране към чуждата гледна точка.

10. Давайте пример

Можете лесно да изградите доверие в една връзка, като илюстрирате с поведението си, че може да ви се вярва. Съвсем просто е - вземете съзнателно решение винаги да казвате истината, да бъдете искрени, отговорни, да се въздържате от клюки и т.н. Така ще покажете на другите, че на вас може да се разчита и с радост ще ви отвърнат със същото.