Някои традиции и навици от миналото, които сме наследили от родителите си, остават и в по-новите поколения.

Анализирахме навиците, с които все още може да се сблъскваме всеки ден, и научихме защо лесно можем да ги откажем.

Далечни роднини на сватбата

Сватбите са свързани с многобройни традиции и обичаи. По онова време е било традиционно да се канят всички далечни роднини и дори колеги на родителите, следвайки принципа „нашата сватба е също толкова добра, колкото и на всеки друг“. Днес младоженците са склонни да организират тържеството според собствения си вкус, обграждайки се само с онези, с които поддържат редовна връзка.

Съхраняване на неща за „специален повод“

По-възрастните хора, израснали във войни и следвоенни времена, имат специално отношение към нещата. Трудно им е да ги изхвърлят и ги пазят за правилния повод. Парфюмът, който са получили за рождения си ден, може да стои неотворен в продължение на 20 години, докато красив сервиз чинии може да събира прах в кутия. В крайна сметка тези неща остаряват и само заемат място в домовете им. Психолозите препоръчват да не отлагате живота и да му се наслаждавате точно сега.

Носенето на ниски чорапи

Нашите баби биха ги сложили, за да предотвратят появата на мазоли и да предпазят обувките от пот. Днес има кремове, които ни помагат да избегнем мазоли и дезодоранти за обувки, които ги предпазват от пот, докато широкият избор в магазините за обувки позволява на купувачите да избират удобни такива.

Носенето на халат у дома

Навремето халатите са се смятали за луксозен артикул и освен това нямало специално удобно облекло за вкъщи - хората просто трябвало да носят стари дрехи, които не са подходящи за излизане навън. В днешно време е доста лесно да намерите достъпни дрехи за вкъщи в магазини и молове.

Специални съдове за тържества и гости

Всеки приличен дом трябвало да има специален набор от съдове за различни тържества. Това би отнело много място и рядко се използва. В същото време хората използвали нащърбени чаши и чинии за ежедневна употреба. Заедно с кристалните чаши, тези съдове се смятали за знак за просперитет и лукс и са подарени на годишнини и на сватби. Днешните младоженци предпочитат да им се дават пари и след това да избират съдове според собствения си вкус.

Бельо за посещение при лекар

Всяка уважаваща себе си жена би имала специален комплект бельо, предназначен за ходене на лекар. Често то ще бъде допълнено с нещо, за да изглеждат дрехите по-красиви на тялото. Днес е много по-лесно да намерите красиво и удобно бельо за всяка форма на тялото.

Даване на непоискани съвети

По времето на нашите майки и баби е обичайно да се дават съвети от време на време. Доктор Сет Майерс подчертава, че хората, които дават непоискани съвети, всъщност не се интересуват от вас - по-скоро става въпрос за желанието им да ви контролират. В днешно време ехото на тази традиция може да се види във форуми и блогове - доброжелателите винаги оставят препоръките си за ситуации, за които не са били питани.

Наличие на кутия или буркан със стари копчета

Кутии или буркани с куп стари копчета може да се намерят почти във всеки дом. Било е трудно да се купят добри копчета и затова хората ги съхраняват за всеки случай. Децата много обичат да играят с тези буркани. В наши дни обаче резервните копчета се използват много рядко по предназначение. Модата се движи бързо и хората купуват нови дрехи само за да ги купят, не защото предишните им са се износили. И все пак е възможно копчетата да станат отново полезни, защото еколозите предричат движение „бавна мода“, при което по-висококачествените дрехи ще се използват за по-дълго време.

Тревоги за това какво ще си помислят другите

Зависимостта от мнението на други хора я е имало сред връстниците на нашите баби, защото „неправилно“ действие може да завърши с уволнение или загуба на бонус. Навикът да се съотнася поведението на човек с възгледите на другите е бил дълбоко вкоренен в главите на хората. Не само мненията на приятели, но и мненията на шефа ви, колеги и дори непознатите възрастни дами, които седят близо до входа на сградата ви, са взети под внимание. Съвременните психолози подчертават, че причината не е в „колективното съзнание“, а в това да не обичате себе си, върху което трябва да се работи.

Не хвалят децата

Нашите баби и дядовци не са хвалили много децата си. Струва им се, че като не го правят, ги предпазват от разглезване. Днешните психолози доказват, че е важно да покажем и изразим любовта си към децата си.

Какви навици от миналото сте склонни да имате от време на време?