Как искате да възпитате детето си? Да е добро, порядъчно, смело, да отстоява правата си… С ръка на сърцето, мнозина от нас се ограничават с подобни общи понятия. Но какво всъщност означават те за всеки от нас? Важно е всеки родител да се запита и да се опита да си отговори, само така ще може да изясни пред себе си начина, по който смята да възпитава детето си. Защото ако целите ни са размити, то ние като възпитатели изпускаме много важни неща, които бихме могли да дадем на децата си.

От Dama.bg размишлявахме над това, какви ценности и принципи трябва да усвои всяко дете преди да навърши 10 години. Важно е всеки родител да проумее, че не всичко зависи от него и най-важното – има значение това, което всеки от нас прави, а не това, което говори.

Съставихме 10 принципа, които всяко дете трябва да знае и следва безусловно преди да навърши 10 години:

1. Уважавай човека насреща.

И мъже, и жени. Директорът на училището и просякът в подлеза на метрото заслужават еднакво уважение.

2. Пакостите и физическата активност са чудесно и весело нещо.

Нормално е всяко дете да прави пакости. Много родители бързат да сложат ред всеки път, щом детето им направи някоя пакост, но това е защото са уморени и предпочитат тишината и спокойствието, а не защото е забранено на едно дете да се държи като дете. Физическата активност и дори известна доза буйство са напълно нормални. Но си имат граници – физическото насилие НЕ е нещо нормално. Много е важно децата да знаят, къде преминават границата. 

3. „Не” означава не.

И точка. Няма значение, кой казва това и в какъв контекст е казано, изключително важно е всяко едно дете да знае кога да спре.

4. Да не прикрива емоциите си.

Децата възприемат всичко изключително дълбоко – хода на времето, спомените, любовта, загубата. Не позволявайте на света да приглуши тези чувства в детето ви. Покажете му, че може да е силна личност, която не е длъжна да крие чувствата си и да потиска емоциите си. Истината е, че богатата палитра от чувства ни прави по-силни. И това се отнася както за момчетата, така и за момичетата.

5. Детето ви не може да направи хората около себе си щастливи насила.

И това не е негова отговорност. Научете го, че то отговаря за отношението си към околните, което може да влияе на настроението им. Но детето ви не бива да се чувства отговорно за чуждото щастие.

6. Да обръща внимание на собствения си живот.

Научете го да се радва на малките неща от ежедневието, защото само така можем да получим като награда дни изпълнени с живот и хубави спомени.

7. Да намери нещо, което го влече.

Няма значение какво ще е това, стига да го влече истински. Не позволявайте ежедневието на детето ви да е изпълнено с фрази като „Скучно ми е”, „Не искам да го правя”, „Остави ме на мира”. Покажете му колко много интересни и любопитни нещо има наоколо, които чакат да бъдат изследвани, опознати и изпробвани.

8. Няма нищо по-лошо от неблагодарността.

Колкото и трудно да е понякога да се карате и наказвате децата си, неблагодарността и разглезеността са неща, които никога не бива да толерирате и да прощавате. Покажете на детето си с действия, колко му е провървяло да живее живота, който има – волантьорство, дарения на стари дрехи и играчки в домове за деца лишени от родителски грижи, помощ на бездомници.

9. Дори да не върши нищо, пак може да сгреши.

Навремето Мартин Лутър Кинг бе казал „Накрая ще запомним не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели. Направи първата стъпка с вяра”. Научете детето си, че трябва да има сила да противостои на онези, които правят нещо лошо. Научете го да мисли самостоятелно, а не да следва мълчаливо лидерите в компанията, в която е.

10. Детето ви трябва да знае, че го обичате независимо от всичко.

Грешките са част от живота на всеки човек. За да се научим на нещо ново, трябва да можем да пуснем миналото и да започнем нещо ново.