И някои от най-обикновените и тривиални предмети около нас имат скрит замисъл, за който повечето хора не знаят. Да, дори микровълновите печки могат да ни изненадат с нещо.

Днес сме подбрали няколко необичайни факта за предмети, които използваме всеки ден и за които често пъти сме се питали – това пък нещо за какво е?

1. Дупката в капака на кафето ни

Ако се вгледате внимателно в капачката на повечето еднократни чаши за кафе, ще забележите малка дупка. Тя не е поставена там случайно.

Ако някога сте се опитвали да изпразните шише вода, държейки го вертикално, сигурно сте забелязали, че водата не се излива плавно, както ако само наклоните шишето. Когато го държите вертикално, водата излиза с по-голяма сила, докато в същото време в шишето се образуват балончета. Причината е, че докато шишето се изпразва, въздухът навлиза в бутилката. Тази война за място между въздуха и течността може да направи пиенето на кафе доста неприятно, ако надигнете чашата, за да отпиете. Кафето може да излезе твърде рязко и да се изгорите и дори да свали капачката и да ви залее.

През малката дупка, която се намира в срещуположния край на дупката, от която отпивате, безпроблемно навлиза въздух и по този начин течността се излива плавно, без да се плиска и без да се образуват балончета.

И още нещо – може би сте забелязали, че върху някои чаши има бутончета с различни символи за различните напитки. Чрез тях служителите знаят какво има в чашата, без да повдигат капака. И когато занесат напитките ви до масата, само чрез един поглед, могат да разберат дали в чашата има кафе, чай или сода.

2. Сапунените мехурчета

Пяната за вана е не само приятна и забавна, но има още едно интересно предназначение. Тя работи като топлинен изолатор. Топлата вода без мехурчета изстива по-бързо.

3. Защо облегалката за глава в автомобила се вади

Облегалката за глава спира резките движения на главата при катастрофа, но тя има и едно скрито предназначение.

Ако катастрофирате и не можете да отключите вратата, трудно ще разбиете стъклото с подръчни материали. В такъв момент извадете облегалката от седалката и пъхнете единия метален клин на облегалката в празното пространство между стъклото и вратата, точно където стои заключалката на вратата. Натиснете надолу, за да влезе клинът. След това дръпнете облегалката към себе си и прозорецът ще се счупи.

Можете да видите метода в това видео.

4. Квадратна лъжица

Сигурно сте виждали такива лъжици във веригите за бързо хранене, нали? И няма как да не се запитаме защо са квадратни и защо имат куки. Оказва се, че лъжиците се прикрепят към машина, която разбърква сладоледа и топингите. Благодарение на това изобретение на служителите им отнема по-малко време да приготвят десерта.

5. Контейнер с три дръжки

Подобни контейнери са разработени от германските инженери и са предназначени за военни цели. Чрез трите дръжки двама войници заедно можели да носят един много тежък контейнер.

6. Черният филм, покриващ вратата на микровълновата печка

Всяка микровълнова има затъмнена врата и този черен филм е много важен. Той работи като клетката на Фарадай и пречи на електромагнитните вълни да излязат през стъклото.

7. Примката на гърба на ризите

Забелязвали ли сте, че на гърба, под яката, на някои мъжки ризи има малка примка?

Както можете да се досетите, в миналото хората не са имали закачалки и големи гардероби с множество чекмеджета. Затова дрехите най-често са висели на куки. Тези малки примки са били предназначени за закачане на ризите.

Първоначално те са въведени от моряците, които в бързината закачали дрехите си на корабните куки. Скоро това малко удобно приспособление напуснало пределите на корабите и завзело уличната мода. То станало много популярно през 60-те години на миналия век в САЩ заради т.нар. „оксфордски ризи”, които се закопчават догоре и изглеждат строги и официални. Тези ризи също имали примка на гърба и тази примка станала част от любовните традиции в престижните университети от Бръшляновата лига. Дамите, които смятали някой младеж за симпатичен, късали примката на ризата му, което често водело до късането на голяма част от ризата. А понякога младежите сами режели примките, за да покажат, че вече са заети.

Примката била възприета от множество модни брандове, но днес има само декоративна функция.

8. Джобчетата на бебешките бодита

Може би сте забелязали, че при раменете на бебешките бодита има нещо като джобчета. Те нямат само декоративна функция, а могат да се използват за по-лесно събличане на бебето, когато бодито е изцапано. Просто пъхате ръце в джобчетата и дърпате бодито надолу.

9. Малките дупки в кутиите с шоколадови бонбони

За онези, на които им е писнало да се борят с шоколадовите бонбони, които не искат да бъдат изядени, производителите са измислили малък трик. Просто натиснете дупката до бонбона и той лесно ще изскочи.

10. Кутиите за пица

Когато не ви се вадят и мият чинии и мислите да ядете пицата от кутията, се сблъсквате с неизбежен проблем – капакът заема твърде много място. Ако сте няколко души на масата, можете да прегънете кутиите по този начин.