Когато си най-малкото дете в семейството, се налага да слушаш не само родителите си, но и по-големите братя и сестри. Понякога имаш усещането, че те командват непрекъснато. Това води до недоволство, жалби и протести. Но да се опитаме да погледнем ситуацията от другата страна... Има много неща, с които по-голямата ти сестра се е сблъсквала, но за които не счита за необходимо да говори. 

Днес ще разкрием някои тайни и ще ти дадем възможност да погледнеш от друг ъгъл към любимия човек и да разбереш по-добре причините за неговите действия.

1. Тя е възпитавана по-строго

Първо дете. Единствено в семейството за няколко години. Майка ти и баща ти са в самото начало на пътя си като родители. Знаят какво трябва да се направи, но не знаят как точно да стане това. В такива случаи идва големият страх от взимане на грешни решения. А оттук произтичат по-ясните правила и по-строгия контрол. Така че докато дойдеш на този свят, родителите ти вече са научили много и са станали по-гъвкави.

2. Винаги са ѝ казвали "Ти си по-голяма!"

По-голямата сестра трябва да бъде по-умна, дори когато ѝ се иска да капризничи. Тя винаги трябва да отстъпва, дори когато иска да бъде на нейното. Родителите повтарят това постоянно и тя е наясно с положението. Защото още от детството знае какво е отговорност.

Отговорността за една малко вързопче, което са донесли от болницата и заради което не трябва да се вдига шум, за да не се събуди. След това да бъде отговорна за този малък дявол, който трябва да се води на детска градината. Отговорна за светлоокото първолаче, което се приготвя бавно за училище... За третокласничката, която не иска да си пише домашните... За гимназистката, която бяга от клас... и още много други "за".

3. Тя се старае да бъде добър пример

Твоята по-голяма сестра е била принудена да действа не като връстниците си. Още в ранна възраст тя се учи да взема своите решения и да действа като възрастен човек. Защото знае, че ще бъде пример за теб. Може смело да се каже, че не само тя е повлияла върху твоето възпитание. Но и ти си въздействала върху нейната личност, мотивирайки я да става все по-добра.

4. Понякога ѝ е трудно да устои на твоите "бодли"

Трудни моменти с родителите, проблеми в училище, караници с приятели - с всичко това твоята по - голяма сестра се справя сама. Тя иска да помогне и да сподели с теб своя опит. Понякога изглежда натрапчиво, досадно и скучно, държала си се враждебно, заради всичко виждащите ѝ очи. Но сестра ти се е опитвала да не обръща внимание на това и продължава да те защитава и да ти помага да избягваш проблемите.

5. Тя знае, че понякога трябва да направиш своите грешки сама

Сестра ти дава съвети и споделя преживяванията и опита си. Въпреки това, разбира, че през някои ситуации трябва да преминеш сама. В такива моменти тя гледа да не се намесва, нека събитията следват своя ход. Но винаги, винаги е там до теб, за да те подкрепи, да предложи рамото си за утешение в трудни моменти.

6. Тя е помагала на родителите ви да те разберат

Понякога ѝ се е налагало да бъде свързващо звено и да действа като посредник. Дори когато не си била права, по-голямата сестра е била като планина, обяснявайки на родителите ви причините за твоето не много добро поведение.

7. Тя преживява, когато изведнъж пораснеш и започнеш да се срещаш с момчета

Когато станеш тийнейджър, по-голямата сестра започва да ти дава съвети за това как да общуваш с момчетата, да си правиш грима и да съчетаваш дрехите си. Тя отговаря на въпроси, за които ти е неудобно да попиташ родителите си. От една страна, тя се радва да види твоите любящи очи и щастливо лице. От друга – е много притеснена, че някой може да разбие сърцето ти.

8. Понякога ѝ се налага да бъде жестока

Понякога изглежда, че по-голямата сестра изобщо не се интересува от твоите проблеми, че те дразни и ти се подиграва за свое удоволствие. Все пак, това поведение се използва като средство за мотивация, когато трябва да се концентрираш и да събереш силите си. Тази стратегия помага много повече, отколкото съжалението и убеждаването.

9. Понякога и тя е доста объркана

На твоята по-голяма сестра ѝ се налага да пробва различни роли. Тя трябва да бъде учител, приятел, бодигард. Тя никъде не е учила как трябва да действа в дадена ситуация. Но въпреки това винаги се справя.

10. Тя винаги е готова да ти помогне

Твоята по-голяма сестра ще се радва много, ако е първият човек, на когото се обадиш в екстремна ситуация. Тя безкористно ще се притече на помощ и ще се опита да разреши проблема като свой собствен.

Тя е имала голямо влияние върху твоето възпитание и формиране като личност. Тя те обича като никой друг на този свят. Вие не сте само роднини. Вие не сте само приятелки. Вие сте двете неща, взети заедно. Затова цени и обичай своята по-голяма сестра! Своето второ Аз!