Една дама не е нужно да бъде само нежна и красива. Поведението ѝ разкрива много за нея и характера ѝ. Етикетът изисква елегантност, скромно поведение и правилна стойка. Представяме ви 10 правила, които спазва всяка дама.

Не дава чантата си на съпруга си

Истинската дама няма да поиска от мъжа си да ѝ носи чантата. Тя принадлежи към категорията лични вещи, които според етикета не е необходимо да се дават на никого. Доверявайки се на спътника си, жената подчертава, че има близки отношения с него, което не бива да се показва публично.

Стои изправена на стола си

Ако истинска дама седи на масата, тя ще седи в центъра на стола. Много важно е да има пространство между нея и облегалката. Това съответства на така наречената поза на херцогинята. 

Не се страхува от работата

Истинска дама никога не избягва физическия труд. По време на война херцогините и императриците са работили като сестри на милосърдието в болниците. 

Съобразява се с правилата за гримиране

Тъмни сенки и червено червило - комбинация, която никога няма да видите на лицето на истинска дама. Трябва да се избере само един акцент. 

Уважава себе си и времето си

Ако ѝ дойдат гости без предупреждение, дамата си позволява да ги срещне по халат и ролки. Важно да обърне внимание на себе си.

Не вади телефона си на масата

Намирайки се на обществено място, независимо дали става въпрос за кафе или ресторант, съвременната дама няма да сложи телефона на масата. Тя ще комуникира активно с хората.

Знае правилата за комуникация

В електронната кореспонденция се появиха специални правила. Дамата не отговаря незабавно на съобщение по две причини. Първо, за да стане ясно на събеседника, че тя има свой живот и задачи и защото знае, че ако някой иска да ѝ каже нещо важно, ще се обади.

Не държи ръката си на талията

Победителната поза "ръце на талията" не е изборът на една дамата. Тази позиция на тялото символизира увереност, което изобщо не подхожда на дамите.

Благодари умерено

Не злоупотребява с думи като "благодаря" и "моля". В противен случай те просто се обезценяват и ще се възприемат като ласкателство.

Не се обръща, ако не я викат по име

Дамата никога няма да се обърне, ако чуе "Ей!" на улицата. Това е вулгарност и е в пълно противоречие с етикета.