Котките са прекрасни домашни любимци, които са в състояние да направят дома по-уютен, а живота по-цветен и интересен. Дори ако не се считате за запален фен на котки, признайте, че ви харесва мисълта да гушкате пухкава и мъркаща писана.

Ето причините, поради които трябва да имате котка у дома:

1. Котките успокояват

Всеки от нас има ежедневни задължения. Понякога изглежда, че те никога няма да свършат... котките чудесно разсейват, те трябва само да се погалят в краката ви и вече сте забравили за многото ангажименти през деня, защото превключвате вниманието си върху вашия домашен любимец.

2. Котките са лесни за отглеждане

Те могат да се грижат за себе си сами. Дори малките котенца знаят как да се мият и правят тази процедура в 40% от времето, в което са будни. Котката може лесно да се научи да използва тоалетната. И ако я оставите без надзор за няколко часа, няма нужда да се притеснявате, защото тя ще спи през цялото време. Котката може да спи между 14 и 22 часа!

Продължителността на съня зависи от индивидуалните характеристики, но дори затварянето на вратата на хладилника или шумоленето с пакет са достатъчни, за да я събудите.

3. Котките са независими

Те не се нуждаят от строг надзор или разходки. Котките са идеалните домашни любимци за работохолици и много заети хора, които не могат да обръщат много внимание на своя домашен любимец. Всъщност те са абсолютно за всички - дори и в най-прекрасния слънчев ден няма да "просят" разходка.

4. Те хващат мишките

Котките ловят гризачите - все пак са родени ловци. Интуитивно разбират как да хванат мишки, плъхове и дори някои насекоми.

5. Котките мъркат

Научно доказано е, че котешкото мъркане е полезно за човешката психика! То има успокояващ ефект, намалява нивото на стреса, повдига настроението и ви кара да се усмихнете, дори когато сте разстроени за нещо, а когато сте щастливи - усмивката е още по-голяма. Всичко това значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.


6. Котките не осъждат

Котките не се интересуват от това, което правим днес, от прическата, облеклото, грима и дори настроението. Ако станете пълноправен собственик на котка, тя ще спечели доверието ви, ще ви обича през целия си живот и ще ви даде космата нежност. За домашния любимец вие сте всичко: мама и татко, и най-добър приятел - за което той вечно ще ви е благодарен.

7. Котка в къщата - голяма терапия!

Доказано е, че котките помагат на своите собственици за преодоляване на трудностите (като загуба на любим човек и депресия). Комуникацията с пухкав любимец помага бързо да се справите с трудната ситуация. Котките могат да избавят човек дори от симптоми на физическа болка. Често те са нахални и се опитват да ви се бутнат в ръцете, защото усещат напрежението ви.

8. Котките са толкова сладки! Особено когато те спят...

Спящите котки са очарователни! И ги виждате всяка сутрин, когато се събудите - малка пухкава топка любов.

9. Котките - добри приятели на децата

Доказано е, че комуникацията с котки има положителен ефект върху децата, които страдат от психични заболявания или аутзъм. Наличието на котки в къщата ви помага да преодолеете самотата, кавгите с родителите, страховете на децата. Често децата се страхуват да спят сами в стаята си. Само трябва да получат котка, която внимателно ще мърка и ще спи в краката на детето - скоро кошмарите изчезват.

10. Има с кого да си говорите

Котката е отличен събеседник. Тя просто си лежи и слуша. Това е добре, когато имате нужда да говорите с някого и да излеете проблемите си.

Интересни факти за котките:

- В тялото на котката има 230 кости (при хората са 206). При котката няма ключицата, така че може да пропълзи през всяка дупка, през която минава главата й.

- Повърхността на носа на всяка котка е уникален - като пръстовите отпечатъци на хората.

- В света има повече от 500 милиона домашни котки, които са около 40 различни вида.

- Котките са много по-добри от хората в гледането в тъмното: имат по-широк ъгъл на периферното зрение. Но те не правят разлика в цветове. Например, тревата за тях е червена.

- Най-популярната порода котка в света е персийската, а след това миещата котка (Мейн Куун) и сиамската. 

- В много части на Европа и Северна Америка черната котка е лош знак. А във Великобритания и Австралия, ако срещнеш черна котка, ще имаш късмет.

- Не е известно как котката мърка. Смята се, че тя прави това чрез вибрациите на гласните струни, които са разположени дълбоко в гърлото: ларингеални мускули, които се отварят и затварят за преминаване на въздуха около 25 пъти в секунда.

- Максималната скорост на котката е около 50 км/час.

- 32% от хората, които имат собствен дом, имат поне една котка.