Струва ни се, че знаем почти нищо за световно известните картини и за художниците, които са ги създали. Въпреки това, от време на време платната, чиято възраст наброява няколко века, разкриват своите тайни на изкуствоведи и учени. Благодарение на новите технологии, често на известните (и не толкова) картини се разкриват образи, които много векове са били скрити под "парадния" слой на платното.

1. Статуята на La Republique в картината "Дърворезачи в гората"

С помощта на инфрачервен скенер е намерена изобразена глава над лявото рамо на един от мъжете в картината на Жан-Франсоа Миле "Дърворезачи в гората." При по-нататъшно проучване и внимателно сканиране са намерени и други части на скритото изображение. Това е добре познатата фигура на френската статуя La Republique. Алфред Сенс - биографът на художника, по-късно потвърдил, че изображението е нарисувано от Миле, но по-късно го покрил със слой боя , защото използвал повторно едно и също платно, за да се спести пари.

2. Изхвърлен на брега кит в картината "Сцена на брега"

Картината "Сцена на брега" е създадена от Хендрик ван Антонисен през 1641 г. и през 1873 г. тя е дарена на музея Фицуилям. Картината изобразява плаж през зимата, на който без видима причина са се събрали много хора. Когато се опитали да реставрират картината, махайки пожълтелия слой лак, открили неочаквана тайна. На хоризонта се появява снимка на нещо като корабно платно и човек, който го гледа. След по-нататъшно почистване открили, че човекът стои на гърба на кит, който е изхвърлен на брега. По-късният анализ показа, че китът е нарисуван през 18 или 19 век. Експертите смятат, че китът е скрит с боя, за да не може изображението на мъртвото животно да предизвиква смущение.

3. Селянка на картината "Трева" 

Винсент Ван Гог, чиито картини са изключително ценни в света на изкуството, рисува своя шедьовър "Трева" в Париж през 1887 г. В наше време учени от Холандия и Белгия са установили, че под горния слой боя на тази картина се крие нечий портрет. Въпреки че в окончателния си вид картината е изпълнена най-вече в синьо и зелено, портретът е направен изцяло в кафяво и червено. Той е открит през 2008 г. с иновативни техники за разкриване на цветовете, използващи флуоресцентни рентгенови лъчи. Личността на жената, приличаща на селянка, не е известна. Според експерти, за Ван Гог било нормално да използва повторно платната си, понеже не е имал достатъчно пари почти през целия си живот. Така портретът на тази дама е нарисуван и скоро след това забравен.

4. Автопортрет на Сьора в картината "Пудрещо се момиче"

Жорж Сьора скрил с пласт боя част от своята картина "Пудрещо се момиче" умишлено и по лични съображения. На картината е изобразена Мадлен Кноблох - съпругата на художника. А в огледалото на стената, което отразява ваза с цветя, поставена на масата, първоначално е имало отражение на автопортрет на самия художник. Известно е, че преди първото представяне пред публика, Сьора помолил приятеля си да оцени неговата работа. Той казал, че автопортретът на художника в дамската тоалетна изглежда доста комично. Ето защо Сьора решил да го премахне.

5. Мъж в униформа на картината "Портрет на Дон Рамон Сатуе"

Недовършен портрет на мъж в униформа намерили при изследване с рентгенов спектрометър на картината на Франсиско Гоя "Портрет на Дон Рамон Сатуе". Детайлите на лицето не са завършени, така че човекът останал неидентифициран. Експерти предполагат, че това е портрет на Жозеф Бонапарт, брат на Наполеон. Проблемът е, че не само Жозеф, а и още 15 генерала са имали право да носят този тип униформа. И точно по времето на Жозеф (1808 – 1813 г.), Гоя е бил придворен художник.

6. Лицето на Изабела Медичи е ретуширано

След като някои експерти изразили съмнения относно автентичността на портрета на Изабела Медичи, реставраторите от музея на изкуствата Карнеги в Питсбърг, провели подробно проучване на портрета на италианската аристократка от 16-ти век. В резултат на това картината е призната за оригинал, но голяма изненада очаква музейните експерти. Под най-горния слой боя те намерили по-различна картина с истинската де Медичи. Очевидно, картината е променена драстично през 19 век, когато е била ретуширана и частично прерисувана, за да може аристократката да изглежда малко по-млада и красива.

7. Двама борещи се мъже на картината "Натюрморт с ливадни цветя и рози"

В началото на 1974 г. започнали спорове за това дали "Натюрморт с ливадни цветя и рози" е дело на Винсент Ван Гог или не. Експертите изследвали формата на картината, състава на боите и дори мястото на подписа. Те стигнали до заключението, че прекалено много подробности от тази картина не съвпадат с другите творби на Ван Гог. Поради съмнения относно автентичността на картината, в крайна сметка тя е отстранена от каталога на Ван Гог. Когато обаче под първия слой боя намери по-стара картина на борци, накрая е призната за "истински Ван Гог." Изкуствоведите знаят, че художникът често рисувал образи на бойци и след това ги заличавал с боя.

8. Презрамката на картината "Портрет на мадам X"

Когато Джон Сингър Сарджънт за първи път изложил "Портрет на мадам X" в Парижкия салон през 1884 г., картината веднага се превръща в обект на спорове и неодобрение от много гости и критици. По това време картината се счита за неприлична, защото на нея е изобразена очарователна дама в обикновена черна рокля с презрамка, кокетно паднала от рамото. Дамата на картината е Виржини Готро - емигрантка от Ню Орлиънс, призната за красавица в светските парижките салони. Семейството на Готро сметнало това за унижение и поискали да свалят портрета от изложбата. Страхувайки се, че картината му ще бъде отстранена от салона, Сарджънт решил да поправи ситуацията и повдигнал презрамката върху рамото на дамата.

9. Тайна куртизанка в картината "Жена на прозореца"

Както картината на Сарджънт "Портрет на мадам X", така и живописът на Джакомо Палма де Векио "Жена на прозореца" бил прерисуван според вкусовете на общественото мнение в момента. По време на възстановяването е установено, че горният слой на картината се полага много по-късно (вероятно през 19 век). Първоначално блондинката е изобразена на картината в рокля с дръзко деколте, което подчертава гърдите. Жената е с малко по-различна форма на брадичката и друг израз на очите. Предполага се, че на първата версия на картината е изобразена куртизанка.

10. Другата жена в картината "Мона Лиза"

"Мона Лиза" е може би най-известната картина в света. Личността на жената, изобразена на картината е повод за ожесточени спорове в продължение на векове. Според една от версиите, жената на тази картина е Лиза дел Джокондо (известна още като Лиза Джерардини), съпруга на известен флорентински търговец. Но скорошно откритие може да разруши тази теория. Други два портрета са открити под изображението на Мона Лиза. На един от тях се смята, че е изобразена истинската Лиза. Паскал Кот, френски учен, който открива и реставрира другите две изображения, отбеляза, че резултатите могат да унищожат много митове и да променят визията на шедьовъра на Леонардо да Винчи. Други историци твърдят, че скритата картина просто показва творческия процес на да Винчи - от скицата до крайния резултат. Представители на Лувъра в Париж не правят официален коментар.