Важно е да умеем да представим добре себе си, особено когато сме на интервю за работа. Работодателите не само търсят професионализъм и опит, но и самоувереност, добър изказ и други неща. Освен качествата, които притежаваме, има и няколко психологически трика, които биха ти помогнали да получим работата, за която мечтаем.

Нямаме търпение да ги споделим. Ето как ще си по-интересна за работодателите на интервютата:

1. Не си уговаряй срещи в понеделник или петък

Според специалисти перфектното време за интервю е вторник между 10 и 3. Понеделниците са трудни за всички, а в петък всеки мисли за уикенда. Всеки друг ден пасва през работната седмица, но не бива да е след началото или малко преди края на работния ден.

2. Внимавай как държиш краката си

Цветът на дрехите може да има влияние върху хората. Ако носиш синьо или кафяво, това показва увереност и сигурност. Оранжевото пък отблъсква. Цветът не е единственото, което има значение.

Чорапогащниците също са от значение, макар да са малък детайл. Не забравяй, че не бива да държиш краката си леко отворени. Постави единия крак пред другия.

Високите токове пък показват професионализъм и лидерство. Заплатите на хората, които изглеждат по-високи, са и завишени.

3. Трик с дрехите, който веднага ще накара останалите да те харесват

И най-строгият работодател е по-склонен да даде работата на човек, с който има дори и минимални сходства. Съобрази се с фирмата, в която отиваш, за да знаеш за какво си подготвена. Това е техника, която се използва успешно в психологията.

4. Има думи и изрази, които не бива да използваш

Те са червен флаг. Думи като „харесвам“ и колебанията могат да ти попречат да получиш работата.

Това важи за по-възрастните работодатели, докато по-младите не обръщат толкова внимание на подобни неща.

5. Усмивката може да съсипе впечатлението, макар и да си професионалист

Човек, който се усмихва прекалено често на интервю или усмивката му е прекалено широка, се приема за не толкова сериозен. Това е интересен трик от психологията.

Ако работиш с хора, то тя би ти помогнала, но в противен случай не.

6. Умен трик при отговаряне на въпроси към автобиографията

Често на интервютата се задават едни и същи въпроси, а кандидатите знаят отговорите перфектно. Има една тайна, която не много хора знаят. Изпробвай фразата: „Нека Ви кажа нещо, което не е в автобиографията ми.“ Така интервюто ще тръгне в друга посока и ще се откроиш.

7. Специална техника при говоренето

Всички обичат да бъдат изслушвани. Защо не използваш специална техника от 3 стъпки? Тя включва следното: Повтори, съгласи се и добави нещо. Не може само да слушаш. Покажи, че разбираш за какво говори отсрещният човек. Не го повтаряй директно, а перефразирай думите.

Така ще станеш и добра в преговорите.

8. Снимката ти трябва да е малко провокативна

Жените с деколте или нещо по-различно от риза, закопчана до върха, имат по-добър шанс за работата. Това важи за всички професии.

9. Има зона на лицето, която привлича вниманието

Не сте ли забелязали, че по време на разговори гледаме събеседника ни в зоната „очи, нос, устни“? Отпуснатите мускули в тази зона и лек грим са много по-добър вариант от прекаленото количество грим.

10. Какво правиш, докато чакаш за интервюто, също има значение

Всеки един детайл е от значение. Не си мисли, че никой не те гледа, докато чакаш да те повикат. Нямаш идея кого очакваш.

Нека дясната ти ръка е свободна, за да си готова за ръкостискане. Прочети някое списание или си говори със секретарката.