Всички обичаме да гледаме филми, да ходим на кино и да следим съдбите на героите. Но малко от нас знаят как всъщност са създадени филмите още преди 139 години. Колко дълги са били филмовите рокли, къде са прожектирали филмите?

За да ви отговорим на тези въпроси, ви представяме 10 интересни факта за филмите и киното:

Първият филм е заснет през 1890 година

Първите камери с подвижни картини са изобретени към края на 1800 година, но филмите били скучни. Те били една сцена, дълга около минута и то без никакъв звук.

Понякога истински групи акомпанирали филмите

Какво ли би било да седим в театър, докато някакви сцени се въртят в пълна тишина на екрана? Неудобно. За да се компенсира липсата на звук във филма, музикални групи свирели на живо, докато филмът течал.

Панорамните кадри са създадени през 1897 година

Това е годината, в която за първи път са изобретена панорамните снимки. Преди камерите бяха неподвижни, така че трябвало да се местят заедно със статива, за да се заснеме каквото и да било движение. 

16 кадъра в секунда

Това е скоростта, с която първите камери са заснемали сцените. За днешните стандарти, това е изключително бавно. Сега камерите записват с 25 кадъра в секунда, а има и такива, чиято скорост достига 250 кадъра в секунда!

13 кадъра в минута

Това е минималната скорост, от която се нуждае човешкият мозък, за да обработва последователни изображения като движение. Всичко, което е по-бавно ще се обработва като отделна картина. Заради това старите филми изглеждат толкова накъсани и неестествени.

Първият лентов филм е заснет през 1906 година

Австралиският филм "The Story of the Kelly Gang " е първият, записан на лента. Той е продължил 1 час, а дължината на лентата е била 1200 метра.

Първото кино отваря врати през 1907 година

Преди 1907 година филмите били проектирани в театри, опери и зали.

11 минути

Стандартен филм, който е 25 кадъра в минута е дълъг 300 метра. Те се равняват на 11 минути. Това означава, че служителите в киното трябвало непрестанно да сменят ролките с лентите, за да не се накъсва картината. 

17,7 филмови ролки

"Титаник" излиза през 1997 година, когато филмовите ролки все още са единствения начин за прожектиране на филм. С времетраене от 3 часа и 15 минути, всяко копие на „Титаник“ било дълго 17,7 ролки. Това означава, че при 25 кадъра в секунда филмът е дълъг над 5 километра!

Дигитални видео прожектори

Днес кино центровете използват дигитални видео прожектори. Това значи, че дългите и тежки филмови рокли не съществуват, а всичко се прожектира чрез интернет, сателит и хард драйв. Скучно...