С нов романтичен партньор сте, който за момента изглежда сякаш е г-н Правилният за вас, но как може да сте сигурни?

Изборът на половинка, с която да споделите живота си, понякога може да е сериозно предизвикателство. За това сме ви приготвили 10 знака, които да ви подскажат, дали той е най-подходящият мъж за вас. Четете и отмятайте:

1. Той е мил и любящ

Според проведено проучване, чертите, които хората намират за най-привлекателни у другите са компетентността и сърдечността. Разбира се, че ще искате вашият партньор да бъде интелигентен, но грижовността и топлината не отстъпват по значимост. Обикновено се счита за добър и сърдечен човек, който се грижи за другите. Някой, който би помогнал на бездомно животно или на възрастен човек, който се опитва да отвори буркан, веднага ще се издигне в очите ни с поведението си.

2. Имате общи интереси

Според изследване относно Личностните и индивидуалните различия, учени идентифицирали няколко фактора, по които е важно двойките да си приличат. Те открили, че сме склонни да избираме да бъдем с хора, които идват от подобен регион, като нас, имат сходен социален и здравен статус, сходно образование и споделят разбиранията ни, що се отнася до създаването и отглеждането на деца. Противоположностите може и да разпалват интереса ни към някого в началото, но именно приликите по важните теми са тези, които ни задържат заедно. За това, трябва да имате общи възгледи и интереси за основополагащите за вас неща, като по-общо казано, това са вашите ценности, вярвания и морал, но може и да имате по-специални изисквания като хранителен режим или дори партийна принадлежност – сами определете критериите.

3. Смеете се заедно

Ако двамата си имате общи шеги и умеете да се забавлявате дори в стресови ситуации, вие сте късметлии, че сте се открили. Двойките, които се смеят заедно, остават заедно. Важно е да поддържате игривите разговори помежду си, да се закачате и да умеете понякога да сте „над нещата”- т.е. да разведрявате атмосферата, дори когато спорите или се карате.

4. Той знае своите недостатъци

Мъжът до вас трябва да е наясно със себе си – да знае какви са неговите недостатъци и да се стреми да се самоусъвършенства. Никой не може да бъде перфектен през цялото време, но е ценно качество човек да може да се види обективно отстрани, да прецени къде има пропуски, какви грешки прави и да работи за тяхното изчистване.

5. Той е честен

Повечето хора всъщност лъжат постоянно – често за дребни неща като какво правят в момента, къде са били или пък казват нещо, което не мислят, само за да накарат човека отсреща да се почуства по-добре. Но в чия услуга е това? Малките лъжи понякога имат способността да разрушат връзката, особено когато ги уловите, а „прегрешилия” продължава да не си признава...

6. Имате и различия

Не искате да бъде в романтична връзка със свое копие, защото именно различията имат способността да разпалват страстта във връзката ви и да я поддържат интересна. Трябва да си приличате по важните неща, които споменахме в точка 2, но да имате достатъчно различия, като например отделни вкусове, умения, хобита и опит, които да разнообразяват отношенията ви, а защо не и да ви предизвикват да се развивате в нови за вас сфери?

7. Подкрепя ви, но има и свои собствени стремежи

Правилният баланс между това половинките да се подкрепят, но да не губят себе си в другия, неговите мечти и цели, е трудно постижимо за голям процент от двойките. Някои се жертват прекалено много и забравят себе си, а в последствие това им носи разочарование. Започват да се чувстват употребени, сякаш са жертвали собствените си мечти, за да ви помагат да осъществите вашите. Разбира се има го и обратния вариант, в който партньора ви изсмуква цялата ви мисловна и физическа енергия, притискайки ви да му помагате във всичко. Търсете баланса.

8. Умее да общува.

Той трябва да знае как да общува ефективно с вас. Да може да изразява ясно своите мисли, чувства и нужди, както и да умее да ви слуша и да разбира поведението ви. Разбира се тук не говорим за дарби на оракул, но когато нещо не е наред и той го забелязва, да не бяга от проблема, а да говори с вас открито и с разбиране.

9. Може да прави компромиси

Ако постоянно водите битка за дистанционното, това няма да свърши добре. Вашият партньор трябва да знае, че за да получи малко, трябва да даде малко. Компромисите трябва да са и от двете страни.

10. Провокира ви да бъдете по-добър човек.

Определено трябва да държите близо до себе си някой, който ви прави по-добър човек. Ако намирате в половинката си вдъхновение да се развивате, ако ви подкрепя и нахъсва да растете и да постигате успехи, знайте, че сте уцелили десятката. Няма нищо по-прекрасно от това, двама души да съзнават важността на личностното си развитие и да се стимулират един друг да се самоусъвършенстват и да използват максимално потенциала си.