Има много почитатели на киното, но само най-върлите фенове знаят подробности за създаването на любимите им филми.

Например знаехте ли, че образът на Чубака е вдъхновен от кучето Индиана? Или че Джон Малкович участва във филм, който никога няма да видим, защото премиерата му ще е през 2115 г.?

Светът на киното е пълен с интересни истории, затова днес ще ви споделим 11 от тях:

1. Парите във филмите не трябва да са реалистични

В САЩ например банкнотите, използвани във филмите, са едностранни. Размерът на банкнотите също трябва да е различен от оригиналния.

През 2001 г. екипът на „Час пик 2“ бил направил доста по-реалистични пари и след една сцена, в която се разхвърчават куп пари при експлозия, някои от статистите посъбрали част от фалшивите пари и се опитали да ги похарчат във Вегас.

2. „Боен клуб“ и кафето

В почти всяка сцена от „Боен клуб“ може да видите чаша от „Старбъкс“. Дейвид Финчър разказва: „Когато се преместих в Лос Анджелис през 1984 г., не можех да намеря нито едно свястно кафене. Кафето просто не струваше. После се появи „Старбъкс“ и идеята им беше много добра, както и кафето. Но после станаха много успешни и техни кафенета се навъдиха по 2-3 на всяка улица. Понякога и хубавите неща идват в повече...“ Така че Финчър искал да си направи шега с веригата, която просто била заляла Америка. Впрочем той го е направил с пълното съгласие на компанията, които нямали нищо против (всяка реклама си е реклама!).

3. Повечето американски филми, заснети преди 1929 г., са изгубени завинаги, включително и първият 3D филм.

Според филмовата фондация на Мартин Скорсезе 90% от филмите, направени пред 1929 г., са изгубени завинаги. А първият 3D филм – „Силата на любовта“, също е сред тях. Само този кадър е останал от него.

Филмът е бил направен през 1922 г. и е прожектиран само веднъж в 3D вариант. За целта е използвана червено-зелена анаглифна система и филмът е позволявал зрителите сами да изберат края, като гледат само през зелената или червената леща на очилата си, по този начин можели да са изберат щастлив или трагичен край на историята.

4. Откъде идва името на наградите „Оскар“

Американските филмови награди са кръстени „Оскар“ през 1939 г. Преди това победителите получавали безименни статуи, въпреки че във филмовите среди наградата вече била известна под това име. Но откъде идва името Оскар? Има няколко теории, коя от коя по-нелепи.

Според първата версия статуетката станала Оскар заради актрисата Бети Дейвис. Тя казала, че задните части на статуетката ѝ напомнят на тези на съпруга ѝ Хармон Оскар Нелсън и от там статуетката започнала да се казва Оскар.

Според друга версия изпълнителният директор Маргарет Херик възкликнала „Това е чичо ми Оскар!“, щом видяла статуетката за първи път. Всъщност Оскар Пиърс бил втори братовчед на Маргарет, не неин чичо.

Според третата версия статуетката била кръстена от журналистката Сидни Сколски, на която ѝ било писнало да пише за „златната статуетка на Академията“ и решила да ѝ даде име. Тази версия обаче не е вярна, тъй като Уолт Дисни споменава за наградата „Оскар“ през 1934 г. – година преди Сколски да публикува статията си.

5. Външният вид на Шрек е вдъхновен от истински човек

Морис Тийе, познат като Френския ангел, е прототипът на Шрек. Морис е роден през 1903 г. в Русия, но родителите му са французи. Като дете той имал много миловидно излъчване и бил наричан Френския ангел. По време на Октомврийската революция семейството му напуска Русия и се връща във Франция. На 20 г. Морис забелязва, че ръцете, краката и главата му се подуват. Тогава е диагностициран с акромегалия, заболяване причинено обикновено от тумор на хипофизата, което води до свръхпроизводство на хормона на растежа.

Морис е искал да стане адвокат, но акромегалията му попречва, затова служи във френската армия като механик. Един ден обаче се запознава с кечиста Карл Пожело, който му предлага да се пробва на ринга, където Морис постига невероятен успех.

6. Американска организация за закрила на животните искала да спаси червей от кръвожадните създатели на „Изкуплението Шоушенк“.

В една сцена от този култов филм един от героите дава червей на малката врана, която държи в джоба си. Може би ще решите, че представителката на Американската организация за закрила на животните ще се загрижи за враната, но тя искала да се увери, че няма да навредят на никой червей. Тя казала на режисьора, че трябва да намери вече мъртъв червей (и да е умрял при естествени обстоятелства!), който да дадат на враната, а живият червей, който се вижда в чинията на главния герой, трябва да бъде пощаден. Режисьорът Франк Дарабонт сметнал, че това е голяма глупост, но не искал да си има разправии с организацията и затова издирили такъв червей, умрял без човешка намеса.

7. 16-годишната Джуди Гарланд била принудена да гладува и да пуши, за да не надебелее по време на снимките на „Магьосникът от Оз“.

Джуди имала съвсем нормално тегло, но от студиото искали да бъде по-слаба, затова 16-годишната актриса била принудена да яде по една купичка супа и по една чиния салата на ден. Освен това я принудили и да пуши, за да потисне апетита си. Според мемоарите на Гарланд по това време младите актьори са принуждавани да взимат амфетамини, които да ги държат будни по време на безкрайните часове снимки.

След края на снимачния ден ги изпращали в болничния кабинет на студиото, където им давали сънотворни, за да могат да заспят.

Всички тези навици, наложени от киностудиото, я преследват цял живот и затова тя умира едва на 47 години. Причината за смъртта ѝ е предозиране със сънотворни лекарства и хранително разстройство, което е съсипало организма ѝ.

8. Кучето на Джордж Лукас се казвало Индиана и то е прототипът на Чубака.

„Докато пишех сценария, имах куче от породата „Аласкански маламут“. Много мило куче, което винаги седеше до мен, докато пишех. Когато шофирах, то седеше до мен на предната седалка. Маламутите са големи кучета, тежат по 60 кг, по-големи са от някои хора и са много космати. Тъй като то постоянно беше край мен, се вдъхнових да дам на Хан Соло другар, който да е като голямо, космато куче, само че по-интелигентен“, казва Джордж Лукас.

Впрочем името Чубака идва от руската дума за „куче“ – собака. А сигурно се досещате, че Индиана Джоунс всъщност е кръстен на кучето на Лукас.

9. Бенедикт Къмбърбач е далечен роднина на създателя на Шерлок Холмс – сър Артър Конан Дойл.

Какви са шансовете Артър Конан Дойл да създаде световноизвестен персонаж, който по-късно да се изиграе от негов роднина? Очевидно са големи. Бенедикт Къмбърбъч и сър Дойл имат общ предшественик - Джон от Гонт, 1-ви херцог на Ланкастър, третият от петте оцелели синове на крал Едуард III, който е живял през XIV век. Дъщерята на Джон от Гонт – Джоан, дава начало на рода на Дойл, а пък рода на Къмбърбач произхожда от сина на Джон от Гонт – Джон Боуфърт.

Освен това Бенедикт е изиграл и Ричард III, с когото също има роднинска връзка.

10. Мерилин Монро е била пищна жена?

Фигурата на Мерилин Монро е емблематична. И до днес много жени и мъже я смятат за идеалната женска фигура. И тъй като в САЩ имат все по-голям проблем с наднорменото тегло, много хора се опитват да лепнат етикета „плюс сайз“ на Мерилин Монро. Спекулира се, че е била размер L или XL (в САЩ размер 14-18), но запазените дрехи, както и лекарският ѝ картон, разказват съвсем различна история. Всъщност Мерилин е носела някогашният размер 8, но размерите са се променили с времето и вероятно днес Мерилин щеше да е размер 4 или 6 според мерната система в САЩ. Актрисата е имала наистина пищен бюст за крехката си фигура, но никога не е била XL.

Според медицинския ѝ картон теглото ѝ през годините е варирало много слабо и Мерилин винаги е била 53-54 кг. Напълнява единствено по време на бременността си, докато снима филма „Някой го предпочитат горещо“, тогава е била около 60 кг. За съжаление, бременността ѝ завършва със спонтанен аборт.

11. Робърт Родригес и Джон Малкович са заснели филм, който ще бъде излъчен през 2115 г.

Слоганът на филма е „Филмът, който никога няма да видите“, което си е самата истина. Но защо точно 100 години? Причината е, че филмът е заснет със съдействието на компания, която произвежда и продава коняк. Преди да можете да си купите една бутилка „Луи XIII”, конякът отлежава точно 100 години. Филмът ще бъде пуснат по кината на 19 ноември 2115 г. заедно с отлежалата серия коняк.

Сюжетът се пази в пълна тайна, но има три трейлъра, озаглавени „Ретро“, „Природа“ и „Бъдеще“, които не показват сцени от филма, но представят 3 възможни сценария за бъдещето. 1000 гости от цял свят са получили метални двойни покани за премиерата, които могат да дадат на своите внуци.