Има някои сватбени традиции, като ергенските партита или хвърлянето на букета, които са известни в цял свят и се практикуват в много страни, но има и други традиции, които са по-редки и се практикуват на ограничен брой места.

Днес ви представяме някои по-малко известни традиции. Някои от тях са доста любопитни и... необясними, а няколко дори се практикуват и у нас.

1. Рязането на трупи в Германия

Според една стара германска традиция младоженците трябва заедно да разрежат едно дърво. За целта им се връчва един трион и те се заемат със задачата. Тази традиция показва, че двойката може да работи в екип и да преодолее всяко препятствие в брака си.

2. Двете деца в Судан

Според традициите на суданското племе нуер младоженецът трябва първо да заплати определен брой животни на родителите на девойката. Освен това сватбата се смята за „приключена“, когато жената роди две деца. Ако тя успее да роди само едно дете, мъжът може да поиска развод. А ако съпругът почине – брат му трябва да заеме неговото място. Доста жестоки традиции, ако питате нас.

3. Чупенето на камбаната в Гватемала

В Гватемала, след като приключи сватбената церемония, гостите отиват в дома на младоженеца. Там на прага ги чака церемониална бяла камбана, пълна с ориз, брашно и други видове зърно, която символизира изобилието и плодородието. Майката на младоженеца посреща новата брачна двойка, чупейки камбаната.

4. Откуп за булката

И у нас много често българският жених първо трябва да откупи бъдещата си съпруга. Тази традиция съществува и в Румъния и в други европейски страни. При нея булката бива „отвлечена“ от семейството си, от приятелки или от наети актьори. Младоженецът трябва да я „спаси“, като плати откуп. Обикновено той трябва да напълни обувката на булката с пари, но може и да почерпи „престъпниците“ и така да си спечели тяхното благоволение.

5. Чупенето на чашите при евреите

В края на всяка еврейска сватба, булката и младоженецът стъпват върху чаша, увита в кърпа, за да я счупят. Тази традиция символизира няколко неща – на първо място тя напомня на младоженците, че в брака има много радост, но и много болка и мъка и те трябва да се подкрепят. Традицията има и религиозен смисъл и тя напомня за разрушаването на свещените еврейски храмове в Йерусалим.

6. Леенето на сълзи в Китай

В много селца в Китай тази традиция е запазена и до днес, тя е особено жива сред етническата група туджия. Според техните традиции булката трябва да започне да плаче един месец преди сватбата. Тя плаче в продължение на 1 час всеки ден. 10 дни, след като е започнала да плаче, към нея се присъединява и майка ѝ, след още 10 дни се присъединява и баба ѝ. До края на месеца всички нейните роднини от женски пол трябва да заплачат с нея. Всъщност булката не плаче от мъка, по време на този ритуал булката нарежда фалшиви думи на тъга, прикривайки радостта си. По този начин изразява благодарност към родителите си, с които се разделя с мъка, но и иска да излъже мистичната сили и хората, че е нещастна, за да не ѝ завидят и по този начин да запази щастието си. Освен това всяка от жените плаче по различен начин и накрая се получава нещо като песен.

Тази традиция има много древни корени и е възникнала още преди Христа. Според преданията някога принцесата на кралство Жао трябвало да се ожени за краля на кралство Ян и да стане кралица. Нейната майка, в мига на раздялата, се свлякла в нозете ѝ, заплакала горчиво и я замолила да се върне възможно най-бързо. По-късно тази история дава началото на сватбения плач.

7. Рисуването с хена в Индия

Обичаят се нарича „мехенди“ и представлява пъстра нощна церемония, която се извършва преди сватбата. В нея участват жените от семейството на булката. „Татуировките“ с хена се нанасят от професионалист или от роднина върху ръцете и краката на булката и останалите жени. Красивите рисунки символизират духовното пробуждане, радостта и красотата. Традицията е популярна и в други страни в Азия.

8. Хляб и сол в Русия

Традиция, която, с известни разлики, се практикува и в България, но при нас има и мед. В Русия родителите и на булката, и на младоженеца посрещат двойката с хляб и сол, които са символи на гостоприемството. Булката и младоженецът си отчупват парче от питката, слагат сол върху него и се хранят един друг. Вярва се, че който си откъсне по-голямо парче, той ще бъде глава на семейството. След това всеки гост получава парченце от ритуалния хляб, който в Русия се нарича „каравай“ (или коровай).

9. Сватбената кукла в Пуерто Рико

В Пуерто Рико за сватбата се прави специална кукла, която трябва да прилича на булката. Тя е облечена като младоженката и е покрита с талисмани, които по-късно се раздават на гостите, които пък в замяна трябва да оставят пари.

10. Плюене върху булката в Кения

Една неособено приятна традиция. Момичетата от племето масаи обикновено се дават на мъже, които са много по-възрастни от тях. В деня на сватбата бащата и братът на булката плюят върху главата ѝ в знак на благословия. След това тя напуска къщата с новия си съпруг и върви пеш до новия си дом, независимо колко далече е той.

11. Стискането в Индонезия

На остров Борнео живее племето тидонг, което вярва в една много древна и, бихме казали, болезнена традиция. В името на обичаите на младоженците се забранява да ходят до тоалетната в продължение на 3 дни и 3 нощи след сватбата. Затова на двамата се дават много малки количества храна и напитки по време на церемонията. Хората от племето вярват, че този обичай ще им донесе дълъг, щастлив и плодороден брак, а ако не успеят да завършат обичая, това ще им донесе лош късмет. Чудим се дали някой успява или младоженците тайно един от друг ходят до тоалетната.