Докато не измислят начин за пътуване във времето, историята винаги ще бъде изпълнена с мистерии. Съществуват много случки от миналото, които ни карат да се запитаме как е възможно.

Понякога хората жертват истината за някоя невероятна история. Открихме няколко известни събития от миналото, които са една красива лъжа.

1. Викингите не са разменили имената на Гренландия и Исландия нарочно

Мит: Викингите са го направили с цел, за да държат хората далеч от хубавата Исландия.

Истина: Исландия получава името си от шведски викинг, чиято дъщеря намира пътя до страната. Той бил толкова впечатлен от фиордите и айсбергите. Наименованието на Гренландия идва от Ерик Червения, който е прогонен от Исландия и търси нов дом. Открива Гренландия и решава да основе империя.

2. Троянският кон не е съществувал

Мит: След 10 години битка за Троя, гърците не успяват да го превземат. Те построяват огромен дървен кон и се скриват вътре, като се преструват, че си тръгват с корабите. Жителите на Троя вкарват коня в града, а гърците ги нападат.

Истината: Според археолози Троя е изгорен, а представата за дървения кон идва от „Одисея“ на Омир.

3. Не крава започва големия пожар в Чикаго през 1871

Мит: Големият пожар в Чикаго се е случил, защото крава бута газова лампа, докато собственичката я дои.

Истината: Катрин О‘Лери, собственичката, твърди, че е била заспала, когато пожарът избухва, но никой не ѝ вярва. По-късно някои репортери признават, че са измислили историите си.

4. В Термопили спартанците не са били сами

Мит: 300 спартанци защитават сами Термопили от персите за 3 дни.

Истината: Да, 300 спартанци наистина са бранили града, но са имали около 4000 съюзници. Били са по-малко от армията на враговете си, но са имали по-големи шансове за печалба.

5. Хората не са скачали през прозорците през 1929, когато стоковата борса се срива

Мит: През 1929-та година Уол Стрийт губи толкова пари, колкото никога досега, и хората започват да скачат през прозорците.

Истината: 29-ти октомври 1929 е известен като Черен петък. Това е денят на огромния срив на Уол Стрийт. В онзи ден се губят 30 милиарда долара и това е историческо събитие. Човекът, който пуска слуха за скоковете, е Уинстън Чърчил, който вижда немския химик д-р Ото Матийс да пада от 16-тия етаж на хотела си. Това се е случило преди да се срине пазара.

6. На главата на Нютон не пада ябълка

Мит: Исак Нютон седял под едно дърво, когато ябълка пада върху главата му и създава теорията си за гравитацията.

Истината: Ябълките са помогнали на Нютон, но не по този начин. След като ученият напуска Кембридж, той се връща у дома, за да поработи върху това, което е пренебрегвал, докато е следвал. Той твърдял, че гравитацията има голямо влияние върху живота ни. Той гледа как ябълките на дървото в двора падат и работи върху това над 7 години.

7. Тялото на Уолт Дисни не е криогенно замразено

Мит: След като Уолт Дисни умира, тялото му е замразено, за да може един ден, когато технологиите напреднат много, той да бъде върнат от мъртвите.

Истината: Дъщеря му отрича това, казвайки, че баща ѝ е кремиран.

8. Нерон не е свирил на цигулка, докато Рим е горял

Мит: Римският император Нерон запалва Рим и свири на цигулка, докато гори градът.

Истината: Историците и учените не са съгласни какво точно се е случило тогава, но повечето са убедени, че владетелят няма нищо общо с пожара. Той не е бил в града, когато се случва. Връща се веднага, щом получава новините. Напътства пожарникарите и отваря градините си за хората, чиито къщи са унищожени.

Някои вярват, че той е запалил града, защото не е харесвал визията му и е искал промяна.

Знаем едно със сигурност: Нерон не е свирил на цигулка, защото не е била създадена.

9. Нямало е истерия по време на „Войната на световете“

Мит: Американската радио драма „Война на световете“ е излъчена на живо през 1938 като епизод за Хелоуин. Било е толкова реално, че е настъпила масова паника. Хората са си помислили, че наистина извънземните са започнали инвазия.

Истината: Шоуто е нямало толкова слушатели. Много малко хора са повярвали, че е истина. Те са позвъняли в полицията за повече информация, а няколко дни по-късно самото радио обявява, че шоуто не предава реални събития, а е фантастика.

10. Покахонтас и Джон Смит не са били влюбени

Мит: Имало е красива любовна история между Покахонтас и англичанина Джон Смит.

Истината: Когато Покахонтас, чието истинско име е Матоака, и Джон Смит се срещат, тя е на 11, а той на 27. Те не са били влюбени. Прекарали са малко време заедно, учейки различните езици.

11. Айнщайн не се проваля по математика

Мит: Алберт Айнщайн е гений и носител на Нобелова награда по физика, но не му е вървяла математиката.

Истината: Айнщайн е бил много добър по математика. На 15 той е решавал без проблеми интеграли и диференциали. Слухът идва, когато получава оценките си, докато учи в Швейцария. Там той получава 1, което означавало 6.00. След това системата се променя и 1 се свързва с провал.