Науката още не е отговорила на въпроса „Какво искат жените?“, но затова пък успешно е разбила множество стереотипи, които описват нежната половина на човечеството като група глупави бъзли, които припадат от радост, като видят бебе и шоколад, и изпадат в нечувана паника, когато срещу тях се изправи кръвожаден паяк.

Понякога нещата стоят по малко по-различен начин...

Мит №1: Всички жени обичат децата

Според общоприетото схващане жените обичат децата повече заради вродения им майчин инстинкт, независимо дали става дума за нашите собствени деца, или за чуждите. Но преди няколко години група американски учени решава да провери кой от двата пола се оплаква по-често от поведението на децата в заведенията за бързо хранене. Оказало се, че 9 от 10 оплаквания от деца постъпват от жени. Това може да се обясни с факта, че жените обръщат повече внимание на децата като цяло, но определено показва, че имаме по-нисък толеранс към чуждите деца.

Освен това проф. Рос Парк открива, че бащите говорят по-често на новородените си деца от майките и доста умело разбират какво означава всеки плач на детето – глад, умора, нужда от внимание. Така че татковците изобщо не са толкова неспособни в това отношение.

Мит №2: Жените са по-глупави от мъжете

Преди няколко години Чикагският университет публикува проучване, базирано на резултатите от изпитите на студентите в няколко университета. Според проучването жените показвали сравнително постоянни резултати и по-малки разлики в оценките, т.е. най-слабите ученици почти винаги били мъже, но и най-отдадените и гениални студенти обикновено също били мъже. В резултат на това средностатистически жените показвали много по-добри резултати от мъжете.

Мит №3: Жените не могат да търпят болка

Психолози от Университета в Сиена смятат, че жените търпят повече на болка, въпреки че тестостеронът е естествено болкоуспокояващо, което помага на мъжете да се справят с болката. Според някои учени голямата концентрация на тестостерон в кръвта на мъжете е отговорна и за по-слабата им имунна система, което води до т.нар. феномен „мъжки грип“.

Мит №4: Жените се справят по-зле в работата си

Някои биха казали, че мъжете са по-добри служители, които работят по-добре и затова получават по-високи заплати. Въпросът за разликата в заплатите е много сложен и не се дължи само на сексизъм, но множество жени са доказали, че в сферите, които не изискват тежък физически труд, мъжете и жените са равни и всичко зависи от конкретните личностни качества.

Любопитен факт е, че предишният мениджър на „Икеа – Русия“ казва, че жените работят по-усърдно, учат по-лесно и се справят със задачите по-бързо.

Мит №5: Жените са големи страхливки

Според проучване на немския учен Фриц Риеман жените по-рядко разпознават рисковите ситуации и на тях им е по-лесно да изпълняват опасни действия, без да се замислят. Освен това жените са по-готови да се изправят срещу страховете си, ако ги съзнават. Колкото до страха ни от паяци и буболечки – това не е мит. Учените са установили, че в процеса на еволюцията жените са започнали да разпознават всички пълзящи твари като потенциална опасност. Малките момиченца също са по-предпазливи към буболечките от момченцата, защото всичко е заложено в ДНК-то ни.

Мит №6: Жените обичат лъскавите неща

Всички лъскави украшения преди всичко за създадени за привличането на чуждото внимание, най-вече това на срещуположния пол. Ако обърнем внимание на това какво носят жените у дома – удобни пижами, анцузи, халати и обикновени тениски с шорти, то тогава става ясно, че основната причина да носим лъскави дрънкулки е, за да впечатлим останалите.

Мит №7: В света има повече жени, отколкото мъже

По принцип в света се раждат 107 момчета на всеки 100 момичета, но детската смъртност е по-голяма сред момчетата, а и в миналото мъжете са умирали по-рано и по-често (заради войните например), затова е имало повече жени. Днес обаче учените установяват, че през последните 50 години в почти всяка страна се наблюдава дефицит на жени.

Мит №8: Жените не се справят добре с напрегнати и опасни ситуации

Според учените жените са не по-малко адаптивни от мъжете. Нещо повече – тъй като жените притежават две Х хромозоми, това означава, че те са имунизирани срещу някои генетични заболявания, като мускулната дистрофия и хемофилията.

И да, средностатистическата жена има 24% по-малко мускулна маса от средностатистическия мъж, но жените се справят по-добре в много критични ситуации, като продължителен глад, обезводняване или резки температурни промени. Жените се справят и по-лесно с инфекциите.

Мит №9: Жените са измислили моногамността и брака

Всъщност моногамният брак е измислен от патриархата, за да може мъжът да е сигурен (поне до известна степен), че децата на съпругата му са негови собствени, както и да защити правото на мъжете да имат поколение. Иначе кой знае – може би жените щяха да предпочетат да имат деца само от най-красивите, най-здравите и най-силните мъже, но при брачната система жената е по-скоро длъжна да си избере един-единствен партньор за цял живот, който доста често не е най-добрият генетичен избор.

Мит №10: Само мъжете харесват полигамията

Исторически сведения показват, че някога полигамията е била наложената норма – най-силните, най-опитните и най-влиятелните мъже са имали по няколко жени, защото са можели да издържат семейството си. По това време много слаби мъже били бездетни. Моногамията се появява по-късно и чрез нея мъжете успяват да разпределят жените помежду си, така че повече мъже да станат бащи. Днес обаче нещата са много по-различни и мисленето ни е такова, че предпочитаме да имаме до себе си един човек, който да ни допълва емоционално, вместо да бъдем третата съпруга на много успял мъж.

Мит №11: Жените са по-спретнати и подредени

Дори подобно твърдение, което ни се струва съвсем логично, невинаги е вярно, твърдят група учени. Американският биолог Чарлз Герба изследвал телефоните, компютрите, клавиатурите, чантите и бюрата на своите служители и стигнал до заключението, че върху женските вещи има 4 пъти повече бактерии. Предполага се, че причината е, че жените използват много козметика, която е идеалната среда за развитието на бактерии и микроорганизми.

Според други проучвания жените имат съвсем малък превес, когато става дума за чистота у дома. Те например по-често се дразнят на разхвърляните вещи и затова подреждат по-често, но пък повече мъже мият съдовете веднага щом ги използват.