Много звезди се занимават активно с благотворителност и подкрепят каузи, свързани със здравеоопазването, закрилата на околната среда, борбата с глада по света и други. Някои от тях със сигурност го правят заради славата, но други са отдадени на такива каузи, защото са истински благородни по душа, доста от тях често даряват анонимно.

Вероятно много от вас ще си кажат – и аз щях да върша повече добрини, ако бях толкова богат, но проучванията показват, че обикновено няма връзка между филантропията и банковата сметка – добрите хора отделят време и пари, за да помагат на другите, независимо колко са богати.

Звездите, за които ще ви разкажем, ни дават вдъхновяващ пример за бъдем по-добри всеки ден.

1. Дженифър Лоурънс и нейният приятел от училище

Дори след като станала известна, Дженифър Лоурънс не спряла контактите си със своя приятел от училище – Анди. Докато са в гимназията, Лоурънс номинирала Анди, който страда от синдрома на Даун, за най-популярно момче в училище и организирала кампания, с която да агитира съучениците им да гласуват за него. След такава подкрепа, Анди спечелил конкурса. Той казва, че е най-големият ѝ фен, а Дженифър все още поддържа връзка с него, посещава него и семейството му и му изпраща подаръци от филмите си.

2. Леонардо ди Каприо и околната среда

През 1998 г. Лео създава фондация на свое име, която се грижи за опазването на околната среда. Фондацията се занимава с много проекти – от опазването на акулите в Калифорния и слоновете в Африка до създаването и прилагането на екологично чиста енергия.

3. Мат Деймън и водата

Мат Деймън е съосновател на организацията Water.org, която отпуска малки заеми на семейства от цял свят, така че да имат достъп до чиста вода за питейни и санитарни нужди.

4. Джулиан Мур срещу замърсяването и насилието

Джулиан Мур е активен поддръжник на организацията „Майки за чист въздух“ (Moms Clean Air Force). Организацията се бори срещу замърсяването на въздуха в името на децата по света. Джулиан Мур подкрепя и идеята за по-строг контрол върху оръжията в САЩ. Както знаете, в Америка има сериозен проблем с огнестрелните оръжия, с които всеки може да се сдобие доста лесно.

5. Елтън Джон срещу СПИН

Преди повече от 2 десетилетия Елтън Джон създава своята фондация, която подпомага борбата с болестта ХИВ/СПИН. Целта на фондацията е да спонсорира по-достъпни изследвания в най-засегнатите и бедни райони, да отпуска средства за лечение и да повишава информираността на обществото.

6. Тейлър Суифт и нейните фенове

Когато става дума за феновете ѝ, Тейлър Суифт е много мила и щедра. Тя донесе много радост на свой 96-годишен фен, изнасяйки концерт в дома му навръх Коледа. Освен това Суифт често посещава детските отделения, за да зарадва болните си фенове, изпраща персонални коледни подаръци на фенове си и най-редовно прави дарения за различни благотворителни каузи.

7. Зак Галифианакис и бездомната жена

Преди да стане известен, Зак носел прането си в едно химическо чистене, където работела и живеела Елизабет Хейст. Възрастната жена живеела в химическото чистене от 18 години и се издържала от бакшишите на клиентите. Когато Зак станал кино звезда, той се изнесъл от квартала и престанал да посещава химическото чистене, но продължавал да се осведомява как е Елизабет. Един ден Зак научил, че Елизабет, която днес е на 92 години, е останала без покрив над главата си. Той ѝ намерил апартамент и започнал да ѝ плаща наема. Рене Зелуегър пък обзавела дома ѝ. Зак редовно води Елизабет на премиерите на филмите си. Жизнената възрастна жена очевидно е оставила дълбоко впечатление е много хора, защото през 2015 г. се появява документален филм – „Кралица Мими“, вдъхновен от нейния живот.

8. Джордж Майкъл и тайните дарения

Едва след смъртта му разбрахме колко щедър е бил Джордж Майкъл. Оказа се, че той е правил огромни дарения на различни организации, които е пазил в тайна и никой, освен организациите и счетоводителят му, не е знаел за даренията. Един от проектите, които той подкрепяше, беше „Ангелска храна“, който доставя храна на смъртно болни.

9. Бен Афлек и Джо Киндреган

10-годишният Джо Киндреган вече страдал от рядкото неврологично заболяване Атаксия телеангиектазия (А-Т, синдром на Луи Бар), когато се запознава с Бен Афлек на снимачната площадка. Двамата бързо стават приятели. По-късно Бен произнася реч за завършването на Джо и набира средства за деца с такъв проблем, освен това актьорът е подкрепял и различни проучвания, свързани с болестта. Джо почина на 27-годишна възраст, докато повечето хора с тази болест, за съжаление, не доживяват до пълнолетието си.

10. Бритни Спиърс и студиото за танци

Преди няколко години Бритни Спиърс се появи в танцово студио и зарадва децата там с безплатен денс урок. Тя казва, че работата с деца винаги ѝ носи много радост.

11. Крис Мартин и детските отделения

Вокалистът на Coldplay посещава детските болници и отделения във всеки град, в който групата му изнася концерт. Той разговаря с малките пациенти, пеем им, раздава подаръци и се опитва да ги развесели. Обикновено Крис Мартин не оповестява намеренията си, просто неговите фенове качват снимки онлайн и така и ние разбираме за добрите му дела.

12. Адел и тортата за пожарникарите

На 14 юни 2017 г. в 24-етажната сграда „Гренфел Тауър“, в Западен Лондон, избухва пожар. Жертвите и ранените са много, а огънят бушува цели 60 часа. В погасяването на пожара участват над 250 пожарникари. Скоро след това Адел решава да им благодари за тяхната смелост и саможертва. Тя посещава местната пожарна, занасяме им торти и друга почерпка и сяда да изпие по един чай с тях, а най-вероятно им е изпяла някоя и друга песен. Адел посещава и хората, които са пострадали вследствие на пожара.