Поверията за това какво може и какво не може да се направи през зимата се предават от поколение на поколение и не поставяме под въпрос думите на възрастните. Въпреки това, най-разпространените навици не са особено здравословни за нас.

Представяме ви 12 мита за здравето през зимата, в които трябва да спрем да вярваме:

Няма да ни е толкова студено, ако ходим приведени

Всъщност прегърбен човек ще замръзне по-бързо от този, който ходи с разперен гръб, както обикновено. В крайна сметка свитата поза пречи на нормалната циркулация на кръвта и не позволява на топлината да се разпределя ефективно по цялото тяло.

През зимата винаги напълняваме

Отчасти в това има смисъл, но не зимата е виновна, а начинът ни на живот. Не искаме да излизаме от вкъщи и се движим много по-малко. В допълнение, хапваме тежка храна, тъй като тялото има нужда повече енергия за поддържане на топлината. Но ако спазваме диета и се опитаме да бъдем по-активни, няма да натрупаме излишни килограми.

Ако ходим с тънък чорапогащник, ще се разболеем и ще развием артрит

Ако навън не е апокалиптично студено, няма проблем да носим чорапогащник или дънки до глезените. Те също няма да навредят на ставите: артритът може да се активира само при много студено време, когато е малко вероятно да искаме да излезем навън с леки дрехи.

Чорапогащникът крие друга опасност: той създава парников ефект в областта на гениталиите, което може да причини заболявания като цистит или млечница. 

Пилешката супа лекува настинки

Всъщност не е така. Горещите чайове, супи и бульони не помагат да се възстановим, а само притъпяват временно симптомите. Топлата течност поне за кратко време улеснява дишането, помага за премахването на хремата и облекчава болката в гърлото. 

Камината е полезна за зимата

Топлината от камината се простира само на няколко метра около нея и останалата част от стаята остава студена. Не можем и да седим дълго пред нея, тъй като димът навлиза в белите дробове и може да предизвика инфекция.

През зимата оглупяваме

Много хора смятат, че през зимата мозъкът става по-ленив, но проучванията показват, че това не е вярно. През всички сезони работата на мозъка остава непроменена. 

Между другото, при хората, които живеят на север, мозъкът работи дори по-добре през най-студените дни, отколкото през летния сезон.

За да не замръзнем, трябва да увием устата и носа си с шал

Точно обратното. От дишането тъканта на шалът ще стане влажна и въздухът ще стане още по-студен. 

През зимата организмът има сериозен недостиг на витамин D

Витамин D се абсорбира предимно чрез ултравиолетовите лъчи. През зимата това е по-трудно, тъй като слънчевата светлина е по-малко, но не е причина да сами да си поставяме диагноза и да купуваме хапчета. Ако смятаме, че усещаме умора и и настроението ни се е влошило, трябва да се консултираме с лекар и да приемаме добавки само по негова препоръка. 

Липсата на слънчева светлина причинява депресия

Всъщност липсата на светлина и топлина засяга шанса за развитие на депресия само косвено, но това не е напълно доказано. Депресията е психогенна и ендогенна: първият вид се появява след травмиращи житейски събития, а вторият - поради вътрешни фактори, които все още не са напълно изследвани. Депресията може да възникне по всяко време на годината.

По-добре да оставим тичането за пролетта

Напротив. Колкото по-ниска е температурата навън, толкова по-интензивно бягаме, което означава, че за същото време ще изгорим повече калории. Ако следваме правилната техника на дишане - вдишваме през носа и издишваме през устата, въздухът ще има време да се загрее и навлажни по пътя към белите дробове.

Консумацията на плодове и зеленчуци извън сезона е безсмислено

Повечето плодове и зеленчуци, отглеждани в овощни градини, наистина не оцеляват до зимата. Но тези от оранжериите ги заместват отлично, тъй като в тях има точно толкова витамини, колкото и в градинските. Важно е да включим в диетата си храни, богати на витамини.

Преди дълга разходка трябва да пием горещ чай, за да не замръзнем

Всъщност пиенето на чай или кафе ще ни изстуди още по-бързо. След приемане на гореща течност кръвоносните съдове се разширяват и тялото ще загуби много топлина поради голямата температурна разлика. За да не замръзнем е по-добре да хапнем нещо питателно: получените калории постепенно ще се изгорят и ще затоплят тялото.