Много от нас се опитват да отслабнат поради една или друга причина, но повечето хора мразят диетите и им е трудно да се лишат от любимите си храни. За щастие, най-новите проучвания показват, че има начини да свалим килограми и да бъдем във форма, без напълно да си забраняваме любимите храни.

Днес ще ви представим няколко хитринки за отслабване – те са ефективни, прости и много лесни за следване. С тях свалянето на килограми ще ви се стори не толкова мъчително.

1. Яжте малки хапки и дъвчете бавно

Учените са доказали, че на мозъка ни му трябва време да осъзнае, че стомахът ни е пълен и че вече не сме гладни. Ако се храним по-бавно, ще приемем по-малко храна, докато мозъкът ни даде сигнал, че сме сити. Необходимо е просто да дъвчете всяка хапка по 10-15 пъти.

2. Нека храната ви бъде по-цветна

Цветната диета е чудесен начин на хранене, който може да поддържате цял живот. Идеята е, че различните цветове зеленчуци и плодове са богати на различни полезни вещества. Затова се опитайте да включите повече зеленчуци от най-различни цветове в менюто ви. Ако трябва си поиграйте и направете чинията ви по-весела, по този начин зеленчуците може би няма да ви се виждат толкова скучни и неприятни.

3. Не пропускайте закуската

Дори да бързате сутрин, не забравяйте да закусите или да си вземете закуска за офиса. Изберете закуска, която е богата на фибри и протеини, например пълнозърнеста овесена каша с кисело мляко. Тя ще ви зареди с енергия за първата половина на деня. Ако не се храните сутрин, към обяд ще ви обземе силен глад и когато излезете да обядвате с колегите, ще се надцените и ще си поръчате много повече храна от необходимото. Нещо, което често ни се случва, когато сме изгладнели.

4. Движете се повече

Качествената и полезна храна е най-важна за отслабването и за здравето ни, но на второ място определено е движението. Ако нямате време да ходите на фитнес или много лесно се изморявате от физически дейности, започнете да полагате поне малки усилия да се движите повече. Например забравете за асансьора и започнете да се качвате по стълбите. Отделете половин час по време на обедната ви почивка за разходка. Вървете пеш, вместо да използвате градския транспорт за 1-2 спирки, и се придвижвайте с велосипед, ако разстоянието не е толкова голямо. Сутрин започвайте деня с 10 минути гимнастика или правете по 20 минути йога след работа. Тези тренировки не изискват нито много време, нито кой знае какви усилия, но ще направят отслабването по-бързо.

5. Не забравяйте за семейните вечери

Учените са открили, че вечерите с цялото семейство могат да са много полезни поради няколко причини. Първо, храним се по-бавно и затова изяждаме по-малко (е, по празници това определено не е така). Второ, домашно приготвените ястие не съдържат толкова консерванти и са по-здравословни от храната, която си купуваме за вкъщи. Или поне знаете какво има във вечерята ви. Трето, връзката ви със семейството ви ще се заздрави и ще се чувствате по-щастливи.

6. Записвайте си какво ядете

Има много мобилни приложения, на които можете да си записвате какво сте яли през деня и приблизително колко калориите сте приели. Или пък можете да си снимате всяко ваше хранене. Не е необходимо да го качвате онлайн, но поне ще имате представа колко сте изяли през деня и през седмицата. Може би по този начин ще осъзнаете, че често преяждате и ще съберете нужната воля да намалите порциите.

7. Поглезете се

Отказването на сладкото представлява най-трудната стъпка за повечето хора, които са на диета. Само че не е необходимо напълно да забравите за сладкото. Например плодовете и черният шоколад са полезни. Останалите сладки неща също не са чак толкова опасни, ако се ядат с мярка. Просто преди да изядете някое парче шоколад, запитайте се дали наистина ви се яде сладко или го правите от скука или по навик.

8. Наспивайте се и вечеряйте по-рано

Учените са открили връзка между липсата на достатъчно сън и напълняването. Основната причина е, че хората, които си лягат късно, често имат нужда да си похапнат преди лягане. Системното недоспиване води и до хормонални промени, които засилват чувството ни за глад. Затова гледайте да спите по 7-9 на нощ и не вечеряйте много късно.

9. Намалете стреса

Стресиращият начин на живот може да предизвика напълняване заради повишените нива на хормона кортизол, който води до преяждане. Затова се замислете какво може да направите, за да намалите стреса в живота ви. Повечето приятни занимания ще доведат до по-добър сън, до по-малко хранене от скука или от притеснение и съответно до отслабване.

10. Пийте достатъчно вода

Доказано е, че понякога мозъкът ни бърка жаждата с глад, затова сме склонни да преяждаме, когато сме жадни. За да избегнете това, пийте достатъчно вода през деня. Това ще ви помогне не само с отслабването, но и ще подобри здравословното ви състояние като цяло.

11. Далеч от очите – далеч от сърцето

Скрийте продуктите, които могат да саботират диетата ви. Например заменете купата с бонбони и шоколад, която държите на кухненската маса, с купа с плодове. Обичате да ядете чипсове или бонбони, докато гледате телевизия? Вземете само половината пакет с вас на дивана, а другата половина скрийте за следващия път.

Ако искате още по-драстична мярка – изобщо не купувайте подобни изкушения. Така следващия път, когато много ви се прияде нещо, ще трябва да се решите да излезете от вас, за да си го купите, което най-вероятно ще ви откаже.

12. Използвайте математика

Учените са се убедили, че намаляването на порциите с 5-10% не се забелязва от хората. А пък намаляването на порциите не е толкова травмиращо, колкото напълно да се лишите от любимите ви храни. Други проучвания са доказали, че по-голямата чиния често води до преяждане. Причината е, че в нея сипваме повече храна, която после се насилваме да изядем, защото повечето от нас се стараят да изядат цялата си порция, дори вече да сме сити. Затова просто започнете да си сипвате храната в по-малки чинии и си слагайте по-малки порции от обикновено. Ако пък наистина не ви стигне – ще си сложите още малко, след като го изядете.