Всяка от нас е имала своя представа за това как изглеждат бременността и майчинството, и вина за това имат най-вече филмите, книгите и подочутите разговори между майки. После решаваш да прочетеш малко повече сериозна литература по въпроса или ти самата ставаш майка и виждаш, че нещата не стоят точно така, както си си ги представяла. Това е така, защото повечето пъти никой не ти казва тези няколко неща:

1. Ще кървиш през първите няколко седмици

Вероятно си представяш, че ще изпитваш някаква болка в тази област, но в представите ти всичко излиза заедно с бебето. Е, да, ама не. През първите няколко седмици ще се „радваш“ на тежка форма на менструален цикъл, така че зареди с много и големи превръзки.

2. Все още ще изглеждаш бременна

Вероятно на повечето жени им действа като шок, когато родят 3-килограмовото си дете и пак изглеждат бременни, но да кажем в 6-ия месец. Истината е, че коремната област не се свива веднага след раждането, защото на матката ѝ трябва време, за да си върне предишния размер. Това е напълно нормално, въпреки купищата снимки на фитнес модели и звезди, които изглеждат стройни, слаби и с плочки веднага след раждането.

3. Кърменето не е интуитивно

Еми да, просто слагаш бебето на гърдите си, то засмуква едната ти гърда и сладкият нектар на живота преминава от теб в бебето ти и всичко е толкова лесно! Не. И за това си трябва практика. Но ако изпитваш болка и след първите няколко дни, е добре да се консултираш с лекар, защото може да имаш запушен канал или мастит.

4. Кърменето също води до повишен апетит

Повечето от нас са си мислели, че бременността повишава апетита и просто ти се иска да изядеш всичко. Оказва се, че не само че не искаш да изядеш всичко, но повечето ти любими неща може да не ти понасят и сериозно да дразнят чувствителното ти обоняние. Но това е друга тема, въпросът е, че повишеният апетит (ако въобще имаш такъв) не си отива с раждането, много често жените усещат огромен глад и докато кърмят.

5. Повиването е истински кошмар!

На теория завиването на бебе в едно одеяло звучи като не чак толкова сложна задача. Като да си завиеш един дюнер или бурито, но проблемът е, че плънката на дюнера обикновено не мърда, няма четири шаващи крайника, не врещи и няма амбиции да се явява в танцовално шоу. Да прибавим към всичко това и факта че обикновено си недоспала, докато извършващ този повиващ ритуал. Все пак накрая ще се справиш. И след известно време (което ще ти се стори като няколко секунди) бебето ти, което още не вижда по-далеч от носа си, се оказва майстор на бягствата от „затвора“ и съвсем скоро ще избяга от оковите на пелените си. На теб не ти остава нищо друго освен пак да се подложиш на същото мъчение.

6. Ще има моменти, в които ще ти липсва животът преди появата на бебето

Повечето майки стават такива с огромно желание и по план, но никой не е застрахован от такива мисли. Те обикновено се появяват седмица-две, след като си се прибрала у дома с новороденото. Зърната ти са огромни и подути и от тях постоянно тече кърма. Опитваш се да правиш някакви упражнения, но кой има воля за такива неща, когато не си спала нормално от дни, а сутрешната ти аларма се е преобразила в писъците на детето ти, които звънтят през цялата нощ. Тогава осъзнаваш – ето, това е животът ми. Не можеш да върнеш бебето в магазина, не можеш да го подариш като ненужно бижу и не можеш да го изхвърлиш като капризно растение, за което нямаш нерви да се грижиш. Всичко това е плашещо и изтощително. Не се срамувай от това, че понякога ти идва в повече и си мечтаеш за дните, в които нямаше дете.

7. Понякога забравяш, че имаш дете, а друг път го проверяваш на всеки две секунди

Появата на детето определено преобръща живота ни, но понякога ще ти се случва да забравяш, че имаш дете. Да, колкото и да е невероятно. Просто липсата на сън влошава паметта ти и за момент получаваш амнезия и причината за недоспиването ти се изтрива от съзнанието ти. После се сещаш „Ей, вярно, животът на някой друг е в моите ръце, аз имам бебе, я по-добре да го проверя какво прави“. В моментите, в които помниш, че имаш дете, обикновено ще го проверяваш на всеки две секунди. Дали спи? Дали диша? Понякога ще те е страх да заспиш просто защото се притесняваш за детето си в креватчето.

8. Слинг шаловете и всички кенгура са пълна мистерия

Тъкмо си родила и от теб се очаква да знаеш как да омотаеш 5-метров шал около себе си, така че да се превърне в удобно кенгуру за бебето ти. Ти да не си магьосница!? Слинг шаловете са логически задачи с повишена трудност. Затова си мислиш, че стандартното кенгуру е по-лесният вариант. Еми... не съвсем. От него може да те боли гърба, може да притиска белега ти от цезаровото сечение, да се притесняваш, че на бебето ще му стане нещо, докато ти не можеш да го видиш, защото ти е на гърба, и на първо място – да се чудиш как точно да завреш детето в това нещо. Като цяло положението не е розово и си трябва практика.

9. Ще нараняваш детето си инцидентно

Да, всяка майка иска да закриля детето си и да не позволи нищо лошо да му се случи. После удря главата му в някой шкаф, защото самата тя си е леко некоординирана, или пък изпуска телефона си върху главичката му, защото си е позволила да си провери съобщенията, докато кърми, но е заспала от умора... Вероятно ще се чувстваш виновна години наред, защото си позволила такова нещо да се случи , но не се паникьосвай. Бебетата обикновено са жилави, колкото и крехки да изглеждат.

10. Няма да искаш да излизаш

Някога може да си била абсолютен екстроверт и да си живеела за моментите, в които излизаш навън, за да се видиш с приятелите си, да се разходиш в парка или да отидеш на пазар. Но сега те мързи дори да си помислиш да излезеш. Спокойно, не си станала отшелник, просто отскоро си майка, а подготовката за излизане отнема поне два часа – да нахраниш бебето, да му смениш памперса, да провериш дали всичко е в торбата, да сложиш бебето в количката, да провериш пак дали не забравяш нещо и да видиш дали в крайна сметка си си обула панталоните, защото като нищо си ги забравила. Мъка... не е ли по-добре да си останеш вкъщи по анцуг?

11. Ще питаш Гугъл за всичко

Във всеки час на денонощието ще си говориш с Гугъл. Бебето ти ще направи нещо „странно“ (за твоите разбирания) и ти паникьосано ще питаш Гугъл „Това нормално ли е?!?!?“. Той ще ти каже „Да“, но ти пак няма да си доволна и ще прекарваш часове наред по разни форуми и фейсбук групи за майки, за да видиш, че в крайна сметка и други са се сблъсквали със същото и е нормално. След това бебето ти ще направи нещо друго и същата процедура ще се повтори.

12. Дънките за бременни... са си просто дънки, ясно!?

Съвсем нормално е да не се побираш в старите си дрехи, затова продължаваш да си носиш дънките за бременни... Какво толкова? Пак са си дънки и са по-удобни. Много майки ще си признаят, че и след раждането носят някои от дрехите си за бременни.