Нашите баби и дядовци са истински супергерои. Те са знаели как да се справят с ежедневните проблеми, като прогнозиране на времето и справяне с домакинската работа, без да се нуждаят от съвременни технологии или да търсят отговори в интернет. Въпреки че по-младите поколения може да са доста скептични по отношение на методите, които хората са използвали в миналото, някои от тези трикове са толкова изобретателни, че могат да ни дадат основание за много съвременни техники.

Открихме 12 прости, но ефективни житейски трикове, които се предават от поколение на поколение и могат да опростят живота ни и да ни спестят ценно време. Радваме се да ги споделим с вас!

• Ако нещо попадне в окото ви и не можете да го премахнете, има просто средство за облекчаване на болката и премахване на частицата. Всичко, от което се нуждаете, е рициново масло и четка за рисуване със заострен край. Нанесете малко масло върху четката и пуснете рициновото масло в ъгъла на окото си (молим ви да обсъдите лекарството с вашия офталмолог и да използвате рициновото масло, което препоръчва). Внимавайте - капката трябва да падне сама, така че не допирайте четката в окото си!

• Малките тресчици могат да бъдат наистина болезнени и е трудно да се отървете от тях, но има стар трик, за да ги извадите без никакъв дискомфорт. Вземете шише с високо гърло и изсипете гореща вода в него. Водата трябва да покрива ръба. Нежно натиснете бутилката към засегнатата област. Ще създаде вакуум ефект, който ще „засмука” плътта, а горещата пара ще помогне за премахване на клечката.

• Събирането на парчета от счупено стъкло с прахосмукачка е най-бързият, но невинаги най-ефективният метод за почистване на бъркотията. Нашите баби биха предложили да използвате мека, влажна кърпа. Тя помага да вземете и най-малките парчета и можете просто да изхвърлите кърпата след като я използвате, като сведете до минимум шансовете да се порежете със стъклото.

• Ако намерите петно на любимата си чаша, има начин да го премахнете, без да използвате никакви химикали. Вземете лимонова кора, сложете малко сол и разтрийте петното с нея, докато изчезне. Солта действа като нежен ексфолиатор, а лимонът помага да се отървете от мазнините и добавя приятна миризма.

• Прясно изпеченият хляб мирише страхотно и е вкусен, но може да бъде истинско предизвикателство да го нарежете на тънки филийки. За щастие, има бърз и прост начин за решаване на този проблем. Поставете нож в гореща вода, за да загреете острието, а след това бързо го избършете и нарежете с него хляба. Повторете отново, ако ножът се е охладил.

• Ако трябва да сварите яйце, но забележите, че е леко напукано, има сигурен начин да запазите съдържанието му непокътнато. Просто добавете малко оцет към водата и сварете яйцето както обикновено. Този метод не само запазва напуканите яйца, но и прави обелването им много по-лесно.

• Някои цветни дрехи могат да загубят цветовете си и да избледнеят след пране. За да не се случи това, вземете чаша сол и я разтворете в 3.7 литра вода. Оставете дрехите да се накисват в този разтвор за една нощ, след което ги изперете както обикновено. Солта „поставя” цвета в тъканта и той се запазва.

• Ако кожените ви обувки скърцат, опитайте да ги „смажете”. Извадете стелките и нанесете тънък слой кокосово масло вътре в обувките. Оставете кожата да се „накисне” в маслото и върнете стелките обратно. Ако звукът идва от стелката, извадете я и сложете малко бебешка пудра в обувките.

• Ако отивате на къмпинг или просто се разхождате рано сутрин, лесно можете да предвидите времето за деня. Погледнете небето и намерете най-далечния мъничък облак. След това го наблюдавайте известно време - ако забележите, че облакът става по-голям, вероятно денят ще бъде облачен и дъждовен. Но ако облакът постепенно стане по-малък, денят вероятно ще е слънчев.

• Ако се изгубите и телефонът ви няма батерия, лесно можете да разберете основните упътвания с помощта на часовника си. Свалете го, поставете го хоризонтално и насочете ръката, на която го носите към слънцето. Точката в средата на въображаемата линия от дванадесетте часа и ръката, на която носите часовника си сочат в посока юг. Например, ако е 8 часа, юг ще бъде в позиция 10 часа.

• Ако трябва да транспортирате нарязани цветя, но нямате под ръка специално устройство, което да ги поддържа свежи, опитайте този прост трик. Вземете суров картоф, направете малка дупка и вкарайте края на стъблото на цветето в него. По този начин цветята няма да увяхнат твърде бързо и могат да се запазят до седмица или дори повече.

• Ако въпреки всички предпазни мерки, отрязаните цветя така или иначе увяхнат, не се притеснявайте, има начин да ги съживите. Просто вземете ваза с гореща вода и поставете стъблата в нея. Изчакайте, докато водата изстине. След това отрежете краищата на стъблата и ги поставете в студена вода. Това ще накара цветята да изглеждат по-живи и свежи.

Опитвали ли сте някой от тези трикове преди? Знаете ли някакви други полезни хитринки, които вашите баби и дядовци са използвали?