Важните археологически открития от различни исторически епохи ни помагат да разкрием някои от загадките и мистериите от миналото. Те дават отговори на въпроси, които с години сме си задавали.

Днес сме събрали 12 от най-забележителните археологически открития, които са променили представата ни за света и са пренаписали историята.

1. Теракотената армия

Тези разкопки са позволили на учените да надникнат в историята на първия император на Китай, управлявал през III в. пр.Хр.

Местен фермер в провинцията Шънси копаел дупка за кладенец, когато попаднал на огромната армия през 1974 г. При разкопките не открили десетки, дори стотици войници, а хиляди. Теракотените статуии пазели гробницата на императора Цин Шихуан, за да го съпроводят в задгробния живот. Това откритие показало на учените, че императорът е притежавал безпрецедентен хуманизъм и прогресивни възгледи, защото владетелите преди него обикновено нареждали да ги погребат заедно с всичко, което ще им бъде нужно, включително и живи войници. Въпреки че теракотената армия е открита преди повече от 40 години, самата гробница на Цин Шихуан остава неразкрита, експертите смятат, че там вероятно се съхраняват още по-невероятни богатства.

2. Ръкописите от Мъртво море

Най-старите фрагменти от Библията

Те представляват огромна колекция  от 981 различни текста, открити през 1946-1956 г., край древното селище Кумран в Палестина. Тестовете показват, че свитъците са 1000 години по-стари от най-ранните ръкописи на Стария завет. Благодарение на тези текстове имаме по-добра представа какъв е бил животът в тези древни времена.

3. Бехистунски надпис

Исторически каменен надпис, който описва събития от VI в. пр.Хр.

Надписът е открит от английския пътешественик Робърт Шърли по време на една от дипломатическите му мисии до Персия през 1598 г. Тогава учените грешно заключили, че надписът има християнски произход, всъщност текстът е издълбан по нареждане на цар Дарий Велики и разказва за събитията от 523-521 г. пр. Хр., включително кратка биография на Дарий и какви битки е водил. Благодарение на надписа изследователите добиват представа за живота на древните цивилизации, обитаващи Месопотамия, Шумер, Акад, Персия и Асирия.

4. Дефилето Олдувай

Тази слабопозната територия преди, всъщност е била домът на първите хора

Дефилето в Танзания е изпълнено с праисторически находки. Неговата историческа значимост е открита от германския невролог и палеонтолог Вилхелм Катвинкел през 1911 г. В дефилето той попаднал на любопитни фосили и това предизвикало интерес в научните среди. Останки от три вида човекоподобни са открити тук – Астралопитек, Хомо хабилис (Сръчен човек) и Хомо еректус (Изправен човек). Открити са останки и от хипарион (изчезнал вид кон). Дефилето разкрива повече за еволюцията на човека и как са живеели неговите предци.

5. Ангкор Ват

Най-големият религиозен паметник в света

През 1601 г. испанецът Марсело Рибандейро попаднал на странния комплекс Ангкор Ват в джунглите на Камбоджа. Той не успял да разгадае мистериите му и въпреки че е писал за древния комплекс, никой не обърнал внимание на откритието му още 200 години.

Ангкор Ват е основан в началото на XII век като индуистки храм, обаче постепенно е превърнат в будистки. Той е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II като държавен храм и бъдещ негов мавзолей. Скъсвайки с шиваистичната традиция на предходните владетели, Суряварман посвещава храма на бог Вишну. Днес храмът е най-голямата забележителност на Камбоджа и дори е изобразен на националния им флаг.

6. Троя

Разкопките разкриват цели 46 различни културни пласта

Древния град Илион, възпят в поемите на Омир и Вергилий, е открит през 1870 г. от германския археолог Хайнрих Шлиман. По-късни разкопки показват, че в различните пластове има няколко града, строени един върху друг и един от най-древните е Омировата Троя.

7. Механизъм от Антикитира

Този механизъм е създаден в Древна Гърция и с векове изпреварва своето време

Смята се, че механизмът е направен около 150 г. пр.Хр. Открит е в останките на потънал кораб до бреговете на Гърция през 1901 г. Механизмът на Антикитира представлява 30 бронзови зъбчати колела, поставени в дървена кутия, на която от двете страни има бронзови дискове, подобни на циферблат. Най-вероятно механизмът е използван, за да се изчисли движението на планетите и звездите. Някои учени смятат, че е използван, за да се определи точната дата за започването на Олимпийските игри.

8. Зъбът на Денисовия човек

Останките от непознат до този момент праисторически човек

През 2008 г. зъб и пръст на древен човек са открити в Денисова пещера, край Сибир. Учените са на мнение, че тези останки са на поне 50 000 години. След множество тестове те стигат до заключението, че са намерили нов праисторически човек, който е живял на територията на планината Алтай. Според тях Денисовия човек е имал тъмна кожа, тъмни очи и тъмна коса.

9. Помпей

Легендарният римски град, унищожен от Везувий

Помпей е бил част от Римската империя и е играел ролята на важно пристанище и луксозно курортно селище. На неговата територия са открити безброй богаташки вили, храмове, театри и терми. Освен това градът е имал амфитеатър, форум и базилика. Населението му е било около 20 000 души, докато изригването на Везувий на 24 август 79 г. не затрупва всичко под пепелта. Останките на Помпей са открити през 1599 г. от Доменико Фонтана, но разкопките започват едва през 1748 г. Те дали възможност на археолозите да надникнат в живота на римляните от онзи период.

10. Пещерата Ласко

Пещера в Югозападна Франция, известна със своите невероятни палеолитни рисунки

Пещерата е открита от четирима тийнейджъри на 12 септември 1940 г. и съдържа над 2000 фигури на животни (елени, бизони, котки, птици, мечки и др.), хора и абстрактни символи. Учените смятат, че хората не са живеели в пещерата, а са я посещавали периодично, за да рисуват. След откритието й пещерата първоначално е била достъпна за посетители, но след това е затворена, за да се съхранят рисунките.

11. Розетският камък

Благодарение на камъка се разчитат египетските йероглифи

Розетският камък е плосък черен къс базалт, открит през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид на около 7 км от малкия град Розета, край река Нил. Датиран е около 196 г. пр. Хр. и на него са издялани три еднакви по смисъл текста: два на древноегипетски език – с древноегипетски йероглифи и с демотично писмо, и един на старогръцки език. Те възхваляват подвизите на цар Птолемей  V Епифан. Предполага се, че първоначално камъкът е бил част от храм, а по-късно е използван при строежа на пристанището в Розета.

12. Мачу Пикчу

Изгубеният град на инките

Архитектурният комплекс в Перу е построен през 1440 г. и функционира до 1532 г., когато испанците нахлуват в страната. Открит е през 1911 г. от младия американски историк и преподавател в университета в Йейл - Хирам Бингъм. Живописните руини на Мачу Пикчу са най-добрият пример за каменните конструкции на цивилизацията на инките. 

Ако и ти искаш да посетиш подобно интересно кътче, то побързай да се възползваш от най-добрите оферти тук.