Сутринта за всеки от нас започва приблизително еднакво: ставаме, отиваме до тоалетната, вземаме душ и си мием зъбите. Тези действия са ни толкова вкоренени, че след като сме в друга държава, разбираме, че някой може да ги извърши по съвсем различен начин.

Жителите на Китай или Южна Корея се учудват, че американците се къпят сутрин, англичаните мият чиниите си в пълна с вода мивка, в Япония се къпят и перат дрехите си с една вода и куп други странни за нас действия.

Представяме ви 13 хигиенни навика в другите държави, които биха ви учудили:

Във Франция е необичайно да си мият ръцете преди ядене, след използване на тоалетната или след като са били навън. В банята на много апартаменти дори няма сапун.

Бразилците внимателно следят зъбната си хигиена. Те ги почистват след всяко хранене: у дома, на работа, на обществени места. Жителите на тази страна могат да забравят всичко, освен четката си за зъби.

Ако във фризьорския салон в Китай поискате да ви измият косата, ще бъдете приет много добре. Жителите на тази страна обичат да се възползват от тази услуга, без дори да се подстригват. Тя е цял ритуал с измиване и масаж на скала в продължение на 15-20 минути.

Сингапур поддържа чистотата на невероятно ниво. Ако сте забравили да пуснете водата в обществена тоалетна и полицията разбере за това, ви предстои глоба до 500 долара.

Японците се къпят в една вана. За тях това е ритуал за отпускане, така че преди това хората се измиват под душ. Мъжът в семейството е първият, който отива в банята, след това всички останали по старшинство. В някои къщи използваната вода отива в пералнята, където се използва повторно.

В Швеция хората се грижат за околната среда. Съдовете не се мият под чешмата, а в напълнена мивка с вода. Шведите използват и естествен сапун, въпреки че не изглежда и не мирише толкова привлекателно.

Жителите на Южна Корея обожават сауните. В обществени сауни идват много хора: някои си почиват, други правят упражнения, някои си дремват, някои четат вестник.

В САЩ повечето хора си вземат душ само сутрин, което предизвиква учудване сред посетителите от Изтока. Те не разбират как си лягат без да отмиват натрупалите се през деня прах и мръсотия.

Във Великобритания традиционната мивка е оборудвана с два отделни крана за вода. Тя се пълни с вода и така се мият всички чинии. В много хотели водопроводът е заменен, но такива места са по-малко посещавани от местните жители.

В Нова Зеландия водата се пести не защото е скъпа, а за да се пази природата. Жителите ѝ се къпят на части: намокрят се, спират водата, насапунисват се и  след това се изплакват. Градините не се поливат с маркуч, а с лейка, така че консумацията на вода да е по-малка.

В Индия се къпят два пъти на ден. Не всеки има душ, затова някои използват кофа: наливат вода в нея и след това я преобръщат върху себе си. Така се разхлаждат в горещите дни.

В Южна Корея уважават всички човешки потребности, а в предградията на Сеул има дори парк, посветен на тоалетната. В страната има много обществени тоалетни и те са чисти и безплатни. В чужбина корейците са изненадани, когато трябва да платят за това. 

Ако отидете на гости на някой в Бразилия, от прага ще бъдете попитани дали искате да вземете душ. Там е много горещо, хората се къпят и се освежават по 2-3 пъти на ден, така че този въпрос не е странен.