Истинската самоувереност няма нищо общо с нарцисизма. Въпреки че двете неща често се объркват, хората с нарцистично поведение се нуждаят от това всички около тях да мислят, че са специални. Те имат нужда от възхищение и усещане за правота, което се корени в дълбоко вкоренените им несигурности. Истинската самоувереност няма нищо общо с егоизма или нуждата от чуждото одобрение.

Хората, които са уверени, не се нуждаят от някой друг, който да ги одобрява и да изтъква положителните им качества, защото не им пука. Те знаят на къде е север вярват в способността си сами да определят посоката си. Независимо пред какви препятствия се изправят, те имат вяра себе си и знаят, че ще достигнат до крайната цел рано или късно. Това убеждение и поведение, парадоксално, привлича останалите, защото кара всеки от тях да се чувства по-уверен в себе си.

За съжаление, истинската самоувереност, нещо, което всички искаме, има нужда от усилия за да бъде постиганата. Не може просто да си купиш нови дрехи и да очакваш това да поддържа самочувствието ти. Трябва да практикуваш упражнения за самоусъвършенстване, които ще ти помогнат да изградите непоколебимото самочувствие, което искаш. Често обаче, без да го осъзнаваш, самата ти саботираш самочувствието си, развивайки някои вредни навици.

Ето 13 навика, от които трябва незабавно да се откажеш, ако искаш удивително самочувствие:

1. Отрицателни приказки

Разбира се, в един момент от живота ти, вътрешният ти глас те е мотивирал с груби приказки и обиди към самата себе си. Но сега това те държи назад и понижава самочувствието ти. 

2. Прекалената грижа за това какво мислят другите

Търсенето на одобрение от други хора подсилва идеята, че се нуждаеш от външно утвърждаване. Това означава, че имаш недостатъчна вътрешна любов. За да изградиш самочувствието си, трябва да престанеш да се опитваш да задоволиш очакванията на другите хора и започнеш да се цениш сама.

3. Губиш си времето с дейности, които не ти носят никакво умствено удовлетворение

За да изградиш увереността си, трябва да развиеш чувството на гордост в собствената ти компетентност. Инвестирай в себе си, вместо да се отдаваш на временно бягство от реалността, до което водят сериалите, социалните мрежи и други подобни занимания.

4. Виждаш само недостатъци, а не възможности за растеж

Фокусирането върху ограниченията само затвърждава силата на ниското ти самочувствие. Погледни всички недостатъци като възможности за растеж и развитие и след това започни да предприемаш действия, за да вървиш напред. 

5. Запълваш живота си с екрани, а не с тиха интроспекция

Спри да стимулираш мозъка си, като гледаш синия екран по цял ден. Всички блестящи умове четат и отразяват. Е, време е да изградиш навици за успех и увереност, вместо да се занимаваш с повърхностни забавления.

6. Постоянно преживяваш миналото си 

Независимо колко добри или лоши са били миналите ти моменти, те вече са се случили и не можеш да ги промениш или изживееш отново, колкото и да искаш. Вместо това насочи вниманието си към настоящия момент и започни да градиш своето по-добро бъдеще. 

7. Мислиш само за бъдещето

Единственият начин да създадеш красивото си бъдеще, е да бъдеш ефективна в сегашния момент. Фантазиите за бъдещето нямат значение, освен ако в настоящето не работиш активно за осъществяването им.

8. Питаш другите за мнението им преди да формулираш своето собствено

Стани експерт, следвайки своя собствен опит и преживявания. Вземи в предвид първо своята собствена позиция и след това потърси алтернативни перспективи в мнението на останалите.

9. Отделяш прекалено много време фокусирайки се върху детайлите без да обръщаш внимание на общата картина

Намери балансирана перспектива, за да можеш да следиш ефективно моментното си състояние, да знаеш, от къде идваш и на къде отиваш.

10. Фокусираш се върху външни фактори, хора или предмети, за да излекуваш вътрешните си рани

Хората с истинска самоувереност са наясно с емоционалната си болка и активно се обръщат към самите себе си по време на терапия. По този начин се предпазват от капана на временните удоволствия, които не решават проблема. Позволи си да почувстваш болката и да й се отдадеш. Само така ще успееш наистина да я преживееш и да пуснеш щастието в сърцето си.

11. Отдаваш прекалено голямо значение на малки проблеми

Престани да си създаваш проблеми и ненужен стрес. Така само губиш от ценна енергия, която би могла да инвестираш в личния и професионалния си растеж.

12. Прекалено често мислиш за грешките си и съжаляваш за неуспехите си, вместо да бъдеш благодарна

Повечето хора не са точно това, което искат да бъдат. Хората, които са щастливи и уверени, са тези, които оценяват това, което имат в момента, което им позволява да продължат да растат и да изграждат живот, който ги прави щастливи.

13. Сравняваш се с другите

Излез от социалните мрежи - няма смисъл да се сравняваш с други хора, когато можеш да се радваш и да подобряваш собствената си стойност. Светът предлага много възможности да се развиваш и колкото повече усилия си положила в усъвършенстването на уменията си, толкова по-уверена ще станеш и живота ти автоматично ще се подобри.

Самоувереността не е нарцисизъм, защото не е изградена от одобрението на околните. Тя се изгражда с упорита работа и добри навици.