Не искаме да ви плашим, но 2-годишните деца могат да са истинско изпитание за нервите ви. Те все още не са развили комуникативните си умения, но знаят много добре как да казват „не“ и в същото време започват да осъзнават, че светът не се върти около тях, което води до непоносими тръшкания и неприятни сцени.

Как да предотвратите това поведение? Ще трябва да направите тези няколко неща, докато детето ви е все още на една годинка:

1. Не очаквайте всичко да става по часовник

Поради някаква причина родителите си мислят, че 2-годишните деца вече могат да спазват график и трябва да стават в еди-колко си часа и да ядат еди-кога си. За съжаление, малките деца нямат развито усещане за време и те не могат да се настроят към нашия режим. Това е голям стрес за детето, особено когато заспи в късния следобед, а родителите му го будят, защото „после няма да можеш да заспиш“. Съветът на експертите е да оставите детето да се наспи и да не очаквате от него да следва вашия график.

2. Махнете памперса

Ако смятате, че детето е готово да се научи на гърне, което става около 2-годишна възраст, просто забравете за памперсите веднъж завинаги. Оставете детето да ходи без панталонки у дома, слагайте го често на гърнето и говорете за това, че и вие ходите до тоалетната, когато усетите, че ви се пишка. По този начин детето по-бързо ще се научи какво трябва да прави.

3. Никакви прегръдки в такива моменти

Родителите никога не бива да вдигат на ръце детето им, ако то се държи зле. Ако е паднало и се е ударило, разбира се, че трябва да го прегърнете. Но ако сълзите са просто от инат, вашите прегръдки само ще насърчат такова поведение. Много експерти твърдят, че родителите трябва да поощряват доброто поведение и да игнорират подобни пристъпи. Затова спрете да обръщате внимание на детето и дори излезте от стаята за малко. Когато то се успокои, го прегърнете и му кажете, че няма да постигне нищо с такова поведение. Така детето ще се научи, че безпричинният рев не върши работа и няма да изпада в подобни пристъпи за щяло и нещяло, когато стане на 2.

4. Когато детето се държи зле на публично място

Предишният съвет е само за безопасните пространства, така че той не се отнася за супермаркета, мола, ресторанта и т.н. Когато детето избухне на публично място, няма как да го зарежете да си пореве и да оставите всички околни да страдат. Вместо това заведете детето някъде, където няма да пречи и може да си поплаче, например в колата.

Доказано е, че понякога всеки от нас има нужда да си поплаче и дори да изкрещи срещу света. Едно такова избухване може да е полезно за детето и да го успокои, но то не бива да бъде поощрявано за поведението си. Просто трябва да му се даде пространство.

5. Не излизайте без някое лакомство

Децата, които са добре нахранени и отпочинали, са по-малка заплаха за вашите уши и за тези на околните. Така че не излизайте без някое лакомство, което детето обича. Най-добре да е някакъв любим плод.

6. Не пренебрегвайте чувствата им

Децата на възраст между 1 и 2 годинки не могат да комуникират много успешно, но усещат, когато някой ги разбира. Например мама няма какво да направи за 2-годишното си дете, което не обича да бъде вързано за столчето си в колата, но тя може да му каже „Знам, че не ти е удобно“ или „Нормално е да си разстроен и аз не обичам да стоя вързана в колата“. Понякога това е достатъчно, за да успокои детето, защото то знае, че разбират болката му.

7. Използвайте публиката

Хитър трик да прекратите избухването, е да се обърнете към публиката. Просто кажете на детето „Виж това малко момиченце, което те гледа, защото си прекалено шумен, надявам се да не я изплашиш“ или „Виж как те гледа тази дама, защото крещиш, на нея изобщо не ѝ харесва“. Обикновено така детето разбира, че на избухването му стават свидетели и други хора, не само мама и тати, и то се укротява. По този начин децата разбират, че поведението им влияе на околните, а избухванията им предизвикват негативни реакции, към които те не се стремят.

8. Копирайте поведението им

Експертите не съветват да прибягвате до този трик много често, но на правилното място (вкъщи или в колата) той може да свърши чудесна работа. Ако детето се тръшка на пода и вие се тръшкайте поне за малко, детето със сигурност ще спре за малко, за да види какво се случва.

9. Покажете им правилното поведение

Този трик изисква поне двама души. Когато мама помоли малката Ани да прибере куклите си, а тя отвърне с „не!“, тогава мама може да помоли татко, леля или баба да направи същото. Вторият човек с радост изпълнява задачата и в замяна получава похвала и признателност от мама. Този метод върши работа, защото децата се стремят да имитират поведението на околните и ако мама и татко постоянно се карат, детето също ще бъде раздразнително.

10. Поощрявайте доброто поведение

Както казахме, изключително важно е да възнаграждавате доброто поведение, особено при малките деца. Наградите могат да са мили думи, прегръдка, целувка, бонбонки, стикери и т.н.

11. Оставете ги да бъдат самостоятелни

Едно от нещата, които децата искат най-силно, е да правят нещата сами, защото така се чувстват големи. Намерете нещо, което детето ви може да свърши и само (да сложи само играчките във коритото си, да ви помогне да пренесете чорапите от простора до гардероба и т.н.), това ще го накара да се почувства значимо и ще го насърчи да бъде по-самостоятелно и отговорно.

12. Разберете каква е причината

Много често родителите не се опитват да разберат каква е причината, която тормози детето им. Може би е гладно, недоспало, чувства се самотно и т.н. Повечето деца не се държат лошо просто така, обикновено си има причина, която понякога не е толкова очевидна.

13. Обграждайте ги с любов

В този период се случват толкова нови неща в живота на детето – растат му зъбки, мама спира да го кърми, опитват се нови храни, следва се нов график, появяват се нови хора, нови места. Затова и децата се чувстват несигурни и раздразнителни. Това, което трябва да направите, е да ги обичате още по-силно и да им го показвате.