Днес сме подбрали за вас няколко забавни оптически илюзии, които ще заблудят мозъка ви и ще ви накарат да видите неща, които всъщност не съществуват.

1. В какви цветове са сърцата?

Зелено и синьо? Всъщност на снимката няма синьо. Цветовете на снимката са розово, оранжево и зелено.

2. Какво виждате в карнавалната маска?

Размазано лице? Вгледайте се по-добре! Виждате ли двамата влюбени, които са наведени за целувка?

 3. Пулсират ли сърцата?

Отговорът е не. Виждате как сърцата пулсират заради цветовия контраст и защото очите ви се фокусират върху неподвижен обект, но те самите се движат постоянно дори когато се вгледате в едно сърце.

4. Движат ли се тези вълни?

Отново отговорът е не. Тези вълни са напълно неподвижни, но светлината и сенките са успели да ви заблудят. Просто се вгледайте в центъра на изображението и вълните ще се успокоят.

5. Можете ли да познаете какви са цветовете на тези сърца?

Ако се вгледате, ще забележите, че фонът е изграден от различни по цвят линии. Върху дясното сърце минават по-светлите линии, а върху лявото - по-тъмните. Затова ви се струва, че едното сърце е розово, а другото тъмнозелено, но истината е, че и двете са сиви.

6. В коя посока се движат вълните?

Струва ви се, че кръгът се движи надясно, а вълните наляво, нали? Ако се фокусирате върху една точка, ще видите как цялото изображение замръзва.

7. Кой от двата надписа е по-тъмен?

Буквите са в еднакви цветове и на двете места, но фонът заблуждава мозъка ни.

8. Виждате ли как тези кръгчета се изкривяват?

Сякаш са живи, нали? Те пулсират и ви увличат в тях, но ако се фокусирате върху една точка, ще видите как спират да се движат.

9. Пулсира ли изображението?

Тази илюзия също разчита на различните шарки и цветове, за да обърка мозъка ви. Отново трябва да се фокусирате върху една точка, за да спрете движението.

10. Вгледайте се в центъра. Изображението става по-ярко или по-бледо?

Отдалечете се от екрана и след това бавно се приближете, докато държите погледа си фокусиран върху центъра. С всяка крачка изображението ще става по-ярко. Интересното е, че някои хора виждат обратното - при тях линиите започват да избледняват.

11. Каква е формата на фигурите?

Въпреки че ви се струват огънати, това всъщност са едни напълно правилни кръгове.

 12. Движи ли се изображението?

Ако следите с поглед листата, ще видите как външният кръг се разширява, а вътрешният се стеснява. Това, разбира се, е само илюзия.

13. Последен тест. Кое от сърчицата е червено?

Горното вдясно или долното вдясно? Не вярвайте на очите си, отговорът е съвсем различен... всичките са червени!