Красотата изисква жертви. Всички сме чували това твърдение и е факт, че обикновено сме готови на много жертви, за да запазим красотата си за по-дълго. Оказва се обаче, че някои наши „добри“ навици се оказват по-скоро вредни, а други „полезни“ съвети само ни губят времето.

Днес решихме да поговорим за някои съвети за красота, които всъщност са напълно безполезни.

Мит №1: Гримът е вреден за кожата

Не самият грим вреди на кожата, а това, че понякога забравяме да го махнем. Кожата има нужда да диша и ако не почистваме лицето си преди лягане, порите ни ще се запушат. Някога е имало доста вредни козметични продукти, но модерния грим нерядко дори може да предпази кожата (ако има слънцезащитен фактор) или да я подхрани (ако е обогатен с витамини, минерали и хидратиращи елементи) – просто трябва да бъде почистван редовно.

Мит №2: Хипоалергичните продукти са подходящи за всеки тип кожа.

На някои продукти за красота ще откриете надписа „Хипоалергичен“, но това не означава, че продуктът в никакъв случай няма да предизвика алергия или че е подходящ за всеки тип кожа. Този надпис показва, че в продукта не се съдържат най-честите причинители на дразнене и алергии, като алкохола например. Но единствената козметична съставка, към която не са документирани алергични реакции, е дестилираната вода, така че винаги четете списъка със съставки, ако имате чувствителна кожа или доказани алергии.

Мит №3: Хидратиращите кремове не предотвратяват появата на бръчки.

Въпреки че някои се съмняват в ефективността на хидратиращите кремове, е доказано, че качествените кремове с витамини и минерали помагат на кожата да остане млада и свежа по-дълго.

Мит №4: Кожата привиква към дадения крем и така му се губи ефектът. Затова от време на време трябва да сменяме крема, който ползваме.

Всъщност преминаването към друг крем може да е дори стресиращо за кожата. Все пак трябва да имате предвид, че някои кремове са по-подходящи за лятото, а други – за зимата.

Мит №5: Кремът трябва да се нанася от долу нагоре.

Много хора са убедени, че ако нанасят крема по някакъв специален начин (например с кръгови движения от долу нагоре), това ще повиши неговата ефективност. За съжаление, кръговите движения няма да сътворят никаква магия. Но масажът на лицето определено е полезен, той обаче се прави по определени правила. Тук може да видите един такъв масаж.

Мит №6: Гимнастиката за лице може да премахне бръчките.

Лицето е единствената част от човешкото тяло, при която мускулите са директно свързани с кожата, но постоянното разтягане на мускулите няма да заглади вече съществуващите бръчки, даже напротив – едно и също движение може да доведе до появата на бръчки. Затова в ъгълчетата на устните имаме бръчки – от многото усмивки!

Мит №7: Слънцето лекува акнето.

Със сигурност слънчевите бани са важни, за да бъдем здрави, но прекомерното излагане на слънце няма да излекува акнето. Всъщност на слънце кожата отделя повече секрет (за да овлажни кожата, изсушена от слънцето), който запушва порите. Освен това слънцето може да доведе и до появата на пигментни петна.

Мит №8:Тенът е здравословен.

Както казахме, редовните слънчеви бани (но не в най-горещите часове на деня) са важни, за да получаваме достатъчно витамин D, но слънчевият загар не е особено здравословен. Всъщност тенът е защитна реакция на организма срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Мит №9: Премахването на бенки е винаги опасно.

Бенките са пигментни петна върху кожата, които могат да имат различен цвят или форма. Повечето бенки са напълно безобидни, но някои могат да се превърнат в меланом под влиянието на външни фактори (като слънцето например), затова е хубаво често да ходите на дерматолог за преглед и да наблюдавате появата на нови бенки. Бенките със странна форма трябва да бъдат премахнати от специалист. Тази медицинска процедура е напълно безопасна.

Мит №10: Полезно е да почистваме кожата с лед, защото ледът затваря порите.

Някои звезди се кълнат, че няма нищо по-освежаващо от това да преминат с кубче лед по кожата на лицето си. Истината обаче е, че ледът няма да затвори порите. Те се разширяват, когато в тях навлезе повече мръсотия, така че за да се затворят порите, трябва старателно да почиствате лицето си. Но не и с лед, ниската температура може и да навреди на кожата, ако е по-чувствителна.

Съветваме ви да не се измъчвате с леда – има по-ефикасни методи за почистване на лицето.

Мит №11: Ако се подстригвате по-често, косата ви ще расте по-бързо.

Косата обикновено расте с една и съща скорост – около 12 мм на месец, независимо дали я подстригвате, или не. Важно е да отбележим, че когато дължината на косата достигне 60-90 см, растежът ѝ наистина се забавя, но подстригването на къса коса със сигурност няма да ускори нейното порастване.

Мит №12: Трябва да си мием зъбите след всяко хранене.

Според скорошните проучвания няма нужда да се престаравате в това отношение, защото миенето на зъбите точно след хранене е не само ненужно, но и вредно. Благодарение на четкането киселината от храната може по-лесно да навлезе в емайла и да го разруши. Така че не си мийте зъбите поне 30 минути след хранене.

Мит №13: Лакът за нокти е вреден, защото не позволява на нокътя да диша.

Ноктите са съставени от мъртви клетки, които нямат нужда от това да „дишат“. Те си набавят всички важни хранителни съставки от капилярите под кутикулата.