Когато става въпрос за семейство това, което не знаеш, наистина може да те нарани. Дали от срам, липса на интерес или желание да поддържат романтичната мистерия, много двойки не си задават трудните въпроси, които биха улеснили изграждането на основа за стабилен семеен живот.

Освен че търсим някой, с когото можем да отгледаме деца и да изградим сигурен съвместен живот, очакваме от любимите си да бъдат също така наши най-добри приятели и хора, с които можем да споделяме всичко. Тези създадени от Холивуд очаквания в стил романтична комедия понякога могат да се окажат твърде нереалистични.

Със сигурност има много въпроси, които двойките биха могли да си зададат един на друг в началния стадий на връзката. Истината е, че ако не изгладиш даден проблем с партньора си преди брака, рано или късно ще ти се наложи да го направиш след това. Пазенето на тайни с години може да се окаже прекалено сложна задача, а потайността преди брака вероятно ще предизвика разочарования впоследствие.

Въпросите, които ще ви накараме да си зададете са интимни, а някои от тях и на пръв поглед странни и целят да предизвикат искрен диалог с партньора, с който да се разкриете един на друг преди да се окаже твърде късно.

1. Как твоите родители реагираха при семейни конфликти – с мятане на чинии, спокойни дискусии или студено мълчание?

Успехът на една връзка се базира на подхода към справяне с различията. Всички формираме характерите си в собствената си семейна среда, която оформя голяма част от възгледите ни за отношенията. Отговорът на този въпрос ще ти даде идея дали партньорът ти е склонен да имитира или избягва моделите за разрешаване на конфликти, характерни за неговото семейство, както и каква е представата му за успешното им преодоляване.

2. Ще имаме ли деца и ако да, ще сменяш ли памперси?

По отношение на въпроса за децата, важно е да кажеш не просто това, което смяташ, че партньорът ти иска да чуе. Преди сватбата е важно да обсъдите дали искате деца. Колко деца искате? На какъв етап бихте искали да ги имате? Как си представяте своите роли като родители? Разговорите относно методи за контрол на бременността са не по-малко важни.

3. Опитът с предишни връзки ще ни бъде във вреда или от полза?

Според някои мнения, наличието на голям брой предишни връзки увеличава риска от развод и е предпоставка за проблеми в брака. Човекът, който има повече опит с раздели и сериозни връзки, вероятно сравнява настоящия си партньор с бившите, и не е склонен на прекалено много компромиси. Обикновено сме колебливи, когато говорим за миналото си, от страх да не предизвикаме ревност у партньора или желание да ни съди за минали постъпки. Важно е да провеждаме тези разговори в интимна обстановка и с продуктивна цел – да приемем факта, че другият човек във връзката е имал различен живот преди нея.

4. Колко важна е религията? Дали и как ще отбелязваме религиозни празници?

Ако двама души изповядват различни религии, дали всеки от тях ще се съобразява само със собствените си религиозни традиции? Съпрузите обикновено стават особено чувствителни към този въпрос след появата на децата. Затова ако решите да имате деца, хубаво е да обсъдите дали и в какви религиозни традиции бихте искали да ги възпитавате. 

5. Моят кредит и твой ли е? Ще искаш ли да ми помогнеш финансово?

Важно е да знаеш какво мисли партньорът ти за финансовата независимост и как очаква да делите финансите си. Добре е да сте наясно с дълговете си. Ако има сериозно несъответствие между доходите ви, бихте могли да планирате общия си бюджет на база пропорционално разпределение. Много двойки не обсъждат разпределянето на финансите и именно това една от основните теми, по която възникват противоречия впоследствие. Не допускайте тази грешка.  

6. Колко най-много би похарчил за кола, диван, обувки?

Двойките трябва да се уверят, че са на сходно мнение по отношение на финансовата отговорност или безразсъдство. Въпросът може да бъде формулиран и така: „За какво си склонен да похарчиш безразсъдна сума пари?“.

7. Можеш ли да приемеш това, че ще правя някои неща без теб?

Встъпвайки в брак, много хора се надяват да запазят своята независимост в определени сфери, и същевременно да градят партньорство с любимия си. Това може да означава, че не желаят да споделят хобитата или приятелите си, което е предпоставка за възникване на напрежение и чувство на отхвърленост. Двойките също биха могли да имат различни представи по отношение на личното пространство. За разясняване на този въпрос можеш да попиташ партньора си кога най-много се нуждае да бъде сам.

8. Харесваме ли родителите си?

Ако имате силна връзка с партньора, неразбирателствата с родителите подлежат на контрол. Ако обаче партньорът не желае да обсъжда въпроса, това би могло да влияе негативно върху дългосрочното здраве на връзката. Освен това обсъждането на силните и слаби страни на родителите ви може да ви подскаже потенциални линии на сближаване или отдалечаване помежду ви. 

9. Колко важен е сексът?

Днешните двойки очакват партньорът да ги вълнуа сексуално в дългосрочен план, което е новост в сравнение с очакванията към партньорите в миналото. Здравословната връзка би трябвало да включва разговори за това какво харесвате в секса и колко често очаквате да го правите. Ако партньорите очакват да изпитат различни усещания чрез секса – удоволствие, чувство за подмладяване – необходимо е и двамата да са наясно с нуждите си, за да постигнат взаимно удовлетворение. 

10. Доколко си позволяваме да флиртуваме с други хора? Харесваме ли да гледаме порно?

От особено значение е двойките да обсъждат мнението си относно флиртовете с други хора, порнографията и сексуалните си потребности. Важно е съгласие по тези теми да бъде постигнато на ранен етап от връзката и двамата партньори да се чувстват комфортно в разговорите по въпроса. Добре е темата за секса да се обсъжда с лекотата на ежедневен разговор и това да се случва често, за да бъдете наясно един с друг и да се избегне появата на напрежение помежду ви. Директно попитайте партньора си и за отношението му към порното – двойките обикновено се притесняват от тази тема на ранен етап от връзката, но тя също може да се окаже източник на напрежение по-нататък.    

11. Разпознаваш ли всички начини, по които ти казвам „Обичам те“?

Едно от ключовите условия за успех в брака е това да намерите различни форми за изразяване на любовта ви един към друг. Чрез признание, прекарано време заедно, подаръци, жестове или физически контакт. Всяка двойка трябва да работи за подхранването на връзката по свой уникален и удовлетворяващ двете страни начин.

12. Какво харесваш в мен?

Представяш ли си, че трудностите могат да се окажат по-силни от обожанието ти към мен? Ако да, какво ще направиш? Двойките рядко биха си задали втория въпрос, а той е особено важен. В идеалния случай бракът е отдаване до живот и не е достатъчно просто да сте на една вълна, както много партньори описват връзките си. Бракът следва да бъде отдаване, по-дълбоко от първоначалната идея за сходство в характерите.

13. Как си представяш връзката ни след 10 години?

Пазейки отговора на този въпрос в съзнанието си, това може да ви помогне в преодоляването на назрял конфликт помежду ви. На фона на дребните ежедневни противоречия е добре да си припомняте, че имате дългосрочни съвместни цели. Този въпрос е също възможност да разберем дали партньорът ни допуска вероятността за развод, в случай, че връзката преминава през по-големи трудности, или очаква независимо от тях бракът да бъде за цял живот.