Бутан е една невероятна държава. До 1974 година влизането в нея беше забранено и това я превърна в изключително любопитно място. И тя наистина е такава. Тук не съществува "био" храна, защото това е нормалната за тях храна. Няма бездомни хора, а животните са на невероятна почит. 

Представяме ви 14 факта за Бутан, които превръщат държавата в истинско кралство от приказка:

Липса на интернет и телевизия

Правителството в Бутан забранява телевизията и интернет през 1999 година. В един момент се налага отново да дадат на населението достъп до тях, но те са последната държава, в която гледането на телевизия се превръща в ежедневно забавление.

Министерство на щастието

За да се грижи за всеки жител, през 2008 година в страната бе създадена Комисия за всеобщо национално щастие. Дори във въпросника за преброяване на населението има специална колона, в която трябва да се посочи колко хубав е животът.

Освен това, те имат Министерство на щастието. Като цяло концепцията за щастие е начело на вътрешната политика на Бутан.

Без бездомни

В Бутан няма хора, които живеят на улицата. Ако човек загуби дома си, той просто трябва да се обърне към краля - именно той разпределя земята, върху която се построи и се занимава със земеделието.

Безплатни лекарства

Всеки жител на страната има право на безплатна медицинска помощ. Пациентът има право да избира между модерна и традиционна медицина.

Национално облекло

Бутанците носят традиционни дрехи. За мъжете това са ризи с дължина до коляното, а жените носят рокли до земята. Освен това статутът и социалната принадлежност на човек се определя по цвета на шалчето, което е преметнато през лявото рамо. Обикновените граждани носят бели шалове, а благородниците и монасите - жълти.

Без пушене

Кралят на Бутан приема закон, забраняващ отглеждането, събирането и разпространението на тютюн в цялата страна.

Дори туристите, които успяват да получат всички документи за посещение на Бутан, трябва да платят голяма такса за внос на цигари.

Уважение към животните и природата

Страната е много загрижена за околната среда и растителния свят. Особено внимание се обръща на засаждането на дървета. През 2015 година в Бутан беше поставен световен рекорд, когато само за час жителите засадиха 50 000 дървета.

Специфика на кухнята

По-голямата част от бутанците са будисти и тъй като тази религия учи на уважение към целия животински свят, вегетарианството е широко разпространено. Основата на всички ястия е оризът. Тук се отглежда червен ориз, който е много твърд и има специфичен вкус.

Труден достъп

Макар кралят да отвори границите за туристите, не позволява да идват хаотично. Можете да се стигне до Бутан само като част от туристическа група. Всички документи и визи се обработват от единствената компания, определена от държавата. За да се получи разрешение за влизане, трябва да се заплатят всички разходи (полет, хотел, такси и комисионни, услуги на туроператор и екскурзовод, виза и застраховка).

Пътуването из страната е възможно само при трансфери, осигурени от туроператора и придружени от водачи. 

Традицията за наследяване на имущество

Жените в Бутан са почитани и уважавани. Едно от най-ярките доказателства за това е темата за наследството. Цялото имущество тук преминава не при сина, а при най-голямата дъщеря. 

Екологията е най-важна

Сега целият свят е обсебен от продукти, обозначени с "био" стикери. Бутан няма проблем с това. Вносът на химически торове е строго забранен, както и тяхното използване. Затова всички продукти, отглеждани в страната, са естествени.

Сватбени традиции

Жителите на Бутан не могат да се женят за чужденци. Кралят полага много усилия, за да поддържа идентичността на народа си.

По време на церемонията, която се провежда от монаси, се четат мантри. Смята се, че това позволява на младоженците да станат духовно обединени. 

Хармония по пътищата

В столицата на Бутан няма светофари, но това не е проблем и не пречи на обществения ред. А табелите са рисувани и подписани на ръка.

Красиви домове

Бутанците обичат да изрисуват домовете си. Това са предимно изображения на птици и животни, както и различни орнаменти.