Нека всички романтични души да четат! Най-хубавите цитати са тези за двама души, които се влюбват истински и лудо, особено когато са от любимата ти книга. Следващите 14 цитата за сродните души, ще те вдъхновят да прегърнеш силно любимия човек.

„По някакъв необясним начин той се чувстваше привлечен от нея, сякаш вече я познаваше, може би са били близки приятели, сродни души дори, в някой предишен живот. Нейното присъствие успокояваше мислите му, спасявайки го от превратностите на собствения му ум. За него тя притежаваше дух, толкова познат и близък до неговия. Може би беше заради лицето ѝ или очите ѝ. Тя изглеждаше сякаш знаеше... какво точно, той не беше сигурен. Тя сякаш разбираше или беше способна да го разбере.”
- Табита Сузума, Hurt

„От каквото и да са направени душите ни, неговата и моята са еднакви”.
- Емили Бронте, „Брулени хълмове” 

„Лежейки заедно, тя ми показа душата си, аз ѝ показах моята и се оказа, че са еднакви. Както можете да си представите моята беше очукана, надраскана, потъмняла като древен метал. Тя я излъска. Вече не мога да отричам, че съм срещнал сродната си душа, както не мога да отричам, че тя държи душата ми в ръцете си.”
- Карол Оутс, Something Wicked

„Сродните души не са тези, които те правят най-щастлива, не. Те са тези, които те карат да чувстваш. Да усещаш парещи чувства, белези и звезди. Стари угризения, очарование или красота. Напрежение и сенки, и тревога, и копнеж. Сладост и лудост, и живот като сън. Те те тласкат към пропастта и в същото време имат вкус на надежда.”
- Виктория Ериксън

„Сродната душа не се намира. Сродната душа се разпознава.”
- Вироника Тугалева, The Love Mindset

„Не просто го обичах... имах нужда от него. Но не по някакъв отчаян начин от типа „ти ме допълваш”. Не, Винсент не ме правеше цяла. Той ме подобряваше. Нещо в него, нещо, което не разбирах, усилваше добрите ми страни и заглушаваше лошите. Той беше катализаторът за душата ми. Нямах нужда от него, за да съществувам... имах нужна от него, за да бъда по-добра.”
- Анджела Блаунт, Once Upon an Ever After

Какво позволява на един мъж и една жена да разберат, че от всички мъже и жени на света, те принадлежат един на друг? Дали е въпрос на късмет да се срещнат? Просто да живеят по едно и също време? Дали е нещо тривиално като линията на врата, формата на брадичката, погледът, говорът? Или е нещо по-дълбоко и странно, нещо отвъд срещата им, отвъд късмета и съдбата? Дали има други, в други времена на този свят, които е трябвало да ни обичат? Дали няма една единствена сродна душа сред всичките безброй много поколения от хора, живели от началото до края на света, които трябва да ни обичат или просто да умрат? И кого трябва да обичаме ние, кого трябва да търсим цял живот, стремглаво, носталгично и жадно, докато сме живи?”
- Робърт Нейтън, Portrait of Jennie

„Влюбването е истинско, но преди клатех глава всеки път щом някой споменеше сродните души – горките заблудени хорица, копнеещи за свръхестествен идеал, който не е предопределен за смъртни, но звучи добре сред страниците на поетичните книги. Но тогава го срещнах и всичко се промени. Аз, циничката, се превърнах в пламенна защитничка на тази теория.”
- Е.A. Букианери, Brushstrokes of a Gadfly

„Проблемът е, че ти не разбираш какво означава тази дума. Хората мислят, че сродна душа е онзи, който идеално ти пасва и всички искат това. Но истинската сродна душа е огледало — такъв човек ти показва всичко, което те задържа, насочва към теб собственото ти внимание, за да можеш да промениш живота си. Истински сродната душа е може би най-важният човек, който някога ще срещнеш, защото събаря стените ти и те шамаросва, за да се събудиш. Но да живееш със сродна душа завинаги? Не. Твърде болезнено е. Сродните души идват в живота само за да ти разкрият нов пласт от теб самата, а после си тръгват.”
- Елизабет Гилбърт, „Яж, моли се и обичай”

„Бяхме достигнали онзи етап, който всички сродни души достигат - разговаряхме с непълни фрази и незавършени изречения, нашите свързани умове сами попълваха празнините с липсващите думи.”
- A.Дж. Комптън, The Counting-Downers

„Каква е разликата?”, попитах го аз. „Между любовта на живота ти и сродната ти душа?”
„Едното е избор, другото – не.”
- Тарин Фишър, Mud Vein

„Не ме интересува, каза Сет. Бих го направил. Бих продал душата си за теб. Ти и аз... вече ти казах. Нещо винаги ще ни държи близо един до друго, дори и да не сме заедно.”
- Ришел Мийд, Succubus Heat

„Мисля, че и двамата сме били една и съща звезда при зараждането на Вселената и когато тази звезда е експлоадирала, ние сме били разделени. Атомите ни са образували две различни тела, но с времето атомите са открили начин да се намерят отново.”  
- Микаела Руис

„Изведнъж всичко доби смисъл. Само два пъти в живота беше усещал това необяснимо, почти мистично, привличане към жена. Помисли си, че е невероятно, че беше открил две такива жени, въпреки че сърцето му винаги е смятало, че на този свят съществува само една-единствена идеална жена за него.

И сърцето му беше право. Съществуваше само една.”
- Джулия Куин, An Offer From a Gentleman