Не знаем за теб, но ние обожаваме да намираме нови предназначения на старите вещи. Хубаво е от време на време да почистваме дома си и да съживим някои от предметите за нов живот. Ето защо ти предлагаме 15 идеи за „рециклиране“ на стари вещи, както и няколко гениални трикове.

1. Използвай ластици за закачалките

Всички мразим онези моменти, в които някоя блуза не иска да си стои на мястото, а постоянно пада от закачалката. Е, стига толкова, в зависимост от дрехата, можеш да използваш ластици, за да я спреш. Ще ти трябват по-големи, ако е по-капризна. Друг интересен трик със закачалки е използването на щипки за пране при окачането на полите. За да не ги намачкаш и да стоят мирно, просто ги защипи за закачалката.

2. От гевгир в саксия

Цветно, стилно и евтино. Купи си спрей боя, оцвети стария гевгир, окачи го с помощта на здрави въженца или метални вериги и готово – вече имаш нови свежи саксии.

3. Кутия за фиби

Сложи край на летящите кичури с тази кутийка за фиби. За целта ти трябва малка кутийка като тази на Tic-tac и цветно шарено тиксо.

4. Организирай дънките си с кукички за баня

Тези кукички могат да имат и друго предназначение, освен да държат завесата ти в банята. Те са идеални за закачане на дънки или чанти.

5. Стъклените буркани за градината ти

„Рециклирай“ старите стъклени буркани и ги превърни в саксии за подправките ти. Евтино и стилно решение.

6. Старата кутия за очила в комплект за шиене

Предполагаме, че повечето от нас имаме кутия от бисквити, пълна с шевни принадлежности, но тя не може постоянно да е с нас. Затова можеш да превърнеш старата кутия за очила в удобен комплект за шиене, който да те придружи на следващата ти почивка (все пак копчетата се късат по всяко време). За целта ще ти трябва плат по избор, лепило за плат и малко сръчност.

7. Стъклените буркани във фенери

Можеш да създадеш вълшебно настроение в двора си или на терасата с тези светещи буркани. Ще ти трябват панделки, с които да ги вържеш, малко бяла органза за пълнеж и чаени свещи на батерии.

8. Колектор за прах

Ако трябва да пробиеш дупка в стената, сложи край на праха, който се изсипва по пода. Просто го събери с прегънато листче, залепено с тиксо.

9. Старата риза в калъфка

Превърни старата риза в нова и стилна калъфка. За целта ще трябва да впрегнеш шивашките си умения

10. Тебешир срещу влага

Увий две парчета тебешир в марля и ги сложи при сребърните прибори. По този начин ще ги предпазиш от потъмняване.

11. Поставка за обици

Внимателно махни стъклото от рамка за снимки и окачи няколко реда тел или канап. Сложи висящите обици на новата им стилна поставка.

12. Стари плочи в купички

Не изхвърляй старите и повредени плочи, вместо това можеш да ги превърнеш в стилни и уникални кухненски аксесоари. За целта ти трябва стара плоча, две тенджери или стъклени купи, които издържат на висока температура и хартия за печене. Тенджерите или купите трябва да са малко по-големи от купата, която искаш да получиш, защото те ще ти послужат за оформянето на плочата. Първо трябва да загрееш фурната на 80 градуса, след това сложи тенджерата във фурната с отвора надолу, върху нея сложи хартията за печене и отгоре постави плочата. Изчакай я около 10 минути, докато омекне. След това я извади с ръкавици и я постави в купата, чиято форма искаш да добие. Плочата трябва да се огъва лесно, но много бързо се втвърдява отново, в такива моменти можеш да я сложиш пак във фурната, за да омекне.

13. Защити дръжките от боя

Ако ще боядисваш дома си, първо се увери, че си облепила бравите на вратите с фолио, защото иначе стават петна.

14. При работа в градината – използвай пликове

Ако не искаш да изцапаш панталоните си прекалено много, а пък обичаш да се отдадеш напълно на градинарството – увий пликчета около коленете си.

15. Незалепващ сняг

Напръскай лопатата със спрей за готвене, преди да почистиш снега пред дома ти. Много полезен трик за следващите няколко месеца.