Почти всяко кътче на прекрасната ни планета е вече изследвано, но има места, които никога няма да посетим, колкото и да ни се иска.

1. Бохемският клуб, САЩ

Това място се простира върху 11 квадратни километра в Сан Франциско и принадлежи на частен мъжки клуб. От 1899 г. само най-уважаваните хора на планетата са допуснати до мястото всяка година през месец юли.

Американските президенти, други важни политически клечки, бизнесмени, предприемачи, творци и учени се допускат в клуба. Дейностите в него са пазени в пълна тайна, а предположения има колкото искате. Според някои Бохемският клуб управлява света. Едва ли скоро тайната му ще бъде разкрита, защото журналисти не се допускат до мястото.

2.  HAARP, САЩ

HAARP, или позната още като Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние, е мрежа от антени, поставена в Аляска през 1992 г. Намира се в необитаема долина с размери от 13 хектара. Според любителите на конспиративните теории HAARP е виновна за промените в климата, тя може да изключва сателити, да контролира човешкия ум, да предизвиква земетресения, урагани, наводнения и дори епидемии от различни болести.

3. Межгорие, Русия

Межгорие е затворен град в Русия и според официални данни е разположен в Република Башкортостан. Според конспиративните теории в момента там се строи подземен град. За разлика от други затворени градове, в Межгорие няма институти, военни бази, атомно оръжие и т.н. Още не се знае причината за затварянето на града и каква дейност се развива там.

4. Някои от крепостите в Кронщат, Русия

Кронщат е крепостен град в Русия, построен по поръчка на Петър Велики. Всяка година градът привлича множество туристи заради своите стари крепостни стени. Всяка крепост има своята богата история. Днес можете да посетите града, който служи и за пристанище, но много от крепостите са затворени, защото не са безопасни.

5. Света гора, Гърция

Величествената планина, още позната като Атон, е дом на 20 православни манастира, но достъпът на посетители е ограничен. Посещението на жени в Света гора е забранено с императорски хрисовул през 1060 година. Дори и животни от женски пол не могат да се донасят в монашеската република, изключение се прави за котките и за кокошки, които снасят яйцата, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони. Нарушаването на правилото се наказва с една година затвор.

6. Килерът, където се пази рецептата за „Кока-кола“, САЩ

Според слуховете само двама души в света знаят тайната на легендарната напитка и те винаги пътуват в два различни самолета, ако случайно стане нещо с единия. Рецептата се пази в тайна в централата на компанията в Джорджия и обикновените простосмъртни нямаме достъп до нея.

7. Пустинята Данакил, Етиопия

Войната на границите на Етиопия никога не спира и затова туристите не посещават това уникално място. Според учените това е бил домът на прародителя на хората (великите човекоподобни маймуни, за които се предполага, че са наши предшественици). Тук е открит и скелетът на женския австралопитек Люси.

8. Медог, Китай

Районът Медог се намира в Тибетската автономна област в Китай (или накратко - Тибет) и е свещена земя за будистите. Към това място не водят никакви асфалтирани и широки пътища. Онези, които искат да се докоснат до хилядолетната мъдрост на будистките монаси, трябва да преминат пеша през опасни планински пътеки и да прекосят една пропаст по клатещ се 200-метров мост. Звучи ни като филм за Индиана Джоунс.

9. Оймякон, Русия

Не че не можете да отидете в това селце, просто няма да ви се иска. Негостоприемната природа държи настрана всички туристи. Оймякон е най-студеното необитавано място на Земята. Та кой би искал да живее на температура от -68°C? Ние със сигурност не изгаряме от желание.

10. Резерватът на племето джавари, Бразилия

На границата между Бразилия и Перу изследователите са открили племена, които са напълно откъснати от цивилизацията и живеят в хармония с природата. Предполага се, че хората, живеещи там, са наследници на роби. Наброяват около 2000-3000 души, разделени в няколко десетки племена. Те избягват контакт с външния свят. Властите са забранили достъпа до областта за външни посетители, така че племената могат да живеят спокойно.

Въпреки че племената живеят далеч от цивилизация, те неведнъж са помагали на властите при намирането на паднали самолети в областта.

11. Питкерн, Британска задморска територия

50-те души, които живеят на този остров, са почти напълно изолирани от света. Самият остров Питкерн е открит на 2 юли 1767 г. от англичанина Филип Картрет, но след това е забравен. Островът бил наречен на моряка, който пръв го забелязва в далечината. Питкерн е най-малкото по население владение в света и е свързано с познатото на всички наименование на кокосовия сладкиш „Баунти“. Всъщност така се е наричал корабът, който през 1790 г. е довел първите заселници на остров Питкерн. Но това посещение не е било нито планирано, нито доброволно. Просто екипажът на „Баунти“ бил съставен от хора, които са търсили място да се скрият от дългата ръка на английското правосъдие, понеже по тогавашните закони са подлежали на най-тежко наказание. Тези престъпници толкова харесали острова, че изгорили кораба си. Днес от време на време някой кораб от Нова Зеландия идва да навести жителите на Питкерн.

12. Метрото в Синсинати, САЩ

Метрото в Синсинати е най-голямата мрежа от изоставени тунели и гари в САЩ. То е построено през XX век, но проектът е замразен заради нарастващите разходи. Накрая метрото просто е изоставено. По време на строежа му тунел се срутва и ранява смъртоносно няколко работника. Въпреки че телата им са извадени и погребани, местните легенди твърдят, че призраците им още обикалят тунелите.

Всъщност, ако много искате, можете да посетите мястото, но само през месец май.

13. Мека и Медина, ако не сте мюсюлмани

На това красиво и свещено място се допускат само мюсюлмани, за всички останали достъпът е строго забранен.

14. Каракорумското шосе край езерото Атабад

Каракорумското шосе свързва Пакистан и Китай. По своето протежение шосето пресича културни и ландшафтно различни области на планините Памир, Каракорум, Хималаи и Хиндукуш. Пътят минава покрай няколко от 8-хилядните върхове на Хималаите, между които е и Нанга Парбат. При граничния за Китай и Пакистан проход Хунджераб шосето достига най-високата си точка от 4693 метра надморска височина, което го прави най-високо разположения павиран международен път в света.

През 2010 г. част от пътя в Пакистан се срутва заради масивно свлачище. Пораженията са огромни, а в района се образува езерото Атабад. Пътят е затворен с години, а властите не са сигурни кога езерото ще пресъхне. Това така и не става, затова през 2015 г. започват да се строят обходни маршрути.

15. Змийският остров, Бразилия

Змийският остров се намира край бреговете на Бразилия. Този невероятен остров вероятно е едно от най-опасните места на света, а причината за това е проста – островът е дом на една от най-отровните змии – златната змия (отровен ботропс). Според изследователите на всеки квадратен метър живеят по 5 змии и ако отидете на острова, е възможно много бързо да намерите смъртта си. Затова бразилското правителство забранява на цивилни да стъпват на острова. Единствените гости на змиите са учените, които идват от време на време.

Ако пък искате да посетите някоя достъпно място, разгледайте най-изгодните оферти за почивка тук.