Голяма част от живота ни прекарваме в кухнята, затова обичаме всички трикове, които улесняват готвенето и запазват храната свежа за по-дълго. Днес ви представяме някои от тези хитринки. Надяваме се да са ви полезни!

1. Съхранете яйцата за по-дълго

Яйцата ще издържат по-дълго време, ако ги намажете с растителна мазнина, преди да ги сложите в хладилника.

2. Как да съхраните лимона след използването му

Понякога искаме да сложим само няколко капки лимонов сок и за целта разполовяваме цял лимон, изстискваме няколко капки и го слагаме в хладилника, казвайки си, че по-късно ще го използваме за нещо, но в повечето пъти лимонът просто изсъхва на рафта. Ако искате да използвате само няколко капки лимон, пробийте го с клечка за зъби, стиснете го и след това сложете тиксо върху дупката. По този начин лимонът ще издържи по-дълго и няма да изсъхне.

3. Как да направите чипса отново хрупкав

Ако отвореният пакет чипс е стоял на влажно място, най-вероятно вече не е хрупкав. Не бързайте да го изхвърляте.

Изсипете чипса в една голяма салфетка и отгоре сложете още една. След това го сложете в микровълновата за 30 секунди и готово! Чипсът отново е хрупкав, а салфетките са попили излишната влага.

4. Как да направите яйцата в ринг

Не е нужно да използвате специално купен за целта ринг. Можете да използвате и кръгчета от лук или чушка. Тъкмо така стават още по-вкусни.

5. За да не се търкалят бутилките в хладилника

Използвайте клипсове, за да ги застопорите.

6. Как доматът да си остане в сандвича

При захапване обикновено доматите и краставиците бързат да изпаднат от сандвича ни, което е доста неприятно. Затова ви предлагаме следващия път да ги увиете в шунката или марулята по този начин.

7. За рибата на грил

Ако ще печете крехка риба на скарата, първо ѝ направете килим от лимони. По този начин рибата няма да залепне за решетката и ще има приятен лимонен аромат.

8. Как да направите фолиото по-послушно

Обикновено найлоновото фолио се нагъва, лепи се навсякъде, къса се и, като цяло, страшно ни изнервя. Ако искате да го направите по-послушно, сложете го в хладилника.

9. Как да съхранявате подправки

Ако тръгвате на път, можете да сложите солта и другите важни подправки в кутийки за тик-так.

10. Замразете бекона

Ако сте купили твърде много бекон, по-добре да го замразете, за да не се развали. Нагънете хартия за печене като акордеон и между отделните гънки сложете по едно парче бекон. По този начин парчетата няма да залепнат едно за друго.

11. Как да запазите зеленолистните растения свежи и зелени

Измийте ги, подсушете ги добре и ги сложете в найлонов плик. Напълнете го с въздух и здраво го завържете. По този начин зеленолистните зеленчуци ще останат свежи и зелени за малко по-дълго.

12. Как да наточите ножа без точило

Ако нямате точило за точене на ножове, можете да използвате и обикновен керамичен съд. Разбира се, ако ножът е скъп и от високо качество, най-добре си купете точило.

13. Как да застопорите дъската за рязане

Ако дъската постоянно се плъзга, отдолу сложете мокра салфетка.

14. Как да топлите храната в микровълновата

Ако искате храната ви да се стопли равномерно, разпределете я под формата на кръг с дупка в средата.

15. Тайната на дъската за рязане

Дупката при някои дъски за рязане не е само за закачане или хващане, всъщност през дупката можете да изсипете нарязаните продукти.