Всички обичаме да готвим и да декорираме храната си сякаш сме професионални шефове. Но невинаги ни се получава, независимо колко се стараем.
За да ви помогнем да постигате по-добри резултати в кухнята, събрахме 15 лесни кулинарни трика:
- Не само овесените ядки са перфектни за здравословна и лесна закуска. Ако сложите шепа елда и две чаши с вода в купичка за една нощ, ще имате чудесна готова закуска. Добавете мляко, плодове или ядки и сервирайте с настроение.
- Лесно е да направите винен оцет у дома. Достатъчно е да изсипете остатъците от вино в буркан, да го стегнете с марля и да го оставите за около месец на стайна температура.
- Ако искате да си направите олио с пресни билки, накиснете ги в оцет за няколко часа, преди да ги поставите в бутилката. По този начин бактериите няма да останат върху тях и няма да изгният с времето.
- За пухкав чийзкейк просто трябва да прекарате изварата през фино сито. Ако искате да преминете на ново ниво - заменете пшеничното брашно с оризово, така чийзкейкът ще запази формата си по-добре.
- Не трябва да започвате да готвите месото в студена вода. Факт е, че тогава животинския протеин изплува на повърхността, но здравословен бульон се получава, когато месото се постави във вода при температура около 60°.
- Не само крекерите са подходящи за паниране на месо, но и овесените и царевичните ядки, както и чипса. Те трябва да бъдат намачкани, но не да се превръщат в прах.
- Ако панирате риба или месо, оставете нарязаните парчета да поседят в панировката, за да може тя да полепне по-стабилно по тях.
- Сочните и диетични пилешки котлети се получават, ако замените част от каймата с извара.
- За да съберете по-лесно цитрусовата коричка от рендето, сложете върху него филио и едва тогава започнете да стържете. Когато приключите, просто махнете фолиото и съберете коричките.
- Фолиото помага да съхранявате храна, но понякога се набръчква и залепва за ръцете ви. Достатъчно е да държите рулото в хладилник, за да не ви притеснява този проблем.
- Ако трябва да измерите лепкави храни като мед, сироп, фъстъчено масло - поръсете кантара с малко растително олио. Така измерването ще премине по-бързо и чисто.
- Когато овкусявате ястие, не използвайте лъжичка, а пръстите си. Държенето на ръката ви високо над ястието не е за забавление, а за да не попаднат подправките на едно място.
Идеалните яйца по панагюрски се получават, когато яйцето се счупи в малка цедка. Това позволява на най-тънката част от протеина да се отцеди.
При праза не само бялата част е годна за консумация, но и зелената. Тя върви с бъркани яйца и гювечи, пайове, салати и може да замести зеления лук.
Често самото сервиране на домашното ястие може да го превърне в хит. Най-лесният начин е да сервирате в широки едноцветни чинии, като не слагате храна с връх и не я разстилате по цялата повърхност, а подредите ястието равномерно в центъра и поставите малка украса.