Тенденциите в родителските грижи изглежда напомнят на модните - идват и си отиват. Родителите обаче, винаги е трябвало да бъдат внимателни към малкото същество. Затова днес ще разберем кои родителски тенденции са издържали теста на времето, тъй като, нека си признаем понякога отнема доста време, за да разберем колко ценна всъщност е дадена практика, а щом това се случи отново започваме да я прилагаме. Ето за какво говорим...

Без памперси

Средната възраст, на която в САЩ учат децата да не използват памперси е три години. Повече от половината от бебетата в останалата част на света са на 12 месеца, когато това се случва. Важно е да се опитваш да разбереш сигналите, които бебчето ти изпраща. Много родители започват да правят това веднага щом то се роди. Общувай с него и ще постигнеш страхотни резултати, но бъди наясно, че е нужно време, затова бъде търпелива.

Промяна в храненето

Бебешките пюрета могат да бъдат открити почти във всички магазини за хранителни стоки. Разбира се, многообразието от храни за най-малките е страхотна идея, особено когато е дошло време бебчето да се захрани. Можеш обаче да му намачкаш зеленчуци и у дома. Знаем, че този период е много важен и е добре детето ти да се храни здравословно.

Раждане без медицинска помощ

Жените днес имат избор как да родят, а в миналото раждането без медицинска помощ се е практикувало с години. Нерядко обаче се е стигало и до смъртни случаи. Ако си чела Наръчник за раждане на Ина Мей Гжаскин знаеш, че жените в страните от третия свят са прекъсвали земеделската си работа и са раждали навън, след което са се връщали към ежедневната си дейност. Днес ни е трудно да си представим подобни ситуации, тъй като бъдещите майки раждат във все по-луксозни болници, където са обгрижвани като принцеси... Но ето, че можело.

Остави детето да играе както иска

Всяко поколение е различно, защото светът около него е различен. Това означава, че определени роли, които хората играят, бавно се превръщат в начин на живот или дори в система от вярвания. Родителството е идеалният пример за това. Преди години хората са имали повече деца от сега и все пак не са спирали работата си просто защото имат бебе. Майките са давали кукла или дървена лъжица на децата, за да играят в другата част на стаята. Днес е малко по-различно - много майки са толкова отдадени на децата си, че са готови да отговорят на всичките им нужди, а това е целодневна задача. Така, идеята да научим децата как да играят сами е възродена, а според нас всяка самостоятелност е повече от полезна.

Спането заедно

И до днес на повечето родители не им харесва идеята децата им да спят в същата стая. Според тях така те не успяват да се научат да се утешават сами и да са самостоятелни, но тази тенденция се завръща. Въпросът е обаче, дали това е приемливо... Според проекта The Natural Child едва 16% от американците признават, че го правят, докато процентът при японците е цели 60%. Оказва се, че това носи ползи както за родителите, така и за децата, които спят повече, ако го правят в една и съща стая. Този ритуал също така помага на кърмещите майки да имат необходимото количество мляко. А най-голяма полза е, че спането заедно намалява Синдрома на впезапната детска смърт с 50%. 

Остави детето си да се успокои само

Друга завръщаща се тенденция, засягаща съня, е вид „обучение” за него и проповядва да оставиш бебето си да поплаче само, докато не се успокои. Това не означава, че майките не се грижат за бебчетата си. Животът преди няколко години не е бил автоматизиран както днес. Така че майките невинаги са имали време да приспят или да помилват бебето си преди да заспи. Майките днес също нямат много време, но все пак го правят. Оказва се, това действие развива чувството за самостоятелност у мъничетата.

Да кърмиш повече от едно дете

Обикновено това се отнася за кърменето на две деца, които са на различна възраст. Дълго време децата са били кърмени до навършване на 3 години, понякога дори и по-дълго. Днес се забелязва, че и тази тенденция се завръща. Наскоро популярно лайфстайл издание публикува страхотна статия за „тандемното кърмене” с истински истории. Ето откъс от материала: „Това кърмене е удивително, но и не толкова. Възможно е да се промени през деня, понякога дори за час. Има моменти, когато искам да кърмя само едното дете или и двете изобщо да не ме докосват, но знам, че и двамата имат нужда от мен. Понякога е емоционално, психически и физически трудно, но съм благодарна за това, че мога да им осигуря едновременно комфорт и страхотната връзка, която имаме помежду си.” 

Многофункционални родители

Смарт телефоните често са обвинявани, че правят живота ни дори още по-стресиращ. Е, това всъщност може да е вярно. Някои обвинения стигат и по-далеч, като твърдят, че телефоните ни правят лоши родители, защото постоянно сме заети с тях. Разсеяността на родителите обаче не започва със смартфоните, а със задачата да оцелеят в света, в който са живели дори преди векове.

Разменяне на дрехите

Износването на дрехите от по-малките братя и сестри е нещо нормално, евтино и лесно. Светът се променя и хората се интересуват от рециклиране. Ако и в твоето семейство дрехите са се разменяли, знай, че това не е нищо ново - още преди няколко десетилетия това е било част от нормалния начин на живот на средностатистическите семейства с повече деца.

Мъжете присъстват на раждането

Преди много години е имало лекари, които са разрешавали това да бъде възможно, макар и не толкова често, колкото сега. Бащите и тогава не са били медицински обучавани, но с напредването на цивилизацията вече не се е гледало с добро око мъжът да присъства на раждането на съпругата си. Според мнозина тази тенденция започва отново да се възвръща, при това с все по-голяма честота, като в някои болници дори разрешават таткото сам да изроди своя наследник.

Оставяш децата да играят навън

За родителите е нормално да оставят децата си навън, за да си поиграят. Днес обаче, те играят повече вътре и не всички познават съседите си. Хлапетата гледат телевизия или играят видео игри у дома. Нещата просто се променят... Някои родители позволяват на децата си да играят навън вместо по цял ден да са „залепени“ пред екрана. Това помага за развитието на когнитивните умения и креативността.

Кърмене след първата година

Както вече стана ясно, децата биха могли да се кърмят до тригодишната възраст. Това е културната норма. Детето има нужда от утеха и храна, но някъде в историята това невинаги е било така. Кърменето до една година се превърна в цел на всяка цена, а щом детето ти отпразнува първия си рожден ден, това хранене се очаква да приключи като с магическа пръчка. Кърменето до по-голяма възраст е непривлекателно за майката, а и много хора смятат, че е неестествено. Затова родителите започват да захранват децата си все по-рано. Въпреки това майките са наясно с ползите от кърменето за тях и за бебчето, затова и тази тенденция отново е актуална.

Недостатъчна родителска грижа

Може би си запозната с прекалената родителска грижа или прекалено натовареното дете. В книгата на Алвин Розенфелд и Никол Уайз „Пренатовареното дете: Избягване на капана на прекалената родителска грижа“ подробно се описва как родителите се опитват да бъдат добри и как искат да дадат на децата си много възможности, но всъщност ги потискат и създават впечатление, че малчуганите вече нямат право да бъдат такива. Вместо това трябва да бъдат футболни звезди в понеделник, гимнастички със златен медал във вторник, чудесни музиканти в сряда... Родителите имат добри намерения, но някои смятат, че това влияе негативно на децата. Така че новата стара тенденция за недостатъчна родителска грижа се връща в последните години. Тази идея позволява на родителите да се отдръпнат от децата си. Вместо да ги записват на множество извънкласни дейности, просто трябва да ги оставят да поиграят навън, а защо не и да им помогнат с вечерята.

Семейната вечеря

Тя прави голямото си завръщане. В продължение на няколко десетилетия децата са насърчавани и дори подтиквани да участват в събития като това, за да се обръща колкото се може повече време на семейството. Вместо да тичат от една извънкласна дейност към друга, децата забавят ритъма у дома и се свързват един с друг. Разговарят и слушат и дори всички да са заети, семейната вечеря е време, когато могат просто да поспрат за момент и да запомнят тези най-прекрасни мигове.

Да бъдеш родител, а не най-добър приятел

През 60-те-70-те години се наблюдава тенденцията родителите да са повече приятели с децата си, отколкото техни родители. Най-вероятно поради по-строгото изминало десетилетие на 50-те. Това доказва, че всяко поколение родители е различно от предходното. В миналото това, което са казвали тогавашните родители, е имало силата на закон. След това „популярни“ стават следващите, които не карат децата си да спазват никакви правила. Посоката отново се променя, за да покаже на родителите, че е важно да учат, да ръководят, дисциплинират и предлагат на децата си възможност да се себеизразяват, така че двете страни да стигнат до съгласие. И макар често да изисква повече време, важното е тази балансирана среда да бъде намерена.