Всеки, който гледа "Теория за Големия взрив", вероятно е запознат с програмата "Fun with Flags", в която Шелдън Купър говори за флаговете на различни страни. И въпреки че неговото шоу нямаше много фенове, всъщност, флаговете (науката за които, между другото, се нарича вексилология) съдържат много тайни. 

Знамето на Индия

Индийското знаме трябва да бъде направено на ръка и от естествени материали. Изкуствените тъкани, които се използват в други страни, не се признават в страната.

Знамето на Доминиканската република

Тяхното знаме е единственото в света, което има изображение от Библията.

Знамето на Марс

Въпреки че Марс е планета, а не държава, тя също има флаг. Червената ивица символизира настоящето на планетата, а зеленото и синьото - нейното бъдеще в случай, че земляните решат да я колонизират.

Знамето на остров Ман

То показва трискелион - три крака, простиращи се от общ център. Този флаг се смята за един от най-старите в света: последният път, когато се е променил е било през XIII век.

Знамето на Либерия

Около 1600 кораба, принадлежащи на други държави, плават под флага на Либерия. Съгласно международното право всеки търговски кораб трябва да движи под знамето на флота на всяка държава, която е юридически отговорна за него. Таксата за възможността чужд кораб да плава под техния флаг е по-ниска, отколкото в други държави, което привлича корабостроителниците. Идеята е толкова печеливша, че за някои години 90% от държавната хазна на тази африканска държава са били запълнени.

Знамето на Колумбия

Размерът на ивиците в знамето на Колумбия е неравномерен: половината от знамето е жълто, а втората половина е червена и синя. Освен това тя няма строги размери, докато знамената на други държави са регламентирани от закона. Между другото, знамето на Еквадор изглежда по почти същия начин - с изключение на герба, който е изрисуван в центъра на платното.

Знамето на Шри Ланка

Най-интересният флаг в света принадлежи на Шри Ланка: четири листа на смокиня, които символизират състрадание, любов, взаимно разбирателство и самоконтрол.

Знамето на Италия

Флагът на Италия е създаден по модела на френския трикольор по времето на Наполеон. Трябва да се отбележи, че окончателните цветове на италианското знаме са приети едва през 2006 година, след три години дебат за това какви трябва да бъдат техните нюанси.

Знамето на Китай

Малките звезди на знамето на Китай сочат към един от върховете на голямата звезда, която символизира комунистическата партия.

Знамето на ромите

Въпреки че ромите нямат собствена държава, те имат знаме. То включва зелени и сини ивици, и червено индийско колело (чакра), което символизира както номадския живот, така и индийския им произход.

Знамето на Русия

Цветовете на руското знаме нямат официална интерпретация. И това е изключителен случай.

Знамето на Бангладеш

Кръгът на знамето на Бангладеш е леко изместен. Смята се, че когато се люлее на вятъра, той се превръща във визуален кръг в центъра.

Знамената на Северна и Южна Корея

По време на преговорите между Северна и Южна Корея през 50-те години на ХХ век, представители на страните започнали да въвеждат по-големи и по-големи знамена на срещите, опитвайки се да превъзхождат помежду си. В крайна сметка те станали толкова огромни, че вече не се побирали в стаята, където се провеждал срещите. За да спрат “войната с флагове”, корейците трябвало да организират отделна среща за размера им.

Знамето на щата Охайо

То е единственото от знамената на Съединените щати, което има не-правоъгълна форма.

Знамето на Афганистан

Флагът на Афганистан се е променил цели 22 пъти през последните 140 години.

Знамето на САЩ

Рекордьорът за смяна на флаговете е САЩ: главният символ на страната е актуализиран 27 пъти. С добавянето на нови щати броят на звездите също се увеличава, а последният, 50-ти, се появява през 1960 година. Между другото, ако Пуерто Рико стане 51-вия щат, флагът го очаква нова промяна.