Фазата, в която детето ви все още е новородено, си е наистина трудна. Не ме разбирайте поргешно, аз се наслаждавах на всеки период от живота на бебетата ми и всичко свързано с чудото, наречено „нов живот“, но това, което не обичах, бяха следните неща: безсънните нощи, безкрайното сменяване на памперси и усещането, че не можех да изляза от вкъщи. И заради това, признавам си бях щастлива, когато започнах да виждам светлината в края на тунела и бебетата ми преминаха от фазата на все още не напълно развити малки човечета в състоянието на нормални бебета. Така че независимо дали току-що сте пристигнали с наследника си вкъщи от болницата или сте тъкмо в разгара на коликите, то прочетете тази статия, за да видите кои са 16-те знака, че сте преминали през най-лошото от периода „новородено.“

1. Правите по-малко снимки. Успели сте да съкратите броя на снимките от хиляда на 5 за един ден? Браво!

2. Къпете се редовно. Може да ви звучи смешно, но знаете, че е истина.

3. Успявате да правите разлика между видовете плач. Преди плачът на бебето ви си беше.. плачът на бебето ви. Сега можете да различните поне няколко различни видове бебешки писък – умора, глад, памперс за смяна или просто бебешки яд.

4. Имате си програма. Не знам за вас, но моята любима част от края на периода „новородено“ беше, че отново си имах определено време за ядене, спане и игра с детето. Да не повярваш, успявах да я спазвам!

5. Бебето ви започва малко по малко да показва своята същност. Не е много, но тези първи усмивки и осъзнати емоции означават всичко за родителя. Също така, вече знаете, че сте преминали периода, в който детето ви непрекъснато плаче, спи и яде.

6. Храненията отнемат по-малко време. През първите месеци на хранене, може да ви се струва, че ще кърмите бебето си с часове. Но не се притеснявайте, майки, нещата ще се ускорят чувствително, когато бебето ви стане на няколко месеца.

7. Излизате на вечеря. Някои родители не успяват да приемат факта, че може да оставят новороденото си за една нощ. Други просто са прекалено уморени. Независимо каква е причината, ще дойде време, в което ще се почувствате готови за една вечер без бебето – и това е още един знак, че нещата се подобряват.

8. Излизате от вкъщи по-често. Изследвате ли прекрасния свят навън все по- често? Е, поредното доказателство, че вече приключвате с първия период от това да сте родител.

9. Сменявате по-малко памперси. Две неща се случват. Червата на детето ви започват да си вършат работата малко по-качествено и второ – не се тревожите дали памперса на детето ви е достатъчно попиващ, за да издържи още 2 минути.

10. Вярвате на инстинктите си повече. Мислите ли си: „Окей, аз наистина знам какво да направя в тази ситуация.“ Е, поздравления, мамо!

11. Отново готвите за себе си. Отдавна си отидоха дните, в които се събирахте със семейството и приятелите, за да си направите барбекю. Фризерът премина от пълен в празен. Не се тревожете, много е хубаво отново да се върнеш в кухнята и това ще се случи скоро.

12. Вече не сте приковани за детето. Не, че сте били буквално завързани за него, но мисловно ви е било много трудно да се разделите от мъничето. В даден момент, ще започнете да се чувствате добре, когато правите неща без детето ви, докато някой друг го гледа – и това също е една голяма стъпка в правилната посока.

13. Бебето ви успява да си държи главата само. Вече не ви трябват и двете ръце, за да държите мъничето в правилната поза! (Една за тялото и една за главичката.) Какво прекрасно усещане.

14. Възвърнали сте си формата. Всички майки, особено тези, които са родили с цезарово сечение, все още кърмят или са имали някакви проблеми по време на бременността, може дълго време след раждането да имат усещането, че телата им от преди зачеването, никога няма да се върнат. Веднъж щом фазата на новороденото е на път да си отиде, ще започнете да приемате идеята, че старото ви тяло се завръща. Може да не е напълно същото, но все пак си е ваше!

15. Започвате да го храните с друг тип храни. Някои родители започват да хранят децата и с по-тежки храни едва след 4-тия месец, а това е една голяма крачка в посока нова фаза от детството на бебето ви.

16. Спите (по-добре) Е... амин за това!