Забрави за думата „самотна”. Забрави за дупката в сърцето си. Наслади се на живота. На това, че те има. Тук и сега. Не можеш? Напротив. Можеш. Просто не знаеш как. А всъщност е много просто. По-просто, отколкото си мислиш. Достатъчно е да направиш само няколко неща...

1. Запиши се да учиш чужд език. Това неимоверно разширява кръгозора ти. И заема мислите ти с далеч по-смислени неща от въпроса „Кога ще го срещна?”.

2. Отиди на гости на приятелка, която живее в друг град. Остани за няколко дни. Не мисли за миналото, нито за бъдещето. Просто се забавлявай.

3. Спортувай активно. Усещането, че влизаш във форма ще те накара отново да почувстваш, че държиш живота в ръцете си. И най-вече: ще повиши самочувствието и самооценката ти.

4. Пътувай. Посещавай места, които винаги си искала да посетиш. Не си намирай оправдания, само защото не искаш да пътуваш сама. Всъщност, усещането е страхотно! Ще видиш!

5. Запиши се някъде като доброволец. Нищо друго не те кара да чувстваш дните си изпълнени със смисъл, както усещането, че си помогнал на някого.

6. Опитай екстремен спорт. Скончи с бънджи. Запиши се на рафтинг. Преодолей границите си. Разчупи оковите си. Освободи се.

7. Запиши се на йога. Дишай. Научи се да живееш в настоящето. Да присъстваш пълноценно в него.

8. Чети книги. Много книги. Разхождай се из книжарниците за нови заглавия, търси интересни находки по антикварните сергии. Чети, пий вино, радвай се на топлите вечери и на живота.

9. Прекарвай повече време със семейството си. Организарай пътувания, разходки. И не забравяй да кажеш на любимите си хора: „Благодаря!”.

10. Запиши се да учиш нещо. Нещо, което ти е интересно. Да, в университета! Запиши се на специализацията, за която така и не ти остана време. Ще се почувстваш подмладена и окрилена.

11. Купи си от онези големи чаши за чай. Онези чаши, които те карат да се чувстваш уютно, да се чувстваш у дома...

12. Посрещай изгрева. Както го правеше преди години с приятелите си на морето. Направи го и днес. И утре. Прави го, колкото можеш по-често. Заслужава си.

13. Научи се да танцуваш. Танците са истински балсам за душата. Запиши се на каквито искаш. Няма значение дали ще е фолклор, или салса, или джаз балет. Просто танцувай. .

14. Промени интериора на дома си. Макар и само „козметично”. Вземи си калъфи за мебели в нови цветове, смени пердетата и полилеите, купи си цветни възглавнички. Обнови дома си. И себе си.

15. Научи се да готвиш нещо, което наистина обичаш, и си го приготвяй. Доставяй си удоволствие, без да чакаш повод.

16. Разбери от какво те е страх и... го направи. Имаш страх от високо? Скочи с парашут. Страх те е да плуваш? Запиши се на гмуркане. Не можеш да говориш с непознати? Запиши се на бързи срещи. Преодолей страховете си. Можеш го.

17. Медитирай. Ежедневно. Научи се да се вслушваш в дишането си. В себе си.

18. Мечтай за бъдещето. Реши какво искаш да правиш. Начертай стъпките за реализацията на мечтата си и започни да ги правиш. Ден след ден. Една по една. Не е нужно да бързаш. Просто не спирай.

19. Живей. За себе си.

Автор: Хайди Прийб